Register Kalendar Lista Forumasa Administratori i Moderatori Pretraga Foruma Pitanja i Odgovori Forum
Moforaja » NAUKA I DRUŠTVO » RELIGIJA, FILOZOFIJA I PSIHOLOGIJA » "Vehabije" i "Vehabijke" 1907 g » Vozdra Gost [Sezame otvori se|Registruj se]
Zadnja Poruka | Prva Neprocitana Poruka Print Page | Preporuci Prijatelju | Dodaj Temu u Favorites
Stranica (95): « prva ... « prethodna 88 89 90 [91] 92 93 94 sljedeca » ... zadnja » Postavi novu temu Odgovori
Autor
Odgovor/Poruka « Prethodna Tema | Slijedeca Tema »
vjetar vjetar is a Male
moforaja

Poruka: 13977

Odgovori i Citiraj         Odgovori Prijavi Moderatoru Idi na vrh Stranice

..kako nije sejtanski poso ,onoj ispane sisa onoj valovi skinu gace a meni oci ispadose

spavajte ko lavovi i ko kraljevi

04-16-2016 00:05 vjetar is offline Pregledaj poruke od vjetar Dodaj vjetar u listu prijatelja
green green is a Male
Super Moderator

Poruka: 7086

jašta. kad se sjetim jedne scene sa plaže: sjede tetka i djevojka na plaži, puhnu vjetriæ, kad ode tetkin gornji dio kostima 5 metara daleko. 04.gif

04-16-2016 00:07 green is offline Pregledaj poruke od green Dodaj green u listu prijatelja
    Haidar
    SexNepoznat

Poruka: 338

citat od vjetar:

..kako nije sejtanski poso ,onoj ispane sisa onoj valovi skinu gace a meni oci ispadose

Kako nije... Pa i sisu i valove, a vjerovatno i tvoje oci je onda po toj logici stvari napravio sejtan... 14.gif

04-18-2016 09:29 Haidar is offline Pregledaj poruke od Haidar Dodaj Haidar u listu prijatelja
    vjetar vjetar is a Male
    moforaja

...nema tu logike Hajdare

..vec sejtan covjeka navede da gleda u to i to mu lijepim prikaze

..ono jeste lijepo za vidit i ta sisa i ta guza ,samo sto covjek pozeli da ore tudju njivu ili ne uvjek svoju i tu ga sejtan ponese ,josh nesto bi tatrane da pritisne

..da nije tih ukrasa na zeni ona bi bila neinteresantna i dosadna po svojoj prirodi ..pa kad se covjek malo sa njima i zakaci to krevet sve popravi i pomiri ..ufatish malo za guzu malo za siku i sve bude kao i prije sukoba

..sa vjerske strane bog je stvorio covjeka i sejtana .

..hocesh li mu se oduprjeti to zavisi od tebe

..

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane vjetar dana 04-18-2016 u 09:45.

04-18-2016 09:42 vjetar is offline Pregledaj poruke od vjetar Dodaj vjetar u listu prijatelja
    abraxas abraxas is a Male
    moforaja

Poruka: 6999

Tudja njiva? Ta njiva pripada ženi i valjda ona odluèuje koga æe pripustiti da ore. Njiva je od onoga koji ore. Nema nikakvog šejtana, nema pakla, barem ne poslije smrti. Nema ni raja mada bi mogao biti ovdje i sada.

04-18-2016 09:50 abraxas is offline Pregledaj poruke od abraxas Dodaj abraxas u listu prijatelja
    vjetar vjetar is a Male
    moforaja

..ako ta njiva izabere oraca koji ce je orati tad je orac vlasnik njive to jeste onaj ko je obradjuje ...ako se drugacije ne naredi ..tada kaze njiva treba meni duboko oranje a ne frezanje ...nekad zavisi koliki ti je plug i jeli ores dobro i kvalitetno

.

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane vjetar dana 04-18-2016 u 10:12.

04-18-2016 10:11 vjetar is offline Pregledaj poruke od vjetar Dodaj vjetar u listu prijatelja
    abraxas abraxas is a Male
    moforaja

Poruka: 6999

Evo sad je vrijeme za oranje i bacanje sjemena ..........sjeme dobro, sve dobro....Rodi godino!

04-18-2016 10:22 abraxas is offline Pregledaj poruke od abraxas Dodaj abraxas u listu prijatelja
    vjetar vjetar is a Male
    moforaja

..evo orem kako znam za sebe 02.gif

04-18-2016 12:22 vjetar is offline Pregledaj poruke od vjetar Dodaj vjetar u listu prijatelja
    Haidar
    SexNepoznat

Poruka: 338

citat od vjetar:

..ono jeste lijepo za vidit i ta sisa i ta guza ,samo sto covjek pozeli da ore tudju njivu ili ne uvjek svoju i tu ga sejtan ponese ,josh nesto bi tatrane da pritisne

..da nije tih ukrasa na zeni ona bi bila neinteresantna i dosadna po svojoj prirodi ..pa kad se covjek malo sa njima i zakaci to krevet sve popravi i pomiri ..ufatish malo za guzu malo za siku i sve bude kao i prije sukoba

..

