|
|
liberty
brato
Poruka: 645
Location: Washington
|
|
10 GLJIVARSKIH ZAPOVIJEDI
1.Ne beri i ne jedi gljive koje sasvim sigurno ne poznaješ.
2.Ne nosi gljive u zatvorenim torbama, naprtnjaèama, kantama, PVC vreæicama i slièno. U obzir dolaze samo pletene ili prozraène košare.
3.Ne jedi sumnjive primjerke gljiva: premlade, prestare, promoèene, sitne, smrdljive, gorke, ljute.
4.Ne jedi gljive koje si dobio od "dobrog" samoukog poznavaoca gljiva.
5.Ne miješaj u košari jestive sa sumnjivim ili otrovnim gljivama.
6.Nema ni jednog opæeg pravila kojim bi otrovnu gljivu razluèili od jestive. Nisu jestive sve gljive koje rastu na panju, niti sve one koje jedu razne životinje, niti sve one koje ne mijenjaju boju mesa. Beri samo ono što dobro poznaješ.
7.Jela od gljiva pripremi odmah nakon branja, eventualno drugi dan ili gljive odmah oèisti pa ih konzerviraj. Ne podgrijavaj jela od gljiva i ne drži gljive sirove ili pripremljene u hladnjaku. Ne jedi gljive u velikim kolièinama, jer su veæinom teško probavljive.
8.Svaku gljivu koju ubereš, još jednom kod kuæe na miru pregledaj, konzultiraj struènu literaturu i ako nisi siguran pitaj struènjaka za gljive. Ne eksperimentiraj na sebi i svojim bližnjima s jestivošæu sumnjive i nedovoljno poznate gljive.
9.Pravi poznavalac i ljubitelj gljiva se postaje polako, istrajnim prouèavanjem literature, razmjenom iskustava meðu gljivarima, pohaðanjem predavanja o gljivama i izložbama gljiva u organizaciji struènih gljivarskih udruženja.
10.Ne smetni nikad s uma da je «OPREZ MAJKA MUDROSTI»
Ako ima netko da se bavi sa skupljanjem i spravljanjem nek napise sta.....
___________________________________________________________________ Prosla recesija.
|
|
04-08-2005 18:10 |
|
nidze veze
miss foruma '05
Poruka: 4765
Location: na stolu
|
|
imam dosta ..bar ja mislim dosta iskustva s gljivama i kao djete sam ih dosta nabrala ( kad bi bila u nene u Rudom ili u tetke Visegradu)
znam raspoznavati vrganj, lisicarku, smrcak, sampinjon, mljiecnicu, rujnicu..i jednu koje se sad nemogu sjetit tacnog nazivca ali mi smo ih zvali ' pjevci'
najdraze bi mi bilo...majka ( nena) imala onaj starinski sporet na drva ( fijaker)
pa mlijecnice, rujnice i pjevce..samo ocistim , operem i izvrnem na platu sporeta i poslolim
unutar njih bi se skupio neki sok koji bi imao poseban okus.popit to i pojesti ih kad se ispecu
samo mlijecnice ako ne ispeces da valja ljute su..pravo peckaju
vrganj isto moze se tako peci..ali je n ljepsi kad ga na zar direk stavis ili u tepsiju s krompirima i samo soli
jesenas sam donosila sebi nesto malo ali nije to tao kao sa plete onog sporeta
ja inace obozavam gljive
ja...bez obzira koliko mislite da ste sigurni u gljive koje kupite( kupljene svjeze, na pijaci ili negdje) ipak ih mozete provjerit jednom sitnicom
potopite ih na neki 15 min i ako imalo voda plavi ..bacajte
___________________________________________________________________
Ljudi su, opcenito,
nalik na pse koji pocnu lajati
cim izdaleka zacuju
lajanje drugih pasa.
|
|
04-08-2005 23:36 |
|
pasha
Super Moderator
Poruka: 9503
Location: uh jebo te
|
|
|
08-21-2011 19:52 |
|
|
|
|
|