Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
|
|
|
03-07-2007 01:37 |
|
Maggie
moforaja
Poruka: 2736
Location: daleko
|
|
Mesne kuglice s parmezanom
Otidji u prodavnicu i kupi sljedece:
kilo mljevenog mesa
parmezan, jedno pakovanje
2 glavice luka, dvije cesne saransaka
kilo svjezeg paradajiza ili veliku konzervu vec skuhanog paradajiza u komadima
paket gljiva
stangu putera
so i biber
vrati se kuci
izvadi sve namirnice na sto i operi ruke
luk ocisti i jednu glavicu izrezi sto mozes sitnije (nozem naravno)
isjeckan luk stavi u posudu koja je dovoljen velicine da dodas i meso
onda dodaj meso i zacine i sve smuljaj rukama dobro
pospi po tome pola pakovanja parmezana i opet muljaj
napravi loprice srednje velicine, mozda ko golf.ping pong loptica
u plitku serpu stavi puter i na maloj vatri pusti da se rastopi
malo pojacaj i kad pocne cvrcat dodaji loptice
na ruke stavi one rukavice da se ne ispeces i serpu malo treskaj, da te loptice porumene
prije toga ili izrezi parazajz, onako osrednje ili otvori konzervu (nemoj je cjediti)
i to skreni u porumenjene kuglice, dodaj fildjan vode, smanji i poklopi
svako desetak minuta navuci rukavice i malo prodrmaj
ako ri pocne faliti vode, dodaj jos malo
malo po malo i samo po potrebi
kuglice bi trebale biti gotove za 45-55 minuta
otklopi (ah da ne zaborami, kad budes "drmala" serpu, skini poklopac da ti ne sleti na pod)
i dodaj grubo sjecene gljive i luk i saransak
poklopi jos mozda 5-10 minuta
skuhaj spagete ili bilo koju drugu pastu
pastu ne kuhaj sa uljem - vec kad je gotova i procjedenje isperi sa hladnom vodom,
tako se pasta nece sljepiti sama za sebe
pastu serviraj na tanjur, poredaj kuglice i sos (od paradajiza) i stavi jos malo parmezana
i samo "mahni" s origanom
___________________________________________________________________
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Maggie dana 03-07-2007 u 01:56.
|
|
03-07-2007 01:54 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
pokretac teme
|
|
|
03-07-2007 02:00 |
|
Maggie
moforaja
Poruka: 2736
Location: daleko
|
|
|
03-07-2007 02:03 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
pokretac teme
|
|
|
03-07-2007 02:07 |
|
Maggie
moforaja
Poruka: 2736
Location: daleko
|
|
sos za spagete
potrebno:
mljeveno meso
kilo paradajiza
glavica luka
saransaka koliko zelis
jedna paprika
gljiva koliko zelis
origano
so i biber
malo (dvije supene kasike maslinovog ulja)
parmezan
parazajiz operi i isjeckaj ostrim nozem, nemo prste otkinut
u plitkoj serpi stavi ulje i pola glavice sitno isjeckanog luka i izdinstaj sa mesom, ko gore za paprike - onda dodaj pola mjere sitno izjeckanih gljiva, pola saransaka, papriku, ociscenu sitno isjeckanu
to polako pomjesaj i lagano kuhaj nekolike minute
onda dodaj paradajz
sve lijepo mjesaj, dodaj zacine, poklopi i kuhaj na srednjoj vatri,
ali provjeri svako malo
i nemoj dodavat vodu, pustice paradajz
ako ti se cini da je pocelo da zagara dodaj MALO vode
kuhaj satak vremena, vidjeces sve ce se stopiti u jedno i tada dodaj ostatak povrca, malo krupnije rezano i poklopi i kuhaj 10-ak minuta
otklopi i pospi parmezanom i promjesaj
voila
___________________________________________________________________
|
|
03-07-2007 02:18 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
pokretac teme
|
|
|
03-07-2007 13:57 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
pokretac teme
|
|
|
03-07-2007 14:16 |
|
Maggie
moforaja
Poruka: 2736
Location: daleko
|
|
|
03-07-2007 14:17 |
|
Carmela
vjeciti optimist
Poruka: 7603
Location: ja nisam odavle
|
|
|
03-07-2007 14:37 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
pokretac teme
|
|
|
03-07-2007 14:40 |
|
Mo-beba
Momentalno na daljinskom
Poruka: 7486
Location: Trebinje-Mostar
pokretac teme
|
|
|
03-07-2007 14:40 |
|
|
|
|
|