Tico, omjer roge : patlidžani je cca 1:5kg. Polako sve oèisti, ispeci u rerni, ohladi u kesi, oguli, samelji, uspi u veliku šerpu, promješaj. E onda dodaj zaèine tipa sol, ulje, ljute paprièice, sitno sjeckan bijeli luk. Poèni na šporetu (kolu) dok ne poènu oni mjehuriæi vrenja da iskaèu, onda ubaci u zagrijanu rernu. Zašto rernu? Pa da ne štrca po šporetu a da ti možeš sto drugih stvari za to vrijeme da uradiš. Kad se sjetiš naiði pored pekare, otvori je i promješaj . Gotovo je kad se ona masa fino zgusne kako se tebi sviða. Raèunaj da æe ohlaðena biti još malo gušæa. Kad skontaš da je gotovo, izvadi šerpu iz rerne a ubaci na zagrijavanje pripremljene tegle. Onda paljom sipaj u njih vruæ ajvar i vraæaj u rernu. Ostavi tegle otvorene dok se skroz sve ne ohladi. Onda fino uzmi ulje, sipaj po površini i zatvaraj tegle. Smjesti ih negdje na hladno i jednu po jednu tamani
___________________________________________________________________
Èovjek koji može pobijediti druge - jak je; èovjek koji pobijedi sebe - svemoæan je.
|