Žgaravica i bol u želucu kao proizvod loših navika
Žgaravica je osjeæaj peèenja koji se javlja u srednjem ili donjem dijelu prsišta, koji se širi iz želuca prema vratu i ustima. Procjenjuje se da se simptomi žgaravice javljaju svakodnevno u 8-10% populacije, a mjeseèno kod oko 15% bolesnika. Na putu od usta do želuca hrana prolazi jednjakom, koji je od želuca odvojen prstenastim mišiæem - donjim ezofagealnim sfinkterom. Ako je fukcija tog mišiæa neadekvatna, dio sadržaja želuca, ukljuèujuæi želuèanu kiselinu, vraæa se u donji dio jednjaka, stvarajuæi osjeæaj peèenja. Pri dodiru želuèane kiseline sa sluznicom donjeg dijela jednjaka, javlja se bol i žarenje. U djece bolest može biti praæena povraæanjem, kašljem i respiracijskim tegobama.
U terapiji su neophodne dijetetske mjere i promjena stila života, ali i korištenje lijekova. U ljudi se u takvim sluèajevima može posumnjati i na ishemijsku bolest srca. Nastanku žgaravice mogu doprinijeti hijatalna hernija, alkohol, pušenje, obilni obroci u veèernjim satima, debljina, sagnuti položaj te neadekvatna odjeæa. Glavni simptom je osjeæaj žarenja, ali se može javiti i osjeæaj boli u prsima, smetnje gutanja, osjeæaj zaostajanja hrane iza prsne kosti te suhi kašalj i promuklost.
Hijatalna hernija, kao jedan od najvažnijh uzroka, zahtijeva i posebno lijeèenje. Nastaje kada se gornji dio želuca izdiže iznad dijafragme. Može se raditi o priroðenoj anomaliji ili posljedici traume. Hernija može biti pomièna, kada prolazi kroz otvor u dijafragmi, ili paraezofagealna, kada prolazi uz ezofagus (jednjak). Dijafragma je mišiæna membrana koja dijeli trbušnu šupljinu od prsišta. Smatra se da oko 50% zdrave populacije ima barem malu hijatalnu herniju. Dijagnoza se može postaviti radiološkim metodama - ezofagografijom, endoskopijom (gastroskopijom), praæenjem pH...
Smjernice u lijeèenju
Potrebno je promijeniti dosadašnji naèin života tako da:
* prestanete pušiti
* smanjite konzumaciju alkohola
* konzumirate manje obroke
* izbjegavate hranu koja pojaèava aciditet želuèanog soka
- kavu, èaj, gazirana piæa, prženu, masnu ili jaèe zaèinjenu hranu, kiselo voæe (limun, grejp), luk, èokoladu, mlijeko, pepermint
* izbjegavate ležanje do 3 sata nakon obroka
* spavate s lagano podignutom glavom
Prema uputi lijeènika, koristite odreðene grupe lijekova:
* antacidi - primjenjuju se nakon jela i prije spavanja
* blokatori histaminskih H2 receptora inhibiraju luèenje želuèane kiseline
(npr. cimetidin-Belomet, ranitidin-Peptoran, famotidin-Ulfamid). Smanjuje se volumen i aciditet želuèanog soka
* inhibitori protonske pumpe omeprazol-Ulzol, patoprazol-Controloc...
U veæine bolesnika dobri rezultati se postižu uz kombinaciju H2 blokatora i inhibitora protonske pumpe naveèer prije spavanja
* prokinetici - poboljšavaju funkciju sfinktera i pomiènost jednjaka
Prema potrebi koriste se kirurške metode koje poboljšavaju funkciju gastroezofagealnog sfinktera te sprjeèavaju vraæanje hrane u jednjak.
Komplikacije
Ponekad gastroezofagealni refluks može uzrokovati teže komplikacije:
* upalu donjeg dijela jednjaka i razvoj Barrettovog jednjaka, stanja koje možemo smatrati prekancerozom i koje može napredovati do karcinoma. Radi se o promjeni svojstava epitela u ošteæenom dijelu jednjaka
* jaèa suženja u distalnom dijelu jednjaka nastaju kao posljedica agresivnog refluksa i kroniène upale cijele stijenke jednjaka
* krvarenja kao posljedica difuznog vrijeda (ulkusa) ezofagitisa ili toèkastih promjena; u težim sluèajevima može doæi do perforacije
* može uzrokovati ili pogoršati astmu, fibrozu pluæa ili kašalj u oko 10% bolesnika
Glavni simptom žgaravice je osjeæaj žarenja, ali se može javiti i osjeæaj zaostajanja hrane iza prsne kosti te suhi kašalj. Žgaravica je najèešæi simptom refluksne gastroezofagealne bolesti, karakterizirana žarenjem u srednjem dijelu prsišta. Neophodna je ispravna dijagnoza radi odgovarajuæeg lijeèenja i izbjegavanja komplikacija.
U terapiji su neophodne dijetetske mjere, izbjegavanje hrane koja doprinosi zakiseljavanju sadržaja želuca i promjena stila života, ali i korištenje lijekova: antacida, blokatora H2 receptora, inhibitora protonske pumpe. U težim sluèajevima ili kod nastalih komplikacija treba primijeniti i kirurške mjere.
Spomenka-Ljubic-80x80Prim. dr. sci. Spomenka Ljubiæ, dr.med
Radi kao lijeènik specijalist internist, endokrinolog-dijabetolog na Sveuèilišnoj klinici Vuk Vrhovac, trenutno na mjestu rukovoditelja Odjela za bolesti metabolizma. Doktor je znanosti iz dijabetologije i magistar znanosti iz klinièke farmakologije...
