VolimRodjene 
rodjeni

Poruka: 1037
 |
|
U jednom razgovoru maloprije dotakli smo se teme rata i na pamet mi padose ljudi na koje smo svi zaboravili, koje vise niko nigdje ne spominje, koje niko nigdje i ne zove, koje niko ne pita ni kako su ni gdje su ni sta danas rade, palo mi je napamet osoblje Ratne bolnice Mostar smjestene u zgradi higijenskog zavoda.
Ti ljudi na celu sa doktorima Skikicem i Milavicem su po meni najveci narodna heroji koje je ovaj grad ikada dao i koji su ikada hodili njegovim ulicama. Nekada su radili i po 48 sati bez prestanka i spasiili su mnoge zivote nas Mostaraca radeci u nemogucim uslovima, u bolnici koja je vise licila na mesaru nego na medicinsku ustanovu, radili su bez lijekova i ostalih medikamenata, operisali i izvodili komplikovane operacije uspjesno, ali i odgovorno, spasavali su sve sto se spasiti dalo i mnogi od nas bas toj dvojici ljudi i osoblju kojim su oni rukovodili dugujemo svoje zivote. Bolnica je i pored tako teskih uslova opstanka i rada imala reda i higijene koliko se moglo, radila je i kad je bila sama direktno pod udarima tenkova, ljekari su operisali, sestre brinule za pacijente. Da ne duzim, znamo svi sta je bio higijenski, a danas su ti ljudi zaboravljeni i niko ih se ne sjeca.
Mislim da je to sramota svih nas, jer tim ljudima niko nije rekao ni hvala ispred grada, a nisu oni to ni trazili, ali carsijski red i kucni odgoj nalazu da im se ovaj grad na dostojanstven nacin zahvali. Ne treba im davati ulice, prvo jer su jos zivi, a drugo jer ce sutra mozda neki povampireni um da skine ulicu ljudi koji su spasavali ljudske zivote, ali ovaj grad moze da im dodijeli plaketu, moze da im dodijeli zahvalnicu, moze da im prigodnom prilikom cestita i zahvali se u ime svih nas kojima su spasili zivote, moze da im kaze da nisu zaboravljeni, moze im dodijeliti zvanje "NARODNI HEROJ GRADA MOSTARA", jer kad se hoce onda se nadje i adekvatan nacin.
Mislim da je tuzno i zalosno da se ovih ljudi vise niko ne sjeca i mislim da se neko mora pobrinuti da se to ispravi. Da li je to gradsko vijece ili neko drugi ne znam, ali ovaj grad se makar na simbolican nacin mora zahvaliti tim ljudima.
Temu sam pokrenuo da otrgnemo od zaborava imena kojima Mostarci duguju svoje zivote vise nego bilo kome drugom.
02-20-2006 15:59 |
|
zela 
avenija kruzno

Poruka: 161
 |
|
|
02-20-2006 16:50 |
|
obrisana
Gost
 |
|
|
02-20-2006 17:26 |
|
|
Ne moze se nista drugo nego pozdraviti ovakva ideja, VR, nazalost, cesto je tako da se napuhuju i sepure licnosti koje to najmanje zasluzuju, a oni koji zaista zasluzuju, eto tako, jednostavno nestanu, jer su skromni ljudi, nisu galamdzije, niti im je stalo do "paunisanja"...
Znam da ima jos takvih ljudi u i van Mostara, koji su "zaboravljeni", a cinili su puno u odsutnim trenucima, oni sigurno nisu ti koji traze publicitet, ali, ima nacina da se tim ljudima kaze jedno "hvala" na jedan nacin koji zasluzuju, samo ako ima volje...
Evo naseg pokusaja pokazivanja volje, VR, sve cestitke na temi ! 
02-20-2006 17:33 |
|
taja_ch 
cernichka

Poruka: 1358
 |
|
|
02-20-2006 17:51 |
|
Edo 
Bad Company