tvrancic 
moforaja

Poruka: 5028
pokretac teme
 |
|
NEMOJ SE PROMIJENITI
Godinama sam bio živèan. Tjeskoban, potišten, sebièan. I svi su mi govorili da se moram promijeniti.
To sam im i zamjerao, i slagao se s njima, i htio sam se promijeniti, ali jednostavno nisam mogao, iako sam to pokušavao.
Najteže mi je bilo što me je i moj najbliži prijatelj, kao i drugi, poticao da se promijenim. I osjeæao sam se nemoænim i u stupici.
Jednog dana mi reèe: "Nemoj se promijeniti. Volim te takva kakav jesi."
Te su rijeèi bile glazba u mojim ušima: "Nemoj se promijeniti! Nemoj se promijeniti! Nemoj se promijeniti... Volim te takva kakav jesi."
Opustio sam se. Postao sam življi. I, iznenada, ja sam se promijenio.
Sada znam da se uistinu nisam mogao promijeniti sve dok nisam naišao na onoga koji me voli, bilo da sam se promijenio ili ne.
Ljubiš li me tako, moj Bože?
broj ispravljanja poruke: 2, zadnji put od strane tvrancic dana 08-28-2009 u 10:49.
|
|
08-28-2009 10:48 |
|
tvrancic 
moforaja

pokretac teme
 |
|
MI SMO TROJICA, VI STE TROJICA
Kad se njegov brod na dan zaustavio na dalekom otoku, biskup je odluèio dobro iskoristiti vrijeme koliko je god to bilo moguæe. Šetao je morskom obalom, i došao do tri ribara, koji su krpali mreže. U površnom engleskom jeziku rastumaèili su mu da su otoèani prije nekoliko stolèjeæa postali kršæani. "Mi kršæani!", rekli su ponosno pokazujuæi jedan na drugoga.
Biskup je bio pod dubokim dojmom. Znaju li molitvu Gospodnju? Nikada nisu èuli za nju. Biskup je bio užasnut.
"Što onda govorite kad se molite?"
"Podignemo oèi k nebu i molimo: 'Mi smo trojica, vi ste trojica, smilujte nam se'." Biskup se zgrozio nad primitivnom i heretiènom molitvom. Proveo je cijeli dan s njima uèeæi ih molitvu Gospodnju. Ribari su bili slabi uèenici, ali su se zbiljski trudili, i prije negoli je iduæeg dana biskup otplovio, bio je zadovoljan èuvši ih kako besprijekorno izgovaraju molitvenu formulu.
Nekoliko mjeseci poslije biskup je opet plovio izmeðu otoka. I dok je šetao palubom moleæi veèernju molitvu, sa zadovoljstvom se prisjetio trojice ribara na onom dalekom otoku koji sada znaju moliti zahvaljujuæi njegovu strpljivom naporu.
Iznenada na istoku opazi svijetlu toèku koja se približavala brodu. Gledajuæi u èudu, opazi tri prilike kako hodaju po vodi. Kapetan zaustavi brod, a svi se putnici nagnuše na ogradu da vide taj neobièan prizor.
Bili su to, naravno, biskupovi ribari.
"Biskupe!", uskliknuše, "èuli smo da tvoj brod prolazi mimo i brzo, brzo smo došli susresti tebe"
"Što želite?", upita biskup pun straha.
"Biskupe", rekli su, "jako nam je žao. Zaboravili smo onu tvoju lijepu molitvu. Mi kažemo: 'Oèe naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje, doði kraljevstvo tvoje'... što onda slijedi, zaboravili smo. Nauèi nas opet tu molitvu".
Biskup je bio poražen. Odgovorio im je: "Vratite se kuæi, dragi prijatelji, i kad molite, recite: 'Mi smo trojica, vi ste trojica, smilujte nam se'."
08-29-2009 09:53 |
|
tvrancic 
moforaja

pokretac teme
 |
|
TRGOVINA ISTINE
Jedva sam vjerovao svojim oèima kad sam na trgovini ugledao natpis: PRODAVAONICA ISTINE.
Prodavaèica je bila vrlo ljubazna: Koju vrstu istine želim kupiti, djelomiènu ili cjelovitu? Cjelovitu istinu, naravno. Ne trebam nikakvih prijevara, nikakvih obrambenih mehanizama, nikakve racionalizacije. Želio sam da moja istina bude oèita i izvorna. Poslala me na drugi kraj prodavaonice.
Prodavaè mi je pokazao cijenu. "Cijena je vrlo visoka, gospodine", reèe. "Kolika?", pitao sam. Upitao sam to odluèan da dobijem svu istinu, bez obzira na cijenu. "Ako želite kupiti svu istinu, platit æete je gubitkom vaše sigurnosti i mira, gospodine", odgovorio mi je.
Teška sam se srca udaljio. Još uvijek je preskupa, još uvijek mi je potrebna sigurnost i mir u mojim vjerovanjima koja ne dovodim u sumnju.
09-01-2009 09:04 |
|
|
|
 |
|