Jednostalo se meni nametnulo kao logican zakljucak, a sto se tice logike, ja nisam bas najsigurniji da religiozni ljudi imaju puno da kazu o tome...
    A isto tako ljudi koji su religiozni misle da su logicni, i da oni drugi nemaju veze sa logikom...

Kad je religija postala stvar vanjstine, a izgubila (ono sto ja mislim da joj je u pocetku bio smisao) duhovni razvoj pojedinca, izgubila je svoj smisao. To sto religiju koriste totalno neduhovni ljudi zarad svojih ovozemaljskih uspjeha, to ostavljam njima i sljedbenicima... Neka svakom pravo sta mu je u dusi i mislima, i nek svako ima pravo da kaze to isto...

A o tom pogledu na zene, koji se htio ti ili ne, provlaci kroz par tvojih postova, ne bih ni da komentarisem...

04-18-2016 13:35 Haidar is offline Pregledaj poruke od Haidar Dodaj Haidar u listu prijatelja
    Stari Grad Stari Grad is a Male
    moforaja

Poruka: 10597

Smisao hrišæanstva u izvornom obliku uèenja Isusa iz Nazareta nije bio u prvom planu duhovni razvoj pojedinca,

nego socijalni razvoj društva kao cijeline, pravda za siromašne, tj. socijalna revolucija i promjena tada nesnošljivih odnosa u društvima.

Zbog toga je i ubijen, a zbog toga su i njegovo uèenje i biblija naknadno prekrojeni.

-

moju licnost , a ne moj forumski lik!!!
    ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
    ...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
    .. dosta je vise i tebe i tvoje
      tiranije
    ...

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Stari Grad dana 04-18-2016 u 13:39.

04-18-2016 13:38 Stari Grad is offline Pregledaj poruke od Stari Grad Dodaj Stari Grad u listu prijatelja AIM Screenname: later YIM Screenname: later
    Stari Grad Stari Grad is a Male
    moforaja

Poruka: 10597

citat od Haidar:

citat od vjetar:

..

.....

......

.......

A o tom pogledu na zene, koji se htio ti ili ne, provlaci kroz par tvojih postova, ne bih ni da komentarisem...

vjetre, koliko puta tokom dana ti imaš pogled na žene...

... ja se tu nešto slabo kontrolišem... kad god proðu... 02.gif

-

moju licnost , a ne moj forumski lik!!!
    ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
    ...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
    .. dosta je vise i tebe i tvoje
      tiranije
    ...

04-18-2016 13:40 Stari Grad is offline Pregledaj poruke od Stari Grad Dodaj Stari Grad u listu prijatelja AIM Screenname: later YIM Screenname: later
    vjetar vjetar is a Male
    moforaja

citat od Haidar:

citat od vjetar:

..

Jednostalo se meni nametnulo kao logican zakljucak, a sto se tice logike, ja nisam bas najsigurniji da religiozni ljudi imaju puno da kazu o tome...
      A isto tako ljudi koji su religiozni misle da su logicni, i da oni drugi nemaju veze sa logikom...

Kad je religija postala stvar vanjstine, a izgubila (ono sto ja mislim da joj je u pocetku bio smisao) duhovni razvoj pojedinca, izgubila je svoj smisao. To sto religiju koriste totalno neduhovni ljudi zarad svojih ovozemaljskih uspjeha, to ostavljam njima i sljedbenicima... Neka svakom pravo sta mu je u dusi i mislima, i nek svako ima pravo da kaze to isto...

..vidi Hajdare vjera po sebi je logicna za onoga ko vjeruje u to sto mu neko prenosi ili ako covjek cita svete knjige tu nema sta da se opterecujes i da trazish logiku jer bog se pobrino da ti bude na neki nacin jasno ..pa je iz tog razloga slao na zemlju bozije poslanike Mojsija Isusa i Muhameda pa su onda ti ljudi bozijom voljom obdareni objasnjavali manje jasne ajete i njihovo znacenje i nacin na koji ce obavlajti svoju duznost ..Kur an nigdje ne kaze kako se klanja neki namaz i nije nigdje opisan nacin kako to covjek cini ..

