Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » TRADICIJE MOSTARA » KUHINJA » *Orijentalna kuhinja* » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Stranica (2): [1] 2 sljedeca » Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
goodGirl goodGirl is a Female
rodjena


Poruka: 848

*Orijentalna kuhinja* Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

RIBA SA SLATKIM KROMPIROM

* 500 g ribljeg fileta (npr. Poloka ili sl.)
* 600 g slatkih krompira
* 1 cesanj bijelog luka
* 1 limun
* so
* biber iz mlina
* 2 kasike maslinovog ulja
* 300 ml povrtne juhe
* malo Pimenta
* 1 kasicica Ingvera (ginger)
* 1 kasicica Kumina
* kasicica crvene paprike
* 40 g grozdjica
* 1 svezanj glatkog persina

Krompir uprziti sa bijelim lukom. Onda dodati juhu, zacine i grozdjice i ostaviti da kuha 20 min. Ribu staviti na krompire i poklopiti i ostaviti sve jos 10 min. da se dinsta.

___________________________________________________________________
ciao

10-23-2008 17:18 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
Sarajlija ba Sarajlija ba is a Male
moforaja




Poruka: 5986
Location: U podrumu

Bamja s rižom ! Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Potrebno je:
250 g bamije,
150 g rize,
150 g pirea od paradajza,
30 g maslaca, 30 g margarina,
1 litar juhe od povrca, sijeckani persun, so, biber
Priprema: U zdjeli zagrijte margarin i na njemu proprzite nasjeckani luk. Dodajte ociscene i oprane bamije i przite poklopljeno, dolijevajuci po potrebi juhu. Kad je bamija napola gotova, dodajte sa juhom razrijedeni pire od paradajza. Pospite sa malo secera i pirjajte dalje dok bamija sasvm ne omeksa, a juha ne ispari. U preostaloj juhi zakuhajte opranu rizu, zacinite. Kuhajte je 20 minuta, zatim je maknite s vatre i ostavite po strani da do kraja omeksa. Procijedite rizu kroz sito. U posebnoj zdjeli otopite maslac, dodajte rizu,I dobro izmiješajte. Manji kalup za torte, ili manju tepsiju, namazite maslacem, stavite kuhanu rižu dobro poravnajte, I kad se riza malo stisnula, prebacite je na veliki okrugli tanjir, pazite da se ne raspadne, okolo kruga naredajte bamiju, I onda slozite okolo bamiju, kao neki cvijet, rizu ukrasite persunovim listom.

___________________________________________________________________
Moj Mostare ko ti lomi grane,
ko zavadi mostarske jarane,
ko to tebi istoriju piše,
ko to želi da te nejma više.

10-23-2008 17:32 Sarajlija ba is offline Posalji Email za Sarajlija ba Pregledaj poruke od Sarajlija ba Dodaj Sarajlija ba u listu prijatelja
goodGirl goodGirl is a Female
rodjena


Poruka: 848
pokretac teme Thread Started by goodGirl

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

SLATKI KROMPIR I POVRCE SA JANJETINOM

* 400 g slatkog krompira
* 300 g mrkvi
* 4 glavice slatkog luka (ljubicaste boje)
* 1 mala chilli papricica
* 200 g Basmati rize
* biber iz mlina
* 2 kasike maslinovog ulja
* 4 zvijezdastog anisa
* 50 g grozdjica
* 100 ml povrtne juhe
* pola sveznja minta (feferminta)

Rizu staviti da se kuha 12 min. (Mali savjet od mene: ja rizu ostavim da samo prokuha, u duploj kolicini vode, onda iskljucim sporet i ostavim. za 40 min. bude gotova, a nije se potrosilo puno struje.)
Uprziti luk, ingver i chilli. Zatim dodati krompir, mrkve. Onda dodati anis, grozdjice i juhu, i ostaviti da se dinsta 8 minuta.
Janjetinu prziti 6-7 minuta na jacoj vatri. Izvaditi i isjeci na snite. Mint isjeci i pomjesati sa rizom. Servirati!

