Maggie 
moforaja

Poruka: 2736
 |
|
Pijete li cajeve, mislim onako jer ih volite, ne sto ste bolesni
Ja redovno, posebno popdne i predvece napravim solju, dvije.
Najcesce pijem zeleni, znam da je zdrav, a pijem i kojekakve sa raznim ukusima.
Medutim nedavno sam otkrila caj od jasmina i pravoooooooo mi se svidja i miris i ukus.
Ima li ikakve, da kazem koristi od tog caja, mislim je li dobar i za sta?
Ja cu ga piti i tako i tako, ali me eto zanima.
Kakvi ste s vi cajevima, onako rekreativno 
04-05-2007 01:34 |
|
Mo-beba 
Momentalno na daljinskom

Poruka: 7486
 |
|
|
04-05-2007 14:45 |
|
Mo-beba 
Momentalno na daljinskom

|
|
|
04-05-2007 19:45 |
|
Mo-beba 
Momentalno na daljinskom

|
|
|
04-06-2007 00:06 |
|
cheri 
moder u peMziji

Poruka: 3810
 |
|
Brusnica, biljka sa malim crvenim , tvrdim plodovima koji sadrze razlicite zastitne materije , minerale, vitamine A i C i imaju dejstvo kao prirodni antibiotik.
Istrazivanja su pokazala da brusnice mogu sprijeciti pojavu infekcije urinarnog trakta
(E. Colli bakteriju), isto tako tvari brusnice djeluju na unistenje bakterije Helicobacter pylori, koja je uzrocnik cira na zelucu, smanjuje rizik od pojave bolesti zuba i zubnog mesa. Isto tako sastojci brusnice smanjuju rizik od razlicitih karcinoma, kao sto su rak dojke i debelog crijeva, sprijecava rast celija raka i njegovo sirenje po tijelu.
Brusnica pomaze pri obnovi vida (ociju), smanjuje secer u krvi, pomaza kod osoba izlozenih stresu, prevencija su kod kardiovaskularnih bolesti (srca i krvnih zila).
Preporucuje se sok i caj od plodova i lisca brusnice.
Napomena, lisce se bere poslije berbe plodova.
Brusnica se kao namirnica upotrebljava za kolace i torte, marmelade sirupe i pecivima, ide kao sastojak vocnih frapea.
Plodovi brusnice se prerade u sok, caj, dzem, umak. Plodovi se isto tako suse ili zamrzavaju.
Moze se posaditi i u saksijama manji nasad brusnica i tako imati lisce i plodove na dohvat ruke.Pravo vrijeme za sadnju brusnica je poetkom marta i aprila.

Kad sam vidjela sliku skontala sam sta je, ali nisam znala da je ovako ljekovita. Odmah cu je nabaviti, jer ja volim cajeve, hvala na ovako detaljnom objasnjenju.
|
|
05-12-2007 21:44 |
|
Gogi81 
brato

Poruka: 522
 |
|
|
01-21-2008 22:10 |
|