Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » NAUKA I DRUŠTVO » RELIGIJA, FILOZOFIJA I PSIHOLOGIJA » Zasto vam je nacija vazna? » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Stranica (12): « prva ... « prethodna 8 9 10 [11] 12 sljedeca » Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
Miron Miron is a Male
brato

Poruka: 722

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

citat od Avenija93:

Ja sam nekako prvo zena, pa majka, pa supruga, pa Ribe u horoskopu, pa knjigovodja, pa Mostarka, pa Hercegovka, pa.... tamo negdje dodje nacija, a to je malo teze i odrediti jer sam iz mjesane porodice.

Godinama bila Jugoslovenka. Dodje rat, e sta sam sad... Trebalo mi je godina da se skontam... I dan danas se nekad pitam...

Posto se uglavnom gleda po prezimenu:
    Za Hrvate i Muslimane sam Srpkinja. Za Srbe nisam "prava" jer ne slavim slavu i ne slavim Bozic... Za Srbijance sam "Bosanka"... Za Zagrepcane sam "Hercegovka"... Za Australijance ovdje sam "Bosnian" ili "European"...

13.gif 13.gif 13.gif

odlican opis 10.gif

12-19-2007 21:18 Miron is offline Pregledaj poruke od Miron Dodaj Miron u listu prijatelja
Avenija93 Avenija93 is a Female
ne more meda

Poruka: 37

Gogi, Jesu'l ono Eskimi samo na sjevernom a pingvini na juznom polu 13.gif

12-20-2007 12:06 Avenija93 is offline Posalji Email za Avenija93 Pregledaj poruke od Avenija93 Dodaj Avenija93 u listu prijatelja
gandalf gandalf is a Male
Mo-Starac

Poruka: 4676
pokretac teme Thread Started by gandalf

Na ovu, a i na mnoge druge teme, mislim da ne postoje bolji stihovi od ovih...
18.gif 18.gif 18.gif 01.gif 01.gif 01.gif
Imagine there's no heaven
It's easy if you try
No hell below us
Above us only sky
Imagine all the people
Living for today...

Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people
Living life in peace...

You may say I'm a dreamer
But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will be as one

Imagine no possessions
I wonder if you can
No need for greed or hunger
A brotherhood of man
Imagine all the people
Sharing all the world...

But I'm not the only one
I hope someday you'll join us
And the world will live as one

12-20-2007 13:43 gandalf is offline Posalji Email za gandalf Pregledaj poruke od gandalf Dodaj gandalf u listu prijatelja
antiprotivan antiprotivan is a Male
moforaja

Poruka: 2825

citat od gandalf:

...
    Imagine all the people
    Living life in peace...

But I'm not the only one...

Yes, we are...

21.gif

12-20-2007 13:47 antiprotivan is offline Pregledaj poruke od antiprotivan Dodaj antiprotivan u listu prijatelja
    Mo-Starac

Ali stvarno,

zamisli... 18.gif 01.gif 10.gif

12-20-2007 13:52 gandalf is offline Posalji Email za gandalf Pregledaj poruke od gandalf Dodaj gandalf u listu prijatelja
    stuci91 stuci91 is a Male
    mofo beba

Poruka: 1

citat od dadana:

Zbog osjecaja pripadnosti 10.gif

baš tako :)

Bošnjak do groba 23.gif

12-25-2007 20:36 stuci91 is offline Pregledaj poruke od stuci91 Dodaj stuci91 u listu prijatelja
    Mo-Starac

Evo da osvjezim jedno pitanje, iliti temu, i mozda ga malo preformulisemo. 02.gif

Ja stvarno ne mogu da se poistovjetim sa necim sto mi je neko nalijepio. Ne sjecam se ko, ali mi se cini da me je neko ovde nazvao ovcom 13.gif 13.gif jer se ne poistovjecjujem sa epitetima kao bosnjak, musliman, mostarac, ovaj, onaj itd itd... A taj isti je bio spreman ginuti za bonjastvo i Bosnu (hrvatstvo i Hrvatsku), pa nesto kontam ko je tu bio ovca... 14.gif
    (ne pricam o branjenju golog zivota, vecj o "ginuti za nesto imaginarno")

Ili kako mi ovde neko isto rece "Ja sam se rodio kao Musliman" 04.gif , dok sam ja citavo vrijeme mislio da se ljudi radjaju samo kao ljudi pa im se onda priljepe etikete...

