green 
Super Moderator

Poruka: 7086
 |
|
|
08-31-2014 18:45 |
|
Stari Grad 
moforaja

Poruka: 10597
 |
|
to je, Stari, ono viðenje patarenstva, iz bošnjaèkog ugla... i sam bih tako napisao i tako sam shvatio to.
ali Srbi æe ti reæi da je bogumilstvo neki vid pravoslavlja... jer imaju i oni svoje slave itd.
što opet u onoj knjizi koju sam spominjao autor navodi kao srpsko-pravoslavnu podvalu i prekrajanje historije bogumila
istina je uvijek negdje na pola puta, vjerovatno ima i onoga i ovoga... manje ili više
Sad nevezano za tvoju repliku, generalno je moja primjedba (na relativizovanje istorije) na prièu o posmatranju istorije iz "uglova" da se ta postavka obilato koristi u politièke i nerijetko vrlo prljave svrhe, koje smo dobro glavom svi platili, svak na svoj naèin.
Ako se govori o istoriji onda bi trebali prije svega govoriti o suhim èinjenicama, i nepristrasno, jer kad se poènemo igrati "uglova" iz politièkih pobuda, a ne èisto kao istorijsko-istraživaèkim radom na akademskom nivou, onda smo na vrlo nezahvalnom terenu.
Upravo razne te podvale i prekrajanja istorije, izostavljanja èinjenica i potenciranje drugih (polu)istina je vrlo nezgodna stvar.
----------------
___________________________________________________________________ ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!! ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje ...
|
|
08-31-2014 18:59 |
 |
|
a što ste vi picajzle... pogledajte da je ama baš svaka tema minirana i okrenuta ili na šalu ili na svaðu, što bi religijska tema bila izuzetak?
ja ozbiljno kažem da ove dvije slike imaju itekako veze s temom, upravo je ovo ovako, kako se obuèeš i poèešljaš, tako te i doživljavaju... religijski i nacionalno
dobra je ona knjiga koju sam našao upravo na Moforaji, knjiga je o bogumilima...
i prikazuje groblje, tri brata i otac... svi zakopani u porodiènom groblju, a umrli u tri religije
otad vuèemo dijeljenja, granice i sve probleme, a svi iz iste kuæe potekli...
sutra da svemirci ovladaju Zemljom i Balkanom, Sema bi uzeo vjeru svemirsku... naravno
eh takvih je na svakom koraku jako puno. vjerovatno je to i prirodno i svojstveno ljudskom rodu