Kutljaca
Kuharica ipo
Poruka: 6617
Location: V.I.P
|
|
Merburina,
Jami ovako..,
Dvije germe u prahu pomjesas sa malo secera, malo brasna i malo mlijeka te pustis da nadode...
kad nadode onda tu germu dodas u posudu u koju si stavila 1 kg brasna, 1 jaje, 1 zumance, malo soli, 1,5 dl ulja i sve to zamjesis sa (oko) pola litra mlakog mlijeka..
pustis da odstoji..
onda to podjelis na 8 dijelova.. svaki od njih oblikujes u kuglu koju onda razvuces oklagijom i prerezes nozem na 8 kruznih isjecaka(po mogucnosti jednake povrsine.. hehehehe... )
onda svaki taj dio filujes po zelji i zarolas u kiflicu
(dakle dobijes 64 njam nam kiflice)
onda to stavis u tepsiju da se pece... namazes zumancetom, pospes raznim pekarskim mirodijama... i onda izmedu kiflica stavljas komadice margarina..
dok se kiflice peku, margarin se topi.. od toga kiflice budu mekane dugo dana...sve se to pece oko 20tak minuta u vrucoj rerni( ja stavim na 220)
za ovu mjeru ti treba oko pola margarina..
ove kiflice su super.. i svjeze su 2-3 dana
mozes u sredinu staviti malo trapista,naribanog,ili mozzarele..
et
kad budu gotove profaksaj mi koju,ili posalji Fedexom!
___________________________________________________________________ simply the best
|
|
12-02-2007 21:50 |
|
Kutljaca
Kuharica ipo
Poruka: 6617
Location: V.I.P
|
|
Evo sam izguglala jos nesto,Kifle od bakice Marije.
Za kiflice nam je potrebno 1 kg brašna:
1000 g integralnog pšeniènog brašna
ili
600-800 g integralnog pšeniènog brašna
200-400 g pšeniènog brašna tip 850
kavena šalica ulja - manja šalica, za one koji kavu konzumiraju iz velikih šalica
žlièica morske soli
svježi kvasac, 40g ili tri vreæice suhog kvasca - 21 g - za brašno tip 1500
malo mlijeka
žlièica šeæera ili meda ili smeðeg šeæera
žumanjak...
...i nakon što ste zamijesili tijesto ostavite ga da se diže. Nakon 40-ak minuta, ovisno o brašnu koje ste umijesili, razvaljajte tijesto na suhoj i èistoj podlozi, izrežite ga u manje kvadrate velièine 9x5 cm.
Na vrh svakog komada stavite malo margarina, na vrh noža, i zarolajte do kraja.
Posudu za peèenje nije potrebno premazati ni nabrašniti. Po Vašoj želji.
Zarolane komade, sada veæ kiflice premazati žumanjkom, peæi u zagrijanoj peænici na 180 stupnjeva 25-30 minuta.
Kada su kiflice peèene, premažite ih slatkom vodom i ostavite ih hladiti.
nakon ovog i ja cu sutra pokusati napraviti svoj prvi kolac
___________________________________________________________________ simply the best
|
|
12-02-2007 21:56 |
|
Kutljaca
Kuharica ipo
Poruka: 6617
Location: V.I.P
|
|
|
12-02-2007 22:05 |
|
Kutljaca
Kuharica ipo
Poruka: 6617
Location: V.I.P
|
|
1/2 kg brašna
1 žlicica soli
1 žlicica šeæera
1 germa
2 dcl ulja
TOPLO mlijeko (nema mjere nego koliko ti treba)
- tijesto mora biti mekše nego ono za pizzu i ne moraš èekati da se dignu, odma poèinješ raditi, dignu se super u peæi.
-mijesiš rukama, razvaljaš, režeš u trokutiæe, puniš sa èim god hoæeš, sirom, pekmezom, hrenoFkama....
-zarolaš ih u kiflice ( pazi da su dobro zatvorene da sir i ostalo ne curi van)
-izlupaš jedno jaje, uzmeš kist i premažeš peciva jajetom, po želji posipaš kim ako ga voliš i staviš peæi na 175 stupnjeva.
___________________________________________________________________ simply the best
|
|
12-02-2007 22:07 |
|
glumica
Trn u oku
Poruka: 4415
pokretac teme
|
|
|
12-02-2007 22:08 |
|
Aleksandra
moforaja
Poruka: 10252
Location: Mostar
|
|
|
12-02-2007 22:10 |
|
Kutljaca
Kuharica ipo
Poruka: 6617
Location: V.I.P
|
|
|
12-02-2007 22:11 |
|
glumica
Trn u oku
Poruka: 4415
pokretac teme
|
|
|
12-02-2007 22:12 |
|
Aleksandra
moforaja
Poruka: 10252
Location: Mostar
|
|
|
12-02-2007 22:13 |
|
Kutljaca
Kuharica ipo
Poruka: 6617
Location: V.I.P
|
|
|
12-02-2007 22:15 |
|
Kutljaca
Kuharica ipo
Poruka: 6617
Location: V.I.P
|
|
|
12-02-2007 22:22 |
|
Kutljaca
Kuharica ipo
Poruka: 6617
Location: V.I.P
|
|
|
12-02-2007 22:24 |
|
behar
samo sto nisam
Poruka: 1141
|
|
Glumka, ima nekilke godine pravim malo "lezernije" kolace, pa tako i kiflice (znas ti na sta ja mislim, jel'de )
mogu ti reci da sam se i ja najvise namucila dok sam te podgermljene kolacice naucila kuhati. Na forumu imas super recept "ludo tijesto" davno postavila , cini mi se Pst, ne moze da ti ne uspije.
Kiflice se, u principu, prave od tijesta s praskom za pecivo.
evo ti moje kiflice, ako pase bujrum
Pola kg putera lijepo rastopiti, u toplo dodati 2 fildzana ulja. U ohladjeno dodati 1 jaje i pola case vrhnja, 2 fildzana secera, brasna po potrebi ( oko 3/4 kg) izmijesanog s 1/2 praska za pec. Mozes ako hoces ubaciti i saku sjeckanih oraha.
Rastanjiti na dasci posutoj brasnom, vaditi casom polumjesece , slagati u tepsiju..
Ubaciti u max zagrijanu pekaru, pa odma smanjiti na 100°C i peci 35 - 40 minuta.
Eto, to je jedan od nacina pravljena kiflica. Imam jos, al' sam najcesce ovaj pravila i uvijek uspije. Poslje ih mozes ako hoces uvaljati u secer u prahu, a ja sam ih cesto, dok su djeca bila manja, mazala dzemom, pekmezom od sljiva ili eurokremom i sastavljala po 2 pa onda valjala u shtaub.
___________________________________________________________________
|
|
12-02-2007 22:36 |
|
|
|
|
|