..nekima je vjera postala stvar vanjstine i to se slazem i tacno je ,nekima stvar dobre zarade a nekima da na racun vjere izdizu svoj ugled u drustvu ,pa pored recimo necijeg bogastva i moci on pri tome treba da pobere i pohvale na racun velikog vjernika i onda je uspjeh toliko velik da taj neko postane nedodiriv faktor nekog drustva a posebno drustva kakvo je nase na balkanu ..nekad bi neko i reko ili ukazo nekome da taj sto se prestavlja kao takav nije bas istinski vjernik ili nije bas takav covjek kakvim se on zeli predstaviti drustvu ili kakvim se predstavlja ,onda neko iz mase kaze halo ba jesi normalan znas li ti ko je on ..on on ti je bog i batina za grad i dzamiju ili za crkvu ..takav je nas mentalitet i mi ga nemozemo promjenuti ..

..isto sad kad bi neko covjek koji je poznat da popije koju rakiju da voli ovo ili ono i sve to sto voli ili neko ko ne ide u dzamiju kaze eno ga posto musliman na baterije ,jer se ne uklapa u to religijsko pravilo ili neki religijski zakon ..onda kada takav covjek udje u dzamiju tad ga nasi ljudi docekaju sa sprdnjom i hakanjem odakle tebe ovde ili sta ti ovde trazis ili komentarsishes odakle njega u dzamiji ,takvog covjeka mozes otjerati da vishe nikada ne dodje ili da se ogrjesish od vjeru i da licno zaradish grijeha vishe vec taj koji je takav za sebe mislish da si dobar vjernik ..ja bi reko hajde bujrum sjedi evo ima mjesta kod mene i ne bi ga pito nista ni sto ni kako ni zasto ..tu je malo problematcno nase drustvo znaci problematcno je i kod vjernika i kod nevjernika ili pojedini ateista koji opet docekuju sve na noz cim hodza pocne da ukuise sa munare on bi ga bacio sa vrha dzamije jer mu smeta i kaze vidi budale sto se dere ja taman htjeo da zaspem ili probudi me a taman bio lego

..to sto ja sad provlacim zene kroz postove to je moja neka licna ironija ili sprdnja a ponekad nazovi slabost prema ljepsem polu ..ja cjenim i znam da procjenim pametne i odvazne i sposobne zene i ne bi ih svrstavo u taj neki kosh u kojem se ja zajebajme i ne bi ih nikada trpo ili dovodio u istu ravan sa onim bezvrjednim zenama ,nazalost ima ih dobar dio,naravno ima i oni koje ne bi ni stapom dotako a ni oni kojima bi platio samo da ne budu u mojoj blizini kad bi mi to obraz mogo podnjeti ..ja se vishe sprdam sa zenama a ujedno ih i volim ..malo su mi i porok te zene vishe vec alkohol

..mada ja volim i pogledat ili popipat nekad neku a volim i reci boze oprosti ti meni za ovo sto ja mislim ili pozelim ili ako se omakne da uradim ..bog zna jedini koliko je koji covjek je u stanju da se posveti vjeri i neopterecuje nas onim stvarima sto nismo u stanju da uradimo od onoga sto nam je propisano a neki opet jesu ..zajednicko i za te sto mogu i za te sto ne mogu je to da vjeruju da postoji bog i da mu se klanjaju prema svojim sposobnostima ili mogucnostima ..neki ljudi nisu u stanju da poste mjesec ramazana i jednostavno ne mogu to da isposte ,sad naivni vjernici ili zlonamjerni ljudi ce reci kakav je on musliman ne moze i nije u stanju to i to da uradi ..neki ljudi nose vjeru u dusi ..vjera nije nesto sto covjeka osakaceje ili dovodi ui jednoumlje ,vjera je takva da ti stalno donosish spoznaje o ljudima i da o njima razmishljas i da se ne opterecujes sa necijim glupostima ili da te nije briga sto neko nije takav ili onakav kakvim bi ga ti zelio da vidis ..nekad covjek koji vjeruje o ljudima razmishlja na poseban bacin ,nekad njihovim slabostima a nekad i njihovim dobrim vrlinama aki nikada ne razmishlja o zlu jer za to nema vremena a ni mozak mu nije opterecen sa takvim stvarima ..vjera u boga nikad ne bi smjela da bude nesto sto ce covjeka pritiskati ili covjeku stvarati probleme kako vjernicima tako i ostalima koji nevjeruju..

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane vjetar dana 04-18-2016 u 23:03.

04-18-2016 18:57 vjetar is offline Pregledaj poruke od vjetar Dodaj vjetar u listu prijatelja
    tana tana is a Male
    rigorozni

Poruka: 17886

citat od Haidar:

.....

fino receno, samo jedna ispravka: to o cemu to govoris nije religija nego je folklor, politika i slicno.
    nema to veze sa religijom. religija je vro privatna stvar i nema uopste razloga da se vanjstina namjesta da bi se uklopila u neki aspekt religije. to je foklor.

opasno je ne znati razliku izmedju religije i folklora.

