|
sve oko nas ima neku ulogu u ovom unverzumu
planete, biljke, životinje, kiša, planine, vjetar, pèele,
neko ili nešto im je dalo tu ulogu
onda mora i èovjek imati neku ulogu
Therefore, God?
Zašto odmah the God
Zasto ikad God? Zar je sramota reci 'ne znam' i pustiti nauku da trazi, i eventualno nadje, odgovor?
Interesantan kontrapunkt od "vjernika" (Matthew McConnaghey) na kraju ili pri kraju, poèevši od 1:35
Otac od nauènice u filmu (Jodie Foster) je umro pred njenim oèima kada je bila mala, u filmu se èini da su živjeli bez njene majke.
Da, ali to sagledava ovu problematiku sa filozofskog stanovista. Bogovo 'nepostojanje' je naprosto nemoguce dokazati, filozofski ili naucno, i to, u biti, nikome nije u cilju. Ali, ako uzmemo u obzir specificne bogove (njih 3000+), i primjenimo Occam's Razor na ove 3 tvrdnje:
1. Svih 3000 bogova postoje.
2. Samo (ubaci ime svoga omiljenog boga) postoji i on je jedini bog.
3. Svih 3000 bogova su plod ljudske maste.
koja vam se cini najjednostavnijom?
|
|
10-30-2013 18:22 |
|
Stari Grad 
moforaja

Poruka: 10597
 |
|
Da, ali to sagledava ovu problematiku sa filozofskog stanovista. Bogovo 'nepostojanje' je naprosto nemoguce dokazati, filozofski ili naucno, i to, u biti, nikome nije u cilju. Ali, ako uzmemo u obzir specificne bogove (njih 3000+), i primjenimo Occam's Razor na ove 3 tvrdnje:
1. Svih 3000 bogova postoje.
2. Samo (ubaci ime svoga omiljenog boga) postoji i on je jedini bog.
3. Svih 3000 bogova su plod ljudske maste.
koja vam se cini najjednostavnijom?
Svaka rasprava koja dotièe pitanja "ateizam vs. teizam", ili sama rasprava ateizam vs. "teizam" je inherentno filozofska - inaèe dijalog u potpunosti gubi svaki smisao - ako se veæ radi o dijalogu, a ne monologu, s bilo èije strane.
Ako pokušavamo uæi u raspravu s nauène, ateistièke strane - a pri tom istovremeno posjedujemo ili pokazujemo nastupom i rezonovanjem dobru dozu iskljuèivosti, i donekle i pomanjkanje senzibiliteta za drugaèije postavke i argumente (ma koliko ih smatrali "neosnovanima"), onda bi se moglo zapitati da li se uopšte principijelno (po naèinu voðenja rasprave) razlikujemo (ako se vidimo kao nosioci sekularnog razmišljanja) od onog fanatizma ili doktrinarnosti - dogmatskog diskursa - koji se rado uzima u jezik kada se kritikuje vjera, religija i teologija (kao inherentno dogmatska uèenja).
Ljudski život nije samo suma ili kombinacija - ma kako te kombinacije mogle biti kompleksne i varirajuæe - suhih èinjenica, materijalnih konteksta i zbirova ili kombinacija, nego i nešto puno više i nešto puno manje opipljivo.
Ovaj insert iz filma jasno govori o tom.
Religija jeste jednim dijelom (samo jednim dijelom, ali velikim) postala i nastala ne samo kao naèin modeliranja svijesti o svijetu i okolini, nego i iz emocionalnih i duhovnih potreba koje su transcendentalne i jednim dijelom i svojstvene ljudskoj vrsti.
Èinjenica je da ono o èemu ovaj muški lik u dijalogu govori nas definiše kao živa biæa, i kao misaone jedinke sigurno nimalo manje nego suh zbir nauènih i konkretno opipljivih i nauèno definisanih èinjenica.
Da li se to na šta on ukazuje, svojim kratkim pitanjem, ta vrlo ljudska i humana potreba, manifestuje kao vjerovanje u Boga, neki viši entitet, ili kroz neku drugu formu vjerovanja koja ne može biti dokazana, opipljiva ili konkretizovana kroz opipljive materijalne parametre, je - makar u kontekstu onog kako ja vidim raspravu o ovim dilemama - potpuno isprazna eksersiza.
---------------------------
___________________________________________________________________ ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!! ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje ...
broj ispravljanja poruke: 2, zadnji put od strane Stari Grad dana 10-30-2013 u 19:13.
|
|
10-30-2013 18:51 |
 |
green 
Super Moderator