I nikada, ama bas nikada od ljudi sa tako cvrstim stavovima, nisam dobio odgovor na sljedece pitanje, a stvarno bih volio. Evo da ga ponovim i da koristim druge etikete, ko zna mozda onda i dobijem odgovor... 11.gif

Dijete se rodi u katolickoj familiji, (crkva, krizmanje, nedelja, papa, itd itd). Igrom slucaja, 10 dana poslje roditelji se potrefe gdje ne treba, i izgube zivot, a dijete nema ko da uzdize. Recimo da se to isto dijete usvoji od jedne muslimanske familije, koja prakticira svoju religiju u istoj mjeri kao i ona katolicka.
    Da li ce to dijete kada napuni 15 godina da se krsti kad vidi nesto cudno, ili bilo kad kad je stvarno vrijeme za za taj chin.
    (Prosli put sam zamijenio familije i pitao da li ce to dijete na krizmanju vrisnuti Tekbir 19.gif )

Svi znamo odgovor, ali zasto neki zatvaraju oci pred tako jednostavnim stvarima?

(nisu potrebni komentari sta ako je ovo ili ono, ako se djetetu kaze ili ne kaze, itd itd... Preduslovi su napisani, kratko i jasno) 02.gif

07-09-2009 14:53 gandalf is offline Posalji Email za gandalf Pregledaj poruke od gandalf Dodaj gandalf u listu prijatelja
    chaba chaba is a Male
    moforaja

Poruka: 2558

oni pametniji radi interesa.
    a oni gluplji jer misle da su vredniji u masi, jer im fali osjeæaj pripadnosti, jer vole buku koja masa proizvodi a nemaju muda ni znanja sami dreknut po svom nahoðenju....

07-09-2009 15:05 chaba is offline Pregledaj poruke od chaba Dodaj chaba u listu prijatelja
    tvrancic tvrancic is a Male
    moforaja

Poruka: 5028

Ama nas nema ni upola bez torova. Kakav je covjek bez tora, sta vam je 04.gif

07-09-2009 16:34 tvrancic is offline Posalji email za tvrancic Pregledaj poruke od tvrancic Dodaj tvrancic u listu prijatelja
      Stari Grad Stari Grad is a Male
      moforaja

Poruka: 10597

Citat sa ovog thread-a:

Citat sa jednog drugog thread-a:

Olitiga, drugim rijeèima; ne dajmo da nam krepa diskrepansa...

The lost art of sâm ga sebi talahnuti...

moju licnost , a ne moj forumski lik!!!
          ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
          ...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
          .. dosta je vise i tebe i tvoje
            tiranije
          ...

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Stari Grad dana 07-09-2009 u 18:27.

07-09-2009 17:47 Stari Grad is offline Pregledaj poruke od Stari Grad Dodaj Stari Grad u listu prijatelja AIM Screenname: later YIM Screenname: later
          Maggie Maggie is a Female
          moforaja

Poruka: 2736

citat od gandalf:

Evo da osvjezim jedno pitanje, iliti temu, i mozda ga malo preformulisemo. 02.gif

Ja stvarno ne mogu da se poistovjetim sa necim sto mi je neko nalijepio. Ne sjecam se ko, ali mi se cini da me je neko ovde nazvao ovcom 13.gif 13.gif jer se ne poistovjecjujem sa epitetima kao bosnjak, musliman, mostarac, ovaj, onaj itd itd... A taj isti je bio spreman ginuti za bonjastvo i Bosnu (hrvatstvo i Hrvatsku), pa nesto kontam ko je tu bio ovca... 14.gif
            (ne pricam o branjenju golog zivota, vecj o "ginuti za nesto imaginarno")

Ili kako mi ovde neko isto rece "Ja sam se rodio kao Musliman" 04.gif , dok sam ja citavo vrijeme mislio da se ljudi radjaju samo kao ljudi pa im se onda priljepe etikete...