Bol u želucu posljedica je naših krivih poteza. Želite li uspostaviti ravnotežu, trebate iskljuèiti iz ponašanja navike koje su je narušile. Osjeæaj punoæe, kiselo podrigivanje, bol, grèevi, nagon na povraæanje i gubitak apetita... sve su to simptomi takozvanog gastritisa. Uzroci tom stanju mogu biti mnogi, ne samo upala sluznice, koja bi opravdala nastavak - itis (kojim se u medicini oznaèava upala). Zbog toga bi bilo pravilnije nazvati to stanje osjetljivošæu želuca. Toèan uzrok ovih poremeæaja ne znamo, a vjerojatno ih postoji mnogo.
Središnje mjesto tih smetnji predstavlja kiselina koju luèi želuèana sluznica. Kod nekih stanja kiseline se luèi previše, kod drugih malo ili nimalo. Po tome bi bilo vrlo jednostavno postupati: ako ima viška kiseline, treba uzimati lijekove koji smanjuju luèenje kiseline, odnosno koji je neutraliziraju, te jesti odgovarajuæu hranu koja ne izaziva luèenje kiseline, odnosno koja je neutralizira. Svaka hrana neutralizira kiselinu, samo je uvijek pitanje podražava li ta hrana više na luèenje kiseline ili je više neutralizira. Kod manjka kiseline morali bismo postupiti suprotno...
Želuèane smetnje su usko vezane uz naše psihièko stanje i to još više komplicira problem. Najèešæe smetnje nam izazivaju: pržena i peèena hrana, jaèi zaèini (najviše crveni luk), jako masni obroci, kava, alkohol i pušenje, pogotovo na prazan želudac (jer onda nema nièega što bi neutraliziralo kiselinu koja se trenutno stvara u želucu). No, nekima (individualno) smetaju i druge vrste hrane, što je èesto vezano uz naše predodžbe o teže probavljivoj hrani (psihièki utjecaj)...
Što se preporuèa?
Zato pojednostavnimo: izbjegavajte svaku hranu ili piæe koji su veæ nekoliko puta izazvali smetnje i u kolièinama u kojima izazivaju smetnje te redovito konzumirajte obroke miješane hrane u prihvatljivim kolièinama. Svakako pitajte svog lijeènika trebate li koristiti još i lijekove za suzbijanje kiseline: dulje djeluju tzv. antagonisti H2 receptora (Peptoran, Belomet, Famosan i drugi) te inhibitori protonske crpke (Lanzul, Controloc, Ulzol i drugi), a za trenutno stišavanje smetnji, prvenstveno "kiselog podrigivanja", prožvaèite 1 - 2 tablete Gastala ili slièno.
Iako vam to lijeènik to ne bi smio reæi, kada ste pred nekom hranom koja vam škodi, razmislite je li veæi užitak pojesti je ili veæa neugodnost u želucu nakon toga. Jer, trajne štete neæe biti.
Neke od mjera koje u veæini sluèajeva djeluju povoljno:
* iskljuèite alkohol i sve gazirane napitke
* izbjegavajte mesne juhe ili one od kockica ekstrakta te zaèine u veæim kolièinama
* izbjegavajte èaj, kavu i èokoladu
* prekinite ili jako ogranièite pušenje (osobito nemojte pušiti na prazan želudac)
* izbjegavajte neke lijekove (aspirin, kortikosteroide, eneteroidne antireumatike - npr. Voltaren, Lubor, Indometacin – najblaži je Ibuprofen – Brufen)
* jedite u mirnoj okolini, bez žurbe, ne optereæujuæi želudac, s èešæim ali manjim obrocima. Hranu dobro sažvaèite.
Savjet dijetetièara
Ukoliko osjetite poteškoæe, u najveæem broju sluèajeva pomaže "pošteda" želuca. Suzdržavanje od unosa hrane, posebno krute, pridonosi bržem nestanku poteškoæa. U takvim periodima predlažu se èajevi, i to kamilica, roiboos, menta, zeleni èaj ili pak mješavina domaæih èajeva. Èaj bi se trebao piti mlak, dakle bez leda i ne vreo. Poželjno ga je piti nekoliko puta dnevno i po moguænosti svježe skuhan.
Kvalitetan med brzo nadoknaðuje energiju dok ujedno djeluje blago protuupalno. Nakon stišavanja smetnji uz odgovarajuæu terapiju i odmaranje, uvodite lagane kašaste obroke. U povoljne obroke ubrajamo: dobro prokuhanu rižu sa sluzi, kuhanu mrkvu (pire od mrkve), kuhanu jabuku (pire od jabuke), griz s mlijekom, puding, zobenu kašicu…
Svakako je važno ne zanemariti poteškoæe i ne oslanjati se iskljuèivo na dijetu i/ili lijekove. Vraæanje u mirnu ravnotežu znaèi da trebate iskljuèiti iz ponašanja navike koje su tu ravnotežu narušile. Bol u želucu posljedica je naših krivih poteza…
Zanimljivo je da su se jela od soje (mlijeko od soje, puding od soje, sir i namazi, juha od soje i variva) kao i ekstra djevièansko maslinovo ulje dodano u gotovo jelo pokazali kao namirnice koje pogoduju osobama s gastritiènim i sliènim poteškoæama.
___________________________________________________________________ Drzite srecu kao pticu: sto njeznije i lakse ?Bude li se osjecala slobodnom ostace Ti rado u ruci"
|