Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » TRADICIJE MOSTARA » KUHINJA » Tradicionalna hercegovacka jela » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Stranica (7): « prva ... « prethodna 3 4 5 [6] 7 sljedeca » Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
Snjeza Snjeza is a Female
samo sto nisam


Poruka: 1026

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

sve mi zazubice rastu kad procitah sve ovo....ne znam sta bih prije od svega ovoga....sve osim shkembe....ali moj rah.tata je obozavao,mama je cesto pravila pa cak i pitu shkembaru(krompir,luk i shkemba)...to je festa bila u autoprevozu kad se ta pita donese.... 10.gif

05-16-2009 09:23 Snjeza is offline Pregledaj poruke od Snjeza Dodaj Snjeza u listu prijatelja
sara sara is a Female
moforaja




Poruka: 5288
Location: bogu za ledjima

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Joj Snjezo i ja sam jedanput jela skembaru i dopala mi se , jedna familija iz gacka za rat doselila u zgradu gdje sam zivjela , ta gospoda mi donjela pite i kaze, ovo sigurno nisi nikad jela i tako da sam probala i dobro mi se svidjela 10.gif 33.gif

___________________________________________________________________
Drzite srecu kao pticu: sto njeznije i lakse ?Bude li se osjecala slobodnom ostace Ti rado u ruci" 33.gif

05-16-2009 19:09 sara is offline Pregledaj poruke od sara Dodaj sara u listu prijatelja
dolaf dolaf is a Male
brato




Poruka: 618
Location: preko vode

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

TELECI SIS-CEVAB za pet osoba


Sastojci
750 gr teleceg mesa
500 gr. luka crnog
200 gr. masnoce
100 gr. kuhanog paradajza
20 komada cackalica
5 gr. bibera
15 gr. soli
1 dl. bijelog vina




Nacin pripremanja
Telece meso oprati, izrezati na srednje komade ( kao za raznjice). Crni luk ocistiti, oprati i isjeci na komade kao i meso. Ovako isjeceno meso i luk nabosti na cackalice, tako da se nabode komad mesa, komad luka. Ovako pripremljene cackalice sloziti u posudu jednu pored druge, u jednom redu, te dodati masnocu. Paradajz pire, biber, so i vino izmijesati, pa razrijediti potrebnom kolicinom vode i preliti preko slozenog cevaba. Preliv treba da pokrije cevab. Tako spremljeni cevab staviti pod poklopcem na plocu ili u rernu da se dinsta dok meso ne postane mekano. Cevab sluziti zajednicki na ovalu ili odvojeno

___________________________________________________________________
"A onda, kad im to nije uspjelo poèeli su prièati sve glasnije i glasnije da Bosne nema.Pa koga ste onda pokušali osvojiti??"

"Skloni obuæu kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je æilimom zastrta."

'ruka osiljena,drska.Stari most obori-bruka,
najljepsa munara bio,opet bice-nasa odluka.

07-26-2009 03:38 dolaf is offline Pregledaj poruke od dolaf Dodaj dolaf u listu prijatelja
dolaf dolaf is a Male
brato




Poruka: 618
Location: preko vode

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

LOZOVA SARMA


Sastojci
Za 4 obroka:
40-60 listova loze iz tursije
40-60 dkg bravljeg, juneceg, a moze
i teleceg ili mijesanog
mesa bez kostiju
5-10 dkg pirinca
bibera
soli
malo ulja
1 - 2 glavice crvenog luka
0.25-1 l. kiselog mlijeka
malo suhog mesa ili suhih
kostiju


Nacin pripremanja
Ova sarma naziva se i japrak s' mesom, kao i sarma od japraka, kako je naziva Karlo Walter. Ustvari, razlika je nesto u materijalu i nesto u tehnologiji spremanja, te i to da se lozova sarma sprema zimi, a jalan-sarma, odnosno japrak u proljece i ljeti.


Meso se samelje, luk ocisti, izreze i premelje sa mesom, riza malo prodinsta, doda na meso, posoli, doda malo ulja, izmijesa, pobiberi i opet izmijesa.