I nikada, ama bas nikada od ljudi sa tako cvrstim stavovima, nisam dobio odgovor na sljedece pitanje, a stvarno bih volio. Evo da ga ponovim i da koristim druge etikete, ko zna mozda onda i dobijem odgovor... 11.gif

Dijete se rodi u katolickoj familiji, (crkva, krizmanje, nedelja, papa, itd itd). Igrom slucaja, 10 dana poslje roditelji se potrefe gdje ne treba, i izgube zivot, a dijete nema ko da uzdize. Recimo da se to isto dijete usvoji od jedne muslimanske familije, koja prakticira svoju religiju u istoj mjeri kao i ona katolicka.
            Da li ce to dijete kada napuni 15 godina da se krsti kad vidi nesto cudno, ili bilo kad kad je stvarno vrijeme za za taj chin.
            (Prosli put sam zamijenio familije i pitao da li ce to dijete na krizmanju vrisnuti Tekbir 19.gif )

Svi znamo odgovor, ali zasto neki zatvaraju oci pred tako jednostavnim stvarima?

(nisu potrebni komentari sta ako je ovo ili ono, ako se djetetu kaze ili ne kaze, itd itd... Preduslovi su napisani, kratko i jasno) 02.gif

Dijete ce da bude Muslima/ka i vjerovace u Allaha. Nema slobodnog izbora. Mi smo ono
          cime nas naprave i u sta nas rodjenjem strpaju. Izbor dolazi kasnije, kad se osoba " probudi"
          pa u dvadesetoj ili tridesetoj promjene religiju ili postanu ateisti ili se pronadju u vjeri.

07-09-2009 22:44 Maggie is offline Posalji email za Maggie Pregledaj poruke od Maggie Dodaj Maggie u listu prijatelja
            Pipi Duga Carapa
            SexNepoznat

Poruka: 2170

Sto se samog vjerovanja tice, Maggi, mislim da postoji samo jedan Bog, a cini mi se da sve svete knjige to ponavljaju ne znam koliko puta.
            Kako moja pokojna baka rece (koliko puta ju spomenuh u zadnje vrijeme) kad bi ju upitalil kojem se Bogu moli, jer ona i djed nisu bili iste vjere: "Sine jedan je Bog, koji ces ti put prema njemu naci i kako ces mu se moliti, najmanje je bitno. Bitno je u njega vjerovati"

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Pipi Duga Carapa dana 07-10-2009 u 08:01.

07-10-2009 08:01 Pipi Duga Carapa is offline Pregledaj poruke od Pipi Duga Carapa Dodaj Pipi Duga Carapa u listu prijatelja
            Pipi Duga Carapa
            SexNepoznat

Nesto mi sad upade u oci, pa da ne editiram post:
            Zasto se vjera izjednacava s nacijom?
            Nadovezala sam se na Magin post,, koji je upucen autoru teme i koji je govorio o vjeri, a tema je nacija, pa onako uopsteno pitam...

07-10-2009 09:41 Pipi Duga Carapa is offline Pregledaj poruke od Pipi Duga Carapa Dodaj Pipi Duga Carapa u listu prijatelja
            moforaja

Pipi, ja sam Gandi odgovorila na pitanje i njegovu tezu.

Jeste i ja vjerujem ako ga ima da je samo jedan Bog i sve vjerske knjige su jako slicne, medjutim vecina ljudi tako ne misli i drzi se svog ko pjan plota.

Nevezano za temu, ja uvijek pomislim da svi imamo malo vise tolerancije jedni prema drugima, gdje bi na bio kraj.

Moja stara komsinica je znala cesto reci i ostalo mi je u glavi (velika vjernica)

"Ako ne postujes tudje ne mozes da volis svoje."

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Maggie dana 07-10-2009 u 12:39.

07-10-2009 12:27 Maggie is offline Posalji email za Maggie Pregledaj poruke od Maggie Dodaj Maggie u listu prijatelja
              moforaja

ps. da dodam, cisto da se zna, meni nacija nije vazna sekunde jedne, nije nacija i pripadnost narodu (bilo kojem) ono sto te cini covjekom, 29.gif prema tome, ja sam majmun 18.gif

___________________________________________________________________

07-10-2009 12:33 Maggie is offline Posalji email za Maggie Pregledaj poruke od Maggie Dodaj Maggie u listu prijatelja
                Pipi Duga Carapa
                SexNepoznat

Magi, tu smo negdje po razmisljanjima o ovoj temi, pa sam se zato i nadovezala na tvoj post 10.gif

Sto se nacije i vjere tice, postavila sam pitanje jer postoje jasne definicije sta je vjera i sta je nacije i u definiciji nacije se ni u jednom trenutku ne spominje vjerska operdjeljenost. Nas narod ima obicaj (jer mu je tako terminologija predstavljena) da mijesa ta dva pojma, poistovjecujuci vjeru s nacijom.
                Samo sam mislila temu vratiti na pravi put bez vrijedjanja bilo kog ucesnika iste. 10.gif

S obzirom da se promjenom drzavljanstva (nacionalnosti) mijenja zvanicna nacionalna pripadnost svakog covjeka, koliko se on osjeca nacionalno opredjeljenim u tom slucaju i u kojem pravcu: nacija rodjenja ili prihvacena nacija?