Poruka: 7086
 |
|
pravimostarac... slažeš li se da je sve manji i manji broj vjernika, iz godine u godinu...
ne gledajmo balkanski trend, popularno nakon komunizma, pa nam zanimljivo...
nego globalno u svijetu, omjer vjernika u odnosu na agnostike i ateiste je u padu, htjeli to potvrditi ili ne
zamisli onda kako æe taj omjer izgledati 2100. godine
zamisli 2200. godine
zamisli 2500. godine
i tako malo po malo, od religija æe ostati samo pisani tragovi, kao danas o bogumilima ili slièno...
govorim o religijama na današnji naèin,
a ne govorim o Bogu kojeg vjerujemo svako na svoj naèin, a taj Bog je pravda, prirodni zakoni, ljubav, sklad, neki univerzalni, plemeniti zakoni...
a ne Bog koji je tu kao sudija na utakmici, da dijeli žute i crvene kartone...

|
|
10-30-2013 18:54 |
|
|
pravimostarac... slažeš li se da je sve manji i manji broj vjernika, iz godine u godinu...
nego globalno u svijetu, omjer vjernika u odnosu na agnostike i ateiste je u padu, htjeli to potvrditi ili ne
zamisli 2200. godine
zamisli 2500. godine
i tako malo po malo, od religija æe ostati samo pisani tragovi, kao danas o bogumilima ili slièno...
a ne govorim o Bogu kojeg vjerujemo svako na svoj naèin, a taj Bog je pravda, prirodni zakoni, ljubav, sklad, neki univerzalni, plemeniti zakoni...
a ne Bog koji je tu kao sudija na utakmici, da dijeli žute i crvene kartone...
To je teritorija kvaliteta i kvantiteta
Ja mislim i mogu reci da dobro pratim trendove u svijetu da trenutno Alhamdulillah izrasta jedna nova generacija, jedan novi trend skolovanih muslimana koji vrlo dobro razumiju religiju i nasli su nacine da spoje religiju sa "modernim" nacinom zivota i ne nalaze nikakve kontradiktornosti i nespojivosti jer Islam je objavljen svima i za sva vremena
Kao potvrdu otidji na you tube ili druge islamske sajtove gdje ces naci jako zivu aktivnost
Nadalje nova generacija odbacije Apologeticni islam, nema osjecaj da treba da se pravda bilo kome za bilo sta
U USA najbrze rastuci segment su Latinosi and Afrikan americans, a opet medju njima zene
( vidi Whyislam facebook ili web page)
___________________________________________________________________ Do not lose sleep over what the Almighty has bestowed on others. What is not meant for you will never be yours. Be thankful for what YOU have.
|
|
10-30-2013 19:02 |
|
tana 
rigorozni

Poruka: 17886
 |
|
to su one unutrašnje turbulenicje, previranja koje æe te dovesti pred vrata istine
nemoj se obazirati na druge, njima njihovo tebi tvoje
duguješ samom SEBI odgovore na fundamentalna pitanja egzistencije, porijekla,morala, znanja
isto tako duguješ samom sebi da OBJEKTIVO bez predrasuda analiziraš sve opcije
koliko god ti izolovana sama stvar izgledala èudna i neprihvtaljiva vidjet èeš kada je staviš na njeno mjesto u slagalici kako se perfektno uklapa u big picture
to je to.
imas ti, ima bog i njegovo djelo - svemir.
zaboravi sve drugo, folklor, kulturu, knjige i slicno pa onda donosi zakljucke.
nemoj sam sebi zatvarati vrata.
bio sam ateista, pa sam onda bio vjernik ... tako da poznajem oboje.
svijet je puno jasniji i ima vise smisla odkad sam progledo. a ja osto isti.
___________________________________________________________________ kad ce mostar mama?
|
|
10-30-2013 22:08 |
|
|
zamisli 2200. godine
zamisli 2500. godine
a ne Bog koji je tu kao sudija na utakmici, da dijeli žute i crvene kartone... I ti otkrio ameriku . Sam Muhammed s.a.w.s. je rekao da ce doci dan kada ce biti mnogo dzamija a bit ce prazne , nece imati ko voditi namaz a vjernici ce zaviditi onima sto su umrli
___________________________________________________________________ "Da li je Kur`an od vjeènosti za to ne pitam. Da je on knjiga nad knjigama vjerujem iz muslimanske dužnosti!"
(Johann Wolfgang Goethe)
|
|
10-31-2013 13:01 |
|
prowler2 
moforaja