Od ove punjevine formiraju se sarme u obaren lozov list i slazu u lonac. Prethodno se na dno stave suhe kosti ili suhog mesa. Sarma se zalije vodom i stavi kuhati.


Konzerviranje lozova lista: U toku ljeta mladi listovi vinove loze spremaju se u tursiju (kisele) na taj nacin sto se listovi loze malo posole, po 5 do 10 listova slazu jedan na drugi i u smotuljcima stavljaju u teglu. Kada se loza naslaze, zalije se skuhanom i ohladjenom vodom, zaveze i cuva za zimu.

___________________________________________________________________
"A onda, kad im to nije uspjelo poèeli su prièati sve glasnije i glasnije da Bosne nema.Pa koga ste onda pokušali osvojiti??"

"Skloni obuæu kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je æilimom zastrta."

'ruka osiljena,drska.Stari most obori-bruka,
najljepsa munara bio,opet bice-nasa odluka.

07-26-2009 03:40 dolaf is offline Pregledaj poruke od dolaf Dodaj dolaf u listu prijatelja
dolaf dolaf is a Male
brato




Poruka: 618
Location: preko vode

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Malo zaslade na kraju,



SEVDIDZAN BAKLAVA


Sastojci
3 Jufke, odnosno toliko da se moze tepsija prekriti 12 puta
Maslo za zacin
1kg secera (a moze i manje) za zaljev (serbe)
Malo limuna
Tirit (nadjev):
1/4 kg masla (butera, margarina)
1/4 kg brasna
6 jaja
1/4 kg secera

Nacin pripremanja
Rasucu se jufke i puste da se suhnu. U medjuvremenu se spremi tirit. Ulupaju se jaja sa polovinom secera (12.5 dkg.). Posebno se ulupa maslo (ili buter ili margarin). Zatim se sastave maslo i jaja i doda brasno, izmijesamo sve to, dodamo drugu polovicu secera (12.5 dkg), izmijesamo i dobijemo tirit.

Tepsija se pomasti i prekrije 6 puta jufkom, a svaka jufka se zacini (poskropi) maslom. Tirit se izlije i ravnomjerno rasporedi po tepsiji. Potom se tirit prekriva 6 puta jufkom, a svaka se poskropi rastopljenim maslom. Zacini se i gornja jufka, te se baklava pece.

Za to vrijeme se spravi serbe od pola litra vode i kilogram secera uz dodatak limunova soka.

Pecena baklava se izreze na dilume ili kvadratice, zalije ukuhanim secerom (serbetom) i hladi.

___________________________________________________________________
"A onda, kad im to nije uspjelo poèeli su prièati sve glasnije i glasnije da Bosne nema.Pa koga ste onda pokušali osvojiti??"

"Skloni obuæu kad prelaziš Unu,Savu,Drinu. Operi noge u rijekama Bosna je æilimom zastrta."

'ruka osiljena,drska.Stari most obori-bruka,
najljepsa munara bio,opet bice-nasa odluka.

07-26-2009 03:44 dolaf is offline Pregledaj poruke od dolaf Dodaj dolaf u listu prijatelja
Djelmas Djelmas is a Male
bice nesto od mene




Poruka: 345

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

jaja naoko s mikrobijoticni zacini. koristi za probavu za zdravu boju vase glave i zuba.

1.
u pripremlena jaia stavi i makrobijoticke zacine. przit -9-10 minuta na kolu.

srevirati hladno.