07-10-2009 12:42 Pipi Duga Carapa is offline Pregledaj poruke od Pipi Duga Carapa Dodaj Pipi Duga Carapa u listu prijatelja
                tvrancic tvrancic is a Male
                moforaja

Poruka: 5028

citat od Maggie:

Pipi, ja sam Gandi odgovorila na pitanje i njegovu tezu.

Jeste i ja vjerujem ako ga ima da je samo jedan Bog i sve vjerske knjige su jako slicne, medjutim vecina ljudi tako ne misli i drzi se svog ko pjan plota.

Nevezano za temu, ja uvijek pomislim da svi imamo malo vise tolerancije jedni prema drugima, gdje bi na bio kraj.

Moja stara komsinica je znala cesto reci i ostalo mi je u glavi (velika vjernica)

"Ako ne postujes tudje ne mozes da volis svoje."

Drugim rjecima: "Ako ne vidis Boga u svakom covjeku nevjernik si" 10.gif

07-10-2009 12:48 tvrancic is offline Posalji email za tvrancic Pregledaj poruke od tvrancic Dodaj tvrancic u listu prijatelja
                  moforaja

citat od Pipi Duga Carapa:

Magi, tu smo negdje po razmisljanjima o ovoj temi, pa sam se zato i nadovezala na tvoj post 10.gif

Sto se nacije i vjere tice, postavila sam pitanje jer postoje jasne definicije sta je vjera i sta je nacije i u definiciji nacije se ni u jednom trenutku ne spominje vjerska operdjeljenost. Nas narod ima obicaj (jer mu je tako terminologija predstavljena) da mijesa ta dva pojma, poistovjecujuci vjeru s nacijom.
                    Samo sam mislila temu vratiti na pravi put bez vrijedjanja bilo kog ucesnika iste. 10.gif

S obzirom da se promjenom drzavljanstva (nacionalnosti) mijenja zvanicna nacionalna pripadnost svakog covjeka, koliko se on osjeca nacionalno opredjeljenim u tom slucaju i u kojem pravcu: nacija rodjenja ili prihvacena nacija?

Vecina ljudi se mislim drzi nacije rodjenja, ili pripadanja maticnoj drzavi.
                  Ja uvijek kazem da sam Hercegovka, nikad Amerikanka, ali se vise osjecam Amerikankom nego necim drugim, mozda zato sto sam ovdje sazrjela, nisam dosla kao dijete, ali jesam dosta rano.
                  Sto se vjerske pripadnosti tice tu pripadam sebi i nikom drugo.

07-10-2009 18:25 Maggie is offline Posalji email za Maggie Pregledaj poruke od Maggie Dodaj Maggie u listu prijatelja
                    Mo-Starac

Zali mi se neki dan uciteljica na dijete, kaze, "Volila bih da se ona malo vise potrudi da pokaze kako pripada ovom razredu" 13.gif 13.gif 13.gif
                    Nisam znao bi li se smij`o ili plak`o... I jedno i drugo, sve zbog ljudske gluposti... 32.gif

Sto drug rece, i prodjose dani, i crni i sjajni, ali jos nesto nije sjelo mi na mjesto...
                    Jer necega nema, i vazda fali, i uvijek je tijesno, kad su ljudi mali....

01-11-2010 13:56 gandalf is offline Posalji Email za gandalf Pregledaj poruke od gandalf Dodaj gandalf u listu prijatelja
                    KULJE1969 KULJE1969 is a Male
                    raja

Poruka: 1794

Dobro je znati kome pripadas samo nemoj da te gurnu u tor

01-15-2010 17:19 KULJE1969 is offline Pregledaj poruke od KULJE1969 Dodaj KULJE1969 u listu prijatelja
                    Stranica (12): « prva ... « prethodna 8 9 10 [11] 12 sljedeca » nove poruke | aktuelne teme | forum
                    Postavi novu temu Odgovori
                    Go to:
                    preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com