Stari Grad 
moforaja

Poruka: 10597
 |
|
rahmet mu dusi :(
a sta je ovo neko upita...otrovi,pesticidi,niko nista ne poduzima...sve vise gradjana a posebno mladih i djece oboljeva od malignih bolesti...ne postoji u Mostaru osoba koja nema nekoga u familiji ko se trenutno bori s ovom bolescu ili mu je neko nazalost umro od ove bolesti...
Ovo je dobra (mada teška) tema. Ja bih priupitao nekog od prisutnih odgovornih (moderatora) da možda
ovo prebaci na posebnu temu.
Reflo, nije ni u svijetu bolje, ako misliš da je Mostar i BiH po ovom najgori, mislim da ima statistièkih
dokaza koji govore suprotno.
Današnja rata raka se procjenjuje i u nekim zemljama na zapadu da je (za mene nevjerovatnih) 30 %, jedno od troje.
Što se tièe prehrambenih navika, prosjeèan konzument - èovjek - u urbanoj sredini na zapadu je, ovo mi
je isto žao reæi, bez ikakve moguænosti da utièe na kvalitet namirnica koje kupuje.
Ovdje je kontakt grada sa selom (tj. izvornim proizvoðaèem hrane) uništen, svjesno, radi profita industrije hrane.
Tlo na kom se stvari uzgajaju je isto èesto "iscrpljeno", i pitanje je koliko su i biljke bogate materijama u poreðenju na to kako je bilo prije.
Postoji èitava amerièka dokumentarna serija o ovom problemu (ishrane), gdje govori niz struènjaka u
raznim sektorima koji su srodni ovoj problematici, i zakljuèak je da moderni naèin života èini
da prosjeèan konzument nema aman kontrole, i ne može ni imati, nad svojim naèinom ishrane.
Jedini siguran naèin je da èovjek ima baštu i sam uzgaja šta mu treba. Sve ostalo je posipano i
manipulisano, sem ako ne kupuješ od osobe koju znaš i za koju znaš kako uzgaja hranu.
Za ovu opaku bolest se slažem, ishrana je jedan od važnih faktora, ali i prisustvo stresa.
-
___________________________________________________________________ ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!! ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje ...
|
|
02-20-2017 20:39 |
 |
gandalf 
Mo-Starac

Poruka: 4676
 |
|
Ishrana, stres, nacin zivota (pusenje, picje, duhovna i tjelesna vjezba), otrovi (ne)namjerno prisutni svuda oko nas, razlicita zracenja (wi-fi, 4g, 3g...)... Ko ce ti ga znati...
Zalosno je vidjeti kako na zapadu imaju tacne i pouzdane kalkulacije, tj predvidjanja koliko ce toga vise biti u buducnosti, kod koga, kojih vrsta itd itd... Zelim reci, puno je vise zatupljena prica o posljedicama istog (skupi lijekovi i tretmani, operacije, "rat protiv "...." itd) vec o uzrocima. Stvarnim uzrocima...
___________________________________________________________________ Sto drug rece, i prodjose dani, i crni i sjajni, ali jos nesto nije sjelo mi na mjesto...
Jer necega nema, i vazda fali, i uvijek je tijesno, kad su ljudi mali....
|
|
02-21-2017 09:11 |
|
gandalf 
Mo-Starac

|
|
..eskimi imaju ribu ,riba nije ni govedina ni janjetina ni svinjetina ,vec jedu ribu koja je bogata omega 3 mastima koja je korisna za organizam i vrlo malo unose svinjetine ,govedine i janjetine ..covjek u ishrani mesom unosi krv izvotinje u svoj organizam i hormone rasta i sve antibiotike koji im se daju ,da nije antibiotika ne bi ni jedna farma danas opstala ,hormno rast im se isto tako daje i ubrizgaje u krv da bi za vrlo kratko vrijeme dobili na velicini ili ti masi
..prvi covjek se hranio najvishe biljkama vrlo malo mesom jer je tesko mogo da uhvati divljac i trebalo mu je hiljade godina da napravi neko oruzje da bi savlado neku divljac i da bi je usmrtio
Tacno tako. Znaci Adem i Hava su pasli travu... Pa dobro, ako ti tako kazes...
Samo nije uvijek bilo tih hormona rasta i antibiotika... Isto kao sto voce i povrce danas nije isto sto je bilo prije...
___________________________________________________________________ Sto drug rece, i prodjose dani, i crni i sjajni, ali jos nesto nije sjelo mi na mjesto...
|
|
02-21-2017 12:40 |
|
gandalf 
Mo-Starac

|
|
..sigueno da ni Adamu ni Evu nisu servirali peceno janje od Gojka iz jablanice ,zbog stabla kojem su se primakli poslani su na zemlju za kaznu ,to znaci da je covjek bio biljojed
Nisu u Gojka, ali su mozda sami ufatili nesto.
Nije im se doduse ni hljeb/kruh sluzio, sto u biti jeste biljnog porijekla (zitarice), a ljudi to danas jedu.
Hocu da kazem, siroka je prica o ovome, ali da ne skrecemo sa teme... Tema je opaka boljka, i koji su joj uzroci. Kazu (ako meni lazu, lazem i ja) da su eskimi jeli SAMO meso, zivotinjsku masnocu, cak i medjede... Isto tako kazu da dok nije bilo ovih otrova, ti ljudi nisu oboljevali od ovih modernih bolesti...
Tanka je linija sto spaja i razdvaja....
|
|
02-21-2017 13:02 |
|
|
|
 |
|