Naèin pripreme
120 vrhova žare preliti sa 6 litara kljuèale vode pa ostaviti da stoji 3 sata.
Zatim ocijediti i u hladan ocijeðen sok dodati 6kg šeæera, limuntosa 10 kesica i ekstrakt od kruške (radi ukusa).
Ostaviti da stoji 24h uz povremeno miješanje!
Polsije presuti u boce.
Jako ukusan i zdrav sok.
I ja mislim da se moze staviti 3kg secera i limuntusa manje. U svakom slucaju za
anemicne izuzetno dobar, a prirodan lek.
Ovde se uveliko bere zova, i to je lep sok.
Pa da, ovo je ustvari sirup (sok na razrjeðivanje s vodom), od napisane mjere izaðe 8 litara sirupa, pa sigurno je to 100 litara soka, možda i više, zavisi kako ko voli da razrijedi.
Probao sam, umjesto obiène vode, s sarajevskim kiseljakom, dobije se nešto kao Šveps kao boza. Jako je pitko, i s kiselom i s obiènom vodom sa èesme. Ma odlièan napitak.
secer ne secer... al nekako je uobicajeno u tim starinskim receptima da ide 1kg secera na litar vode .... a nije nam plaho ni smetalo kad smo bili mladji
danas pravila sok od zove. 5 litara samo. nek se nadje.
spucala me nostalgija.
a nekad mi je "na usi" izlazio.
eh.
___________________________________________________________________ "... Zbog èega primatima nikada ne iskljuèuju elektriku, oni u principu i onako rijetko èitaju
a i to što èitaju - krive stvari èitaju, pa zašto im onda ne iskljuèuju elektriku..."
secer ne secer... al nekako je uobicajeno u tim starinskim receptima da ide 1kg secera na litar vode .... a nije nam plaho ni smetalo kad smo bili mladji
danas pravila sok od zove. 5 litara samo. nek se nadje.
spucala me nostalgija.
a nekad mi je "na usi" izlazio.
eh.
Jašta, vazda su se pravili sokovi, te od zove, te od nane ... Ja volim prirodne sokove, vazda radi sokovnik... Ali je dobro i ovo uraditi, kako reèe ti- nek se naðe...Napraviæu ga vala i ja ili me neæe bit'