___________________________________________________________________
ciao

10-23-2008 17:34 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
goodGirl goodGirl is a Female
rodjena


Poruka: 848
pokretac teme Thread Started by goodGirl

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Mmmh, jami bami! Hvala Sarajlija! 01.gif 33.gif

___________________________________________________________________
ciao

10-23-2008 17:36 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
goodGirl goodGirl is a Female
rodjena


Poruka: 848
pokretac teme Thread Started by goodGirl

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

RIBA SA KORIANDEROM I LUKOM


* 500 g ribljeg fileta
* 2 crvena luka
* 2 cesnja bijelog luka
* 2 crvene paprike
* 1 kasika maslinovog ulja
* 2 lovorova lista
* 100 ml povrtne juhe
* 1 kasicica koriandra
* pola kasicice Cayenne bibera
* so
* biber iz mlina
* 1 svezak persina
* 1 loncic svjezeg Koriandera

Prvo uprziti bijeli luk,, onda dodati crveni, papriku, lovorov list, zatim juhu. Ostaviti da kuha 10 min. na srednjoj vatri.
Ribu posoliti i pobiberiti i dodati u tavu s povrcem i ostaviti jos 10 min. Pred kraj dodati isjeckan Koriander i persin.

Pase sa arapskim kruhom. (Pita kruh)

___________________________________________________________________
ciao

10-23-2008 17:48 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
Mostarka83 Mostarka83 is a Female
Legally Blonde




Poruka: 3490
Location: U Cernici

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Pravi recepti! 10.gif

___________________________________________________________________
JaMojaTi.gif

10-23-2008 17:54 Mostarka83 is offline Posalji email za Mostarka83 Pregledaj poruke od Mostarka83 Dodaj Mostarka83 u listu prijatelja
goodGirl goodGirl is a Female
rodjena


Poruka: 848
pokretac teme Thread Started by goodGirl

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

PARADAJZ-PAPRIKA POVRCE SA FASIRANIM


* 1 veliki crveni luk
* i cesanj bijelog luka
* 1 loncic Koriandera
* 500 g fasiranog janjeceg mesa
* so
* biber iz mlina
* 1 kasicica Kumina
* 2 kasike maslinovog ulja
* 1 doza oguljenih kavada
* 2 zelene paprike
* 2 manje Zucchini
* 1 kasicica Pimenta, mljevenog

U meso dodati isjeckan luk, so, biber, Kumin i pola Koriandera. Formirati od mesa male loptice.
Loptice kratko uprziti u tavi sa biojelim lukom. Tome onda dodati samljevene kavade i ostaviti da se udinsta 15 minuta. Zatim dodati Papriku i Zucchini i ostaviti jos 10 minuta. Zaciniti sa Pimentom soli i biberom i servirati.

___________________________________________________________________
ciao

10-23-2008 18:05 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
goodGirl goodGirl is a Female
rodjena


Poruka: 848
pokretac teme Thread Started by goodGirl

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

      citat od Mostarka83:

    Pravi recepti! 10.gif


Nisu losi... Iz njemackih casopisa su. 33.gif

___________________________________________________________________
ciao

10-23-2008 18:08 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
Mostarka83 Mostarka83 is a Female
Legally Blonde




Poruka: 3490
Location: U Cernici

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

Valja koji isprobat 33.gif

___________________________________________________________________
JaMojaTi.gif

10-23-2008 18:09 Mostarka83 is offline Posalji email za Mostarka83 Pregledaj poruke od Mostarka83 Dodaj Mostarka83 u listu prijatelja
goodGirl goodGirl is a Female
rodjena


Poruka: 848
pokretac teme Thread Started by goodGirl

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

SEZAM PILETINA SA SLJIVAMA

* 500 g pileceg fileta
* 300 g suhih sljiva
* 1 mladi celer ( u stapovima)
* 2 velika crvena luka
* 1 kasika maslinovog ulja
* 200 ml povrtne juhe
* 50 g oguljenih badema
* 3 kasike zrna sezama
* 1 kasicica cimeta
* so
* biber iz mlina

Rernu ukljuciti na 150 stepeni C.
Meso uprziti ca. 3 minute. Onda prebaciti u lonac za pecenje ili u Tajinu ako neko ima (marokanski zemljani lonac sa poklopcem), dodati sve ostale sastojke osim cimeta i bibera, i ostaviti ca. sat vremena da se dinsta u rerni. Na kraju zaciniti c cimetom i biberom, servirati.

___________________________________________________________________
ciao

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane goodGirl dana 10-23-2008 u 18:19.

10-23-2008 18:18 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
goodGirl goodGirl is a Female
rodjena


Poruka: 848
pokretac teme Thread Started by goodGirl

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

SMOKVE S MEDOM I INGVEROM

* 12 svjezih smokava
* 2 narandze
* 1 komad svjezeg ingvera
* 1 kasika putra
* 6 kasika pcelijeg meda
* pola kasicice mljevenog cimeta
* malo muskatnog orascica, izribanog

Smokve isjeci na cetvrti.
Narandze oprati, i izribati 1 kasiku kore. Iscijediti sok. Ingver oguliti i isjeci u 4 komada.
Puter istopiti u loncu. Dodati med, sok i koru od narandzi, dobro izmjesati i pustiti da prokuha. Dodati cimet i muskat, dodati smokve i dinstati 5 min. Izvaditi ingver, a ostalo ostaviti da se hladi. Servirati u tom saftu kad se ohladi.