04-18-2016 19:10 tana is offline Posalji email za tana Homepage of tana Pregledaj poruke od tana Dodaj tana u listu prijatelja
    green green is a Male
    Super Moderator

Poruka: 7086

po meni, to što Tana zove religija, to je ustvari VJERA
    a religija i jest folklor u neku ruku. religija ne može bez vjerskih objekata, odjeæe, rituala...
    vjera to sve može.

04-18-2016 19:20 green is offline Pregledaj poruke od green Dodaj green u listu prijatelja
      tana tana is a Male
      rigorozni

u kuranu se NIGDJE ne spominju rituali, kako se moli, gdje se moli ... nista od toga.
      po islamu ne postoji posrednik izmedju tebe i boga. imas ti i ima bog dragi.
      ne treba tebi ni svestenik, ni objekat, ni nista od toga da bi se obratio bogu.

rituale su kasnije napravili ljudi i odlucili: ovako ce izgledasti djamija, ovako cemo klanjati itd ...
      rituali su potrebni, nemoj me pogresno shvatiti ali rituali nisu religija, a kamoli vjera.

rituali su folklor.

ok mozemo se sloziti da je vjera rijec ko kojoj pricamo, i da religija vec ima kulturoloske elemente. ljudi cesto ne znaju razliku izmedju vjere, religije i folklora, i na osnovu folklora donose sud o religiji i vjeri.

nekom je faktor protiv religije kao: pa vidis li sta rade kod nas i kako je sve to postalo nakaradno.
      ili kazu islam je primitivan jer primoravaju zene da se pokrivaju. a islam nema nista sa tim.
      a ja kazem: kakve to sve ima veze sa vjerom i religijom? kakve ljudi imaju veze sa tim? nikakve.

vjera je nesto sto je usadjeno u nas mozak, postoje perceptori u mozgu za vjeru. dokazano naucno.
      procitaj hajdarovu temu opet.

04-18-2016 20:01 tana is offline Posalji email za tana Homepage of tana Pregledaj poruke od tana Dodaj tana u listu prijatelja
      vjetar vjetar is a Male
      moforaja

...zaboravi napisati Hajdaru da logiku u religiji najvise slijede i koriste ljudi koji ne vjeruju u postojanje Boga ,vjerovatno da bi ucvrstili svoje nevjerovanje da je bog stvorio covjeka i da postoji taj neki drugi svjet nakon smrti .cocvjek je sujetan i sumnicav ,sto vishe stori sebi logicni stvari da ne postoji Bog lakse mu je da se nosi sa tom spoznajom ili sa onim u sta je ubjedjen..

04-18-2016 21:11 vjetar is offline Pregledaj poruke od vjetar Dodaj vjetar u listu prijatelja
      prowler2 prowler2 is a Male
      moforaja

Poruka: 5249

citat od vjetar:

..ako ta njiva izabere oraca koji ce je orati tad je orac vlasnik njive to jeste onaj ko je obradjuje ...ako se drugacije ne naredi ..tada kaze njiva treba meni duboko oranje a ne frezanje ...nekad zavisi koliki ti je plug i jeli ores dobro i kvalitetno

.
      Ne kotam ovo ? Njiva odabira oracha ? Albanez recept?

04-22-2016 22:48 prowler2 is offline Pregledaj poruke od prowler2 Dodaj prowler2 u listu prijatelja
      vjetar vjetar is a Male
      moforaja

http://www.kurir.rs/planeta/italijani-pobesneli-evo-zasto-je-ova-fotografija-izazvala-pravu-buru-morao-je-i-fejsbuk-da-reaguje-clanak-2408257

..kako je ovo Greenu promaklo 02.gif

08-23-2016 12:52 vjetar is offline Pregledaj poruke od vjetar Dodaj vjetar u listu prijatelja
      vjetar vjetar is a Male
      moforaja

..sve je u glavama ljudi

http://www.avaz.ba/clanak/253395/u-burkiniju-prosetala-hrvatskim-plazama-pogledajte-kakve-su-bile-reakcije

09-05-2016 19:59 vjetar is offline Pregledaj poruke od vjetar Dodaj vjetar u listu prijatelja
      tana tana is a Male
      rigorozni

eh nije to fer. nasli dobru koku ko avion. koda je ona neki primjer. ko ce se zaliti na ono boan?

sto nisu nasli kakvu garibicu, pa je zamotali ko nindju - pa da onda vidimo reakcije. 13.gif

09-06-2016 18:59 tana is offline Posalji email za tana Homepage of tana Pregledaj poruke od tana Dodaj tana u listu prijatelja
      Stranica (95): « prva ... « prethodna 88 89 90 [91] 92 93 94 sljedeca » ... zadnja » nove poruke | aktuelne teme | forum
      Postavi novu temu Odgovori
      Go to:
      preveo sa engleskog: T&T   contact: admin@moforaja.com