2.djetalna supa spovrcem

u pripremlenu posudu svodom staviti pripremlieno povrce (paradazi luk patlidjan murduf) . kuhati dok povrce ne dobie ljubicastu boju. jesti.
priatno

___________________________________________________________________
Skanderbeg i Klinton fala vam.

07-26-2009 04:38 Djelmas is offline Pregledaj poruke od Djelmas Dodaj Djelmas u listu prijatelja
ZiZi_ ZiZi_ is a Female
trudim se


Poruka: 225
Location: florida

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Nema boljih jela od hercegovackih. 10.gif

07-26-2009 06:09 ZiZi_ is offline Pregledaj poruke od ZiZi_ Dodaj ZiZi_ u listu prijatelja
Sevels Sevels is a Male
moderator tra-la-la




Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Djelmas sta ti je murduf 01.gif

___________________________________________________________________
volim te svojse-volim te svekoliko...djenabetu moj

13.gif basket.gif basket.gif basket.gif 26.gif basket.gif basket.gif basket.gif 13.gif
"Za mudru osobu cijeli je svijet uèitelj, a za budalu je cijeli univerzum pun neprijatelja." Charaka

07-26-2009 15:23 Sevels is offline Pregledaj poruke od Sevels Dodaj Sevels u listu prijatelja
Djelmas Djelmas is a Male
bice nesto od mene




Poruka: 345

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

od ajkuline peraie osuseno samrvleno - zacin

___________________________________________________________________
Skanderbeg i Klinton fala vam.

07-27-2009 00:07 Djelmas is offline Pregledaj poruke od Djelmas Dodaj Djelmas u listu prijatelja
Sevels Sevels is a Male
moderator tra-la-la




Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

e to nisam znao 10.gif kakav je ukus

___________________________________________________________________
volim te svojse-volim te svekoliko...djenabetu moj

13.gif basket.gif basket.gif basket.gif 26.gif basket.gif basket.gif basket.gif 13.gif
"Za mudru osobu cijeli je svijet uèitelj, a za budalu je cijeli univerzum pun neprijatelja." Charaka

07-27-2009 00:20 Sevels is offline Pregledaj poruke od Sevels Dodaj Sevels u listu prijatelja
Djelmas Djelmas is a Male
bice nesto od mene




Poruka: 345

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

ko dimljeni barueri samoje ljuci od njega

___________________________________________________________________
Skanderbeg i Klinton fala vam.

07-27-2009 00:23 Djelmas is offline Pregledaj poruke od Djelmas Dodaj Djelmas u listu prijatelja
Sevels Sevels is a Male
moderator tra-la-la




Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

barueri to ti nesto ko ljuta paprika dodje 10.gif

___________________________________________________________________
volim te svojse-volim te svekoliko...djenabetu moj

13.gif basket.gif basket.gif basket.gif 26.gif basket.gif basket.gif basket.gif 13.gif
"Za mudru osobu cijeli je svijet uèitelj, a za budalu je cijeli univerzum pun neprijatelja." Charaka

07-27-2009 00:27 Sevels is offline Pregledaj poruke od Sevels Dodaj Sevels u listu prijatelja
Djelmas Djelmas is a Male
bice nesto od mene




Poruka: 345

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

tako je .maloje manji od pipuna . uvozi se iz indie- ko paprika

___________________________________________________________________
Skanderbeg i Klinton fala vam.

07-27-2009 00:37 Djelmas is offline Pregledaj poruke od Djelmas Dodaj Djelmas u listu prijatelja
Sevels Sevels is a Male
moderator tra-la-la




Poruka: 6556
Location: Cernica-Mo-London

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Djelmas hvala 10.gif

___________________________________________________________________
volim te svojse-volim te svekoliko...djenabetu moj

13.gif basket.gif basket.gif basket.gif 26.gif basket.gif basket.gif basket.gif 13.gif
"Za mudru osobu cijeli je svijet uèitelj, a za budalu je cijeli univerzum pun neprijatelja." Charaka

07-27-2009 01:09 Sevels is offline Pregledaj poruke od Sevels Dodaj Sevels u listu prijatelja
mami mami is a Female
raja




Poruka: 1378
Location: mostar

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Lozovu sarmu pravim drugaèije.
Listove loze obariti. Za nadjev se dinsta dosta zelenog luka, riža, nana, majdonos, doda se sol i biber. Kuha se u malo vode u koju se doda ulje. Meni je ovo super, ko salata. Kad mama pravi, obièno ih bude 60-80 komada, a ja u hodu sve jednu po jednu u usta pa ih tako pojedem i po 20.