___________________________________________________________________
ciao

10-23-2008 18:28 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
Japrak Japrak is a Male
moforaja




Poruka: 2118
Location: kad bi i ja znao

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

dje si prije bila sa ovim receptima bona 10.gif 04.gif 07.gif
svega imam samo ideja nemamo sta cemo jesti



a bogami ni volje da kuhamo 11.gif

___________________________________________________________________

    broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Japrak dana 10-23-2008 u 19:07.

    10-23-2008 19:07 Japrak is offline Pregledaj poruke od Japrak Dodaj Japrak u listu prijatelja
    goodGirl goodGirl is a Female
    rodjena


    Poruka: 848
    pokretac teme Thread Started by goodGirl

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

        citat od Japrak:

      dje si prije bila sa ovim receptima bona 10.gif 04.gif 07.gif
      svega imam samo ideja nemamo sta cemo jesti



      a bogami ni volje da kuhamo 11.gif


    Ima jos 3-4 dobra sa bundevom, ako zelis. Postiracu ovih dana, danas nemam puno vremena. 01.gif

    ___________________________________________________________________
    ciao

    10-24-2008 12:42 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
    goodGirl goodGirl is a Female
    rodjena


    Poruka: 848
    pokretac teme Thread Started by goodGirl

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    Evo Japrak ovo je moj jedan recept sa bundevom, zaboravim uvijek ponijeti - u internetcafe one sto sam ti obecala.. 12.gif
    Ovaj ide sa onom zutom, oblika kruske:

    izrezes tanje bundevu, na cetvrti - i przis u tavi par minuta na srednjoj temperaturi. Dok se isprzi na jednoj strani imas vremena da ogulis mrkvu. Mrkvu isjeces ili tanje ili iste debljine kao bundevu kako hoces. Sad prevrnes komade bundeve i dodas mrkvu. Przis jos 5 min. i dodas na kraju krupno izrezani crveni luk. Posolis i dodas samo muskatni orascic. Nista vise. Ali njega mozes malo vise staviti. Najzad dodas malo vrele vode i poklopis jos 2-3 min. da se udinsta, a mozes i iskljuciti sporet. Eto, nadam se da ce se dopasti. Dobro ide uz teletinu i janjetinu, uz mlado meso! ;) 33.gif

    ___________________________________________________________________
    ciao

    10-28-2008 22:16 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
    goodGirl goodGirl is a Female
    rodjena


    Poruka: 848
    pokretac teme Thread Started by goodGirl

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    MUFFINI SA DATULAMA I BADEMIMA

    * 150 g putra
    * 150 g suhih datula
    * 150 g smedjeg secera
    * 3 jaja
    * 375 g brasna
    * 2 ravne kasicice praska za pecivo
    * 1 kasicica mljevenog zvjezdastog anisa
    * 175 ml mlijeka
    * 100 g listica badema

    Rernu ukljuciti na 180 stepeni C. Datule isjeci na kockice. Puter miksati mikserom dok se ne razmaze. Zatim polako dodavati secer i miksati dok se ne istopi. Dodavati jaja jedno po jedno. Dodati brasno, prasak za pecivo i anis. Dodati mlijeko. Dodati pola kolicine badema i datule. Napuniti posude i preostale listice badema posuti odozgo. Peci ca. 25 min.

    ___________________________________________________________________
    ciao

    10-29-2008 15:19 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
    goodGirl goodGirl is a Female
    rodjena


    Poruka: 848
    pokretac teme Thread Started by goodGirl

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    BUNDEVA SA MEDOM I SLADOLEDOM OD VANILIJE

    * 4 male bundeve (Jack Be Little)
    * pola narandze
    * 1 kasika meda
    * cimet
    * 1 kasika Grand Marnier
    * 2 kasike secera
    * 30 g oraha
    * 4 kugle sladoleda od vanille

    Rernu ukljuciti na 180 stepeni C. Bundeve presjeci i ocistiti. Pordati u tevsiju i prekriti alu-folijom. Peci 25 min.
    Narandze iscijediti. Sok pomjesati sa pola kasicice cimeta i likerom od narandzi. Premazati bundeve unutra sa tim sokom, i onda vratiti u rernu za jos 20 min. Secer istopiti u loncu i dodati orahe. Mjesati dok se ne karameliziraju, i onda ih staviti da se hlade. Bundeve jos vruce napuniti sa sladoledom i posuti sa orasima. Servirati.

