pitanje - da li je ispravno reci slOveni za slAvene?
SlAveni su narod (Južni Slaveni, Bijeli Slaveni itd). SlOvenija je ime države. Za gradjane Slovenije kažemo Slovenci, pa otud i slovenski. Slovenaèki ne ide, jer bi onda i za pridjeve drugih država bila ista promjena - rumunjaèki, italijanaèki....
znamo sta su slaveni. moje pitanje da li je ispravno reci "slOveni" za slAvene.
ako jeste, onda ne mozes da koristis pridjev "slovenski" za pripadnost drzavi sloveniji jer bi bilo dvosmisleno.
___________________________________________________________________ kad ce mostar mama?
Ova nedoumica vuce korijene jos kad nam je Staroslovenski jezik bio svima zajednicki (Slovenima/Slavenima). Pisalo se Sloveni a izgovaralo Slaveni. Takvo pravilo se jos zadrzalo u Ruskom jeziku (moderni jezik koji je najblizi starosloveskom) gdje se O izgovara kao A.
Jos jedan primjer je rijec Voistina koju mnogi izgovaraju Vaistina.
Poruka: 2333
Location: on island, located on Dharma: station number 6 - the Orchid.
hm hm..ja mislim da se bas u staroslO/Avenskom pisalo slA i da je A ostalo ...al dobro , moze biti...evo sad cu se bacim medju neke spise i knjige, ionako mi s ene spava..idem da zaronim pa da mozda pronadjem
Ova nedoumica vuce korijene jos kad nam je Staroslovenski jezik bio svima zajednicki (Slovenima/Slavenima). Pisalo se Sloveni a izgovaralo Slaveni. Takvo pravilo se jos zadrzalo u Ruskom jeziku (moderni jezik koji je najblizi starosloveskom) gdje se O izgovara kao A.
Poruka: 2333
Location: on island, located on Dharma: station number 6 - the Orchid.
citat od asataN:
citat od torres:
mislim da si upravu
mislis da je otisao u upravu pa tamo saznao, ili mislis da je u pravu?
pitanje - da li je ispravno reci slOveni za slAvene?
SlAveni su narod (Južni Slaveni, Bijeli Slaveni itd). SlOvenija je ime države. Za gradjane Slovenije kažemo Slovenci, pa otud i slovenski. Slovenaèki ne ide, jer bi onda i za pridjeve drugih država bila ista promjena - rumunjaèki, italijanaèki....
znamo sta su slaveni. moje pitanje da li je ispravno reci "slOveni" za slAvene.
ako jeste, onda ne mozes da koristis pridjev "slovenski" za pripadnost drzavi sloveniji jer bi bilo dvosmisleno.
Najbolji primjer što je ispravno je ime naše bivše domovine/otadžbine - Jugoslavija. Nikad nitko nije rekao JugOslovija. Sve ostale upotrebe/uporabe su pogrešne, te kao takvima nije im zabranjeno uæi u Wikipediu ili na You tube.