Miron
brato
Poruka: 722
|
|
|
12-19-2007 21:18 |
|
gandalf
Mo-Starac
Poruka: 4676
pokretac teme
|
|
|
12-20-2007 13:43 |
|
gandalf
Mo-Starac
pokretac teme
|
|
Evo da osvjezim jedno pitanje, iliti temu, i mozda ga malo preformulisemo.
Ja stvarno ne mogu da se poistovjetim sa necim sto mi je neko nalijepio. Ne sjecam se ko, ali mi se cini da me je neko ovde nazvao ovcom jer se ne poistovjecjujem sa epitetima kao bosnjak, musliman, mostarac, ovaj, onaj itd itd... A taj isti je bio spreman ginuti za bonjastvo i Bosnu (hrvatstvo i Hrvatsku), pa nesto kontam ko je tu bio ovca...
(ne pricam o branjenju golog zivota, vecj o "ginuti za nesto imaginarno")
Ili kako mi ovde neko isto rece "Ja sam se rodio kao Musliman" , dok sam ja citavo vrijeme mislio da se ljudi radjaju samo kao ljudi pa im se onda priljepe etikete...
I nikada, ama bas nikada od ljudi sa tako cvrstim stavovima, nisam dobio odgovor na sljedece pitanje, a stvarno bih volio. Evo da ga ponovim i da koristim druge etikete, ko zna mozda onda i dobijem odgovor...
Dijete se rodi u katolickoj familiji, (crkva, krizmanje, nedelja, papa, itd itd). Igrom slucaja, 10 dana poslje roditelji se potrefe gdje ne treba, i izgube zivot, a dijete nema ko da uzdize. Recimo da se to isto dijete usvoji od jedne muslimanske familije, koja prakticira svoju religiju u istoj mjeri kao i ona katolicka.
Da li ce to dijete kada napuni 15 godina da se krsti kad vidi nesto cudno, ili bilo kad kad je stvarno vrijeme za za taj chin.
(Prosli put sam zamijenio familije i pitao da li ce to dijete na krizmanju vrisnuti Tekbir )
Svi znamo odgovor, ali zasto neki zatvaraju oci pred tako jednostavnim stvarima?
(nisu potrebni komentari sta ako je ovo ili ono, ako se djetetu kaze ili ne kaze, itd itd... Preduslovi su napisani, kratko i jasno)
___________________________________________________________________ Sto drug rece, i prodjose dani, i crni i sjajni, ali jos nesto nije sjelo mi na mjesto...
Jer necega nema, i vazda fali, i uvijek je tijesno, kad su ljudi mali....
|
|
07-09-2009 14:53 |
|
Maggie
moforaja
Poruka: 2736
|
|
Evo da osvjezim jedno pitanje, iliti temu, i mozda ga malo preformulisemo.
Ja stvarno ne mogu da se poistovjetim sa necim sto mi je neko nalijepio. Ne sjecam se ko, ali mi se cini da me je neko ovde nazvao ovcom jer se ne poistovjecjujem sa epitetima kao bosnjak, musliman, mostarac, ovaj, onaj itd itd... A taj isti je bio spreman ginuti za bonjastvo i Bosnu (hrvatstvo i Hrvatsku), pa nesto kontam ko je tu bio ovca...
(ne pricam o branjenju golog zivota, vecj o "ginuti za nesto imaginarno")
Ili kako mi ovde neko isto rece "Ja sam se rodio kao Musliman" , dok sam ja citavo vrijeme mislio da se ljudi radjaju samo kao ljudi pa im se onda priljepe etikete...
I nikada, ama bas nikada od ljudi sa tako cvrstim stavovima, nisam dobio odgovor na sljedece pitanje, a stvarno bih volio. Evo da ga ponovim i da koristim druge etikete, ko zna mozda onda i dobijem odgovor...
Dijete se rodi u katolickoj familiji, (crkva, krizmanje, nedelja, papa, itd itd). Igrom slucaja, 10 dana poslje roditelji se potrefe gdje ne treba, i izgube zivot, a dijete nema ko da uzdize. Recimo da se to isto dijete usvoji od jedne muslimanske familije, koja prakticira svoju religiju u istoj mjeri kao i ona katolicka.
Da li ce to dijete kada napuni 15 godina da se krsti kad vidi nesto cudno, ili bilo kad kad je stvarno vrijeme za za taj chin.
(Prosli put sam zamijenio familije i pitao da li ce to dijete na krizmanju vrisnuti Tekbir )
Svi znamo odgovor, ali zasto neki zatvaraju oci pred tako jednostavnim stvarima?
(nisu potrebni komentari sta ako je ovo ili ono, ako se djetetu kaze ili ne kaze, itd itd... Preduslovi su napisani, kratko i jasno)
Dijete ce da bude Muslima/ka i vjerovace u Allaha. Nema slobodnog izbora. Mi smo ono
cime nas naprave i u sta nas rodjenjem strpaju. Izbor dolazi kasnije, kad se osoba " probudi"
pa u dvadesetoj ili tridesetoj promjene religiju ili postanu ateisti ili se pronadju u vjeri.
07-09-2009 22:44 |
|
Maggie
moforaja
Poruka: 2736
|
|
citat od Pipi Duga Carapa:
Magi, tu smo negdje po razmisljanjima o ovoj temi, pa sam se zato i nadovezala na tvoj post
Sto se nacije i vjere tice, postavila sam pitanje jer postoje jasne definicije sta je vjera i sta je nacije i u definiciji nacije se ni u jednom trenutku ne spominje vjerska operdjeljenost. Nas narod ima obicaj (jer mu je tako terminologija predstavljena) da mijesa ta dva pojma, poistovjecujuci vjeru s nacijom.
Samo sam mislila temu vratiti na pravi put bez vrijedjanja bilo kog ucesnika iste.
S obzirom da se promjenom drzavljanstva (nacionalnosti) mijenja zvanicna nacionalna pripadnost svakog covjeka, koliko se on osjeca nacionalno opredjeljenim u tom slucaju i u kojem pravcu: nacija rodjenja ili prihvacena nacija?
Vecina ljudi se mislim drzi nacije rodjenja, ili pripadanja maticnoj drzavi.
Ja uvijek kazem da sam Hercegovka, nikad Amerikanka, ali se vise osjecam Amerikankom nego necim drugim, mozda zato sto sam ovdje sazrjela, nisam dosla kao dijete, ali jesam dosta rano.
Sto se vjerske pripadnosti tice tu pripadam sebi i nikom drugo.
07-10-2009 18:25 |
|
gandalf
Mo-Starac
pokretac teme
|
|
|
01-11-2010 13:56 |
|
|