___________________________________________________________________
25.gif

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane mami dana 12-14-2009 u 22:49.

12-14-2009 22:10 mami is offline Pregledaj poruke od mami Dodaj mami u listu prijatelja
tana tana is a Male
rigorozni




Poruka: 17884
Location: na prinudnom radu :)

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

babusha evo pipun!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jeste malo ljuci ali posluzice 13.gif 13.gif 13.gif

___________________________________________________________________
kad ce mostar mama?

12-14-2009 22:12 tana is offline Posalji email za tana Homepage of tana Pregledaj poruke od tana Dodaj tana u listu prijatelja
ZiZi_ ZiZi_ is a Female
trudim se


Poruka: 225
Location: florida

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Hercegovacki peksimeti (lepuhani)

Sastojci
Tijesto:
700gr brašna
3 jaja
500gr milerama
soda bikarbona (na vrh noža)
soli
šeæer
digo kvasac suhi
mlijeko po potrebi
Priprema
Priprema:
U brašno izmješati kvasac, dodati mileram i jaja, na vrh noža sode bikarbone, soli i šeæera meðu prstima. Mlijeko dodavati po potrebi, neka tijesto bude èvršæe, da se može fino razvuæi.
Ostaviti da stoji oko sat i pol, u meðuvremenu nekolika puta promješati.
Razviti tijesto oklagijom na pobrašnjenoj podlozi, i opet ostaviti oko 10-15minuta, izrezati rombove i pržiti u vrelom ulju.
Kada stavljamo tijesto pržiti u ulje stavljamo gornju stranu tijesta. (kao kod krofna)

12-15-2009 04:22 ZiZi_ is offline Pregledaj poruke od ZiZi_ Dodaj ZiZi_ u listu prijatelja
capljinac capljinac is a Male
raja




Poruka: 1676
Location: na Neretvi

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      citat od mami:

    Lozovu sarmu pravim drugaèije.
    Listove loze obariti. Za nadjev se dinsta dosta zelenog luka, riža, nana, majdonos, doda se sol i biber. Kuha se u malo vode u koju se doda ulje. Meni je ovo super, ko salata. Kad mama pravi, obièno ih bude 60-80 komada, a ja u hodu sve jednu po jednu u usta pa ih tako pojedem i po 20.
imali bujruma 07.gif 10.gif

___________________________________________________________________
Kamen,krs i maslina
vinograd i Neretva
najljepsa je zemlja ta
moja Hercegovina.

12-15-2009 16:42 capljinac is offline Pregledaj poruke od capljinac Dodaj capljinac u listu prijatelja
sara sara is a Female
moforaja




Poruka: 5288
Location: bogu za ledjima

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      citat od mami:

    Lozovu sarmu pravim drugaèije.
    Listove loze obariti. Za nadjev se dinsta dosta zelenog luka, riža, nana, majdonos, doda se sol i biber. Kuha se u malo vode u koju se doda ulje. Meni je ovo super, ko salata. Kad mama pravi, obièno ih bude 60-80 komada, a ja u hodu sve jednu po jednu u usta pa ih tako pojedem i po 20.




Ovo je Hercegovacka sarma u lozi 10.gif isto Ja pravim , samo nisam odavno .... 01.gif

___________________________________________________________________
Drzite srecu kao pticu: sto njeznije i lakse ?Bude li se osjecala slobodnom ostace Ti rado u ruci" 33.gif

12-15-2009 16:58 sara is offline Pregledaj poruke od sara Dodaj sara u listu prijatelja
denani denani is a Male
moforaja




Poruka: 8041

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    ___________________________________________________________________
    33.gif 33.gif 33.gif

    12-15-2009 17:25 denani is offline Posalji Email za denani Pregledaj poruke od denani Dodaj denani u listu prijatelja
    Stranica (7): « prva ... « prethodna 3 4 5 [6] 7 sljedeca » nove poruke | aktuelne teme | forum
    Postavi novu temu Odgovori
    Go to:
    preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com