    ___________________________________________________________________
    ciao

    10-29-2008 15:28 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
    goodGirl goodGirl is a Female
    rodjena


    Poruka: 848
    pokretac teme Thread Started by goodGirl

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    PUNJENA SPAGHETTI BUNDEVA

      http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Spaghetti_Squash_700.jpg


    * 1 Spaghetti bundeva
    * 400 g pileceg mesa
    * 100 g Basmati rize
    * so
    * 1 kasika maslinovog ulja
    * 50 g grozdjice
    * 200 ml kokosovog mlijeka
    * biber
    * curry
    * cimet
    * pola sveznja koriandera

    Rernu ukljuciti na 180 stepeni C. Bundevu presjeci po duzini. Ne cistiti. Obadvije polovice ca. 75 min. peci.
    Piletinu isjeci na komadice. Rizu kuhati ca. 10 min. Meso uprziti ca. 10 min. , zatim dodati grozdjice, kokosovo mlijeko, i zacine i kuhati 20 min.
    Bundevu izvaditi iz rerne i ocistiti. Meso pomjesati sa rizom i napuniti bundevu. Vratiti u rernu, i peci jos dodatnih 15 min.

    ___________________________________________________________________
    ciao

    10-29-2008 15:38 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
    goodGirl goodGirl is a Female
    rodjena


    Poruka: 848
    pokretac teme Thread Started by goodGirl

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    QUICHE OD BUNDEVE

    * 300 g lisnatog tijesta
    * 300 g Muskat bundeve (to je Misiraca kod nas)
    * 250 g krompira
    * 1 kasika maslinovog ulja
    * so, biber
    * 1 svezanj poriluka
    * 300 g fileta ove ribe -

      http://de.wikipedia.org/wiki/Rotbarsch

    * 3 jaja
    * 150 g kiselog vrhnja
    * 1 kasika borovog sjemena
    * 3 kapsule kardamoma
    * 30 g italijanskog tvrdog sira

    Lisnato tijesto otkraviti, ili napraviti. 33.gif Rernu ukljuciti na 180 stepeni C. Bundevu ocistiti i isjeckati u kocke. Zajedno sa krompirima uprziti ca. 10 min. Zaciniti. Poriluk isjeckati. Ribu isjeci u komade. Lisnato tijesto staviti u formu od 28 cm presjeka. Obloziti strane. Povrce i ribu napuniti u formu i zaciniti. Jaja umutiti sa vrhnjem. Dodati zatim borovo sjeme i kardamom. Preliti po ribi i povrci. Sir izrendati i posuti odozgo. Peci 35 (ili vise) min.

    ___________________________________________________________________
    ciao

    10-29-2008 15:52 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
    goodGirl goodGirl is a Female
    rodjena


    Poruka: 848
    pokretac teme Thread Started by goodGirl

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    GRATIN SA SIROM I BUNDEVOM

    * 2 crvena luka
    * 400 g Hokkaido bundeve

      http://de.wikipedia.org/wiki/Bild:Hokkaidok%C3%BCrbis.jpg

    * 1 kasika maslinovog ulja
    * so, biber
    * 2 jabuke (npr. Elstar)
    * 2 jaja
    * 100 ml mlijeka
    * 2 kasicice meda
    * cimet
    * 3 grancice ruzmarina
    * 100 g kozijeg sira

    Rernu ukljuciti na 180 stepeni C. Luk izrezati u kolutice. Bundevu ocistiti i izrezati uzduz u listove (ovdje pise sa korom ?! )
    Uprziti zajedno ca. 5 min. Zaciniti. Jabuke oguliti i izrezati. Sve sad staviti u formu za gratin. Jaja umutiti sa mlijekom, medom i 1/4 kasicice cimeta, zaciniti solju i biberom i posuti po gratinu. Sir i igle ruzmarina posuti odozgo. Peci 25-30 min..

    ___________________________________________________________________
    ciao

    10-29-2008 16:02 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
    goodGirl goodGirl is a Female
    rodjena


    Poruka: 848
    pokretac teme Thread Started by goodGirl

    Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

    Ima jos jedan, ali taj nedam. 02.gif 33.gif

    ___________________________________________________________________
    ciao

    10-29-2008 16:04 goodGirl is offline Pregledaj poruke od goodGirl Dodaj goodGirl u listu prijatelja
    Stranica (2): [1] 2 sljedeca » nove poruke | aktuelne teme | forum
    Postavi novu temu Odgovori
    Go to:
    preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com