Poruka: 5249
 |
|
..zasto nikad green i ostala ekipa kriticara vehabizma i islamske religije ne pronadjete nekog studenta medicine ili covjeka koji radi i doprinosi drustvu na jedan normalan nacin i koji nosi kratke tole ,nije mi jasno kako uvjek trazite najekstremnije likove i onda ih sa puno zara unosite u diskusiju i kroz te ljude dajete ocjenu neke religije ili sekte ..ja poznajem masu ateista to jeste ljudi koji nisu optereceni religijom ,jednostavno ih ne zanimaju ta poredjenja i trazenja negativnih pojedinaca u nekoj vjeri ,ja ateistu zamisljam da prica na jedna neutralan nacin ,vas par ovde na forumu ko fol nije briga za religiju a najvishe pricate i pishete o istoj ..ili svoju odbojnost ili mrznju prema nekoj vjeri iznosite kroz jedan takav losh primjer ..dajte jednom nadjite pozitivne likove ,ima i obrazovanih i skolovanih vehabija ,to sto je neko izabro da nosi kratke tole to ne mora da znaci da je on potencionalni terorista u vashem gradu i covjek kojega sa sumnjom neporvjerenjem prezirom doziljavate
u sridu.  Ovaj post vjetra mi nije nikako jasan . Apsolutno nikako. Da mi pronadjemo ? Koga she mo mi traziti? Ovo je forum ...halllo. Ko postavi post mi , ja , reagujem. Najekstemnije likove .. barem ja nisam postavlljao , ali ja vjerujem da su bili postavljani zbog postavljanja nekih drugih paralela. Shta mene briga za vehabiju koji je doctor , inzinjer ....??? Njegov zivot. Znachi nema nekih velikih potreba da se oni raspravljaju . Postavi link ili obavjeshtenje da je neki vehab postao vrsni nauchnik ili uchinio neshto dobro ja chu uvijek podrzati. Kontash? A to o odbojnosti ili mrznji ... Fuck you.
|
|
11-01-2013 00:45 |
|
-Svjetlost- 
raja

Poruka: 1736
pokretac teme
 |
|
..zasto nikad green i ostala ekipa kriticara vehabizma i islamske religije ne pronadjete nekog studenta medicine ili covjeka koji radi i doprinosi drustvu na jedan normalan nacin i koji nosi kratke tole ,nije mi jasno kako uvjek trazite najekstremnije likove i onda ih sa puno zara unosite u diskusiju i kroz te ljude dajete ocjenu neke religije ili sekte ..ja poznajem masu ateista to jeste ljudi koji nisu optereceni religijom ,jednostavno ih ne zanimaju ta poredjenja i trazenja negativnih pojedinaca u nekoj vjeri ,ja ateistu zamisljam da prica na jedna neutralan nacin ,vas par ovde na forumu ko fol nije briga za religiju a najvishe pricate i pishete o istoj ..ili svoju odbojnost ili mrznju prema nekoj vjeri iznosite kroz jedan takav losh primjer ..dajte jednom nadjite pozitivne likove ,ima i obrazovanih i skolovanih vehabija ,to sto je neko izabro da nosi kratke tole to ne mora da znaci da je on potencionalni terorista u vashem gradu i covjek kojega sa sumnjom neporvjerenjem prezirom doziljavate
u sridu.  Ovaj post vjetra mi nije nikako jasan . Apsolutno nikako. Da mi pronadjemo ? Koga she mo mi traziti? Ovo je forum ...halllo. Ko postavi post mi , ja , reagujem. Najekstemnije likove .. barem ja nisam postavlljao , ali ja vjerujem da su bili postavljani zbog postavljanja nekih drugih paralela. Shta mene briga za vehabiju koji je doctor , inzinjer ....??? Njegov zivot. Znachi nema nekih velikih potreba da se oni raspravljaju . Postavi link ili obavjeshtenje da je neki vehab postao vrsni nauchnik ili uchinio neshto dobro ja chu uvijek podrzati. Kontash? A to o odbojnosti ili mrznji ... Fuck you.
Neboj se nije niko mislio da ce ti biti jasan kao i mnoge druge stvari
|
|
11-01-2013 00:59 |
|
-Svjetlost- 
raja

Poruka: 1736
pokretac teme
 |
|
|