pasha
Super Moderator
Poruka: 9503
Location: uh jebo te
|
|
Prvi put da sam napravio brudet sam. Sjecam se kako bih stara pravila pa sam isto tako a da vam kazem da nisam vjerovo da moze biti ovako ukusno.
1 kg. mijesane morske ribe i rijecne (skuse, zubatac, ugor ili po zelji), za mostarsku raju neretvanjske
300-400 g luka,
500 g paradajza,
4 cesnja saransaka,
veza majdonosa,
struk celerovog lista,
1, 5-2 dcl maslinovog ulja,
malo vinskog sirceta,
sol i biber po ukusu.
Priprema
Ociscene i oprane ribe isjeci na komade, a sitnije ostavite cjele. Crveni luk isjeci na kocke. Na dno vece serpe sloziti luk, na njega poslagati komade ribe, na ribe poslagati oljusten i na kriske sijecen paradajz. Sve to posuti sitno sjeckanim bjelim lukom i sjeckanim liscem majdonosa, celera. Posoliti, pobiberiti i preliti uljem sa malo vinskog sirceta. Doliti onoliko hladne vode, koliko treba da masa bude prekrivena, znaci ne pretjerano. Poklopiti i kuhati na umjerenoj vatri uz povremeno protresanje serpe, bez mijesanja da se riba ne bih raspala. Kad sve omeksa skloniti sa vatre i ostaviti koji minut da se odmori, prije posluzivanja.
Naravnom sve je ovo jos bolje kada se kuha u zemljanom loncu.
ko ne zna sta je paradajz, luk, saransak itd neka si nadje prevodioca!
___________________________________________________________________
neki naprave radost gdje god odu, neki kad god odu. Oscar Wilde
|
|
03-04-2007 11:39 |
|
Maggie
moforaja
Poruka: 2736
Location: daleko
|
|
|
03-04-2007 15:31 |
|
trambulin
moforaja
Poruka: 2260
Location: mostar
|
|
|
12-18-2007 10:39 |
|
gandalf
Mo-Starac
Poruka: 4676
Location: NEBUCHADNEZZAR
|
|
|
12-18-2007 11:05 |
|
pasha
Super Moderator
Poruka: 9503
Location: uh jebo te
pokretac teme
|
|
|
01-14-2008 13:20 |
|
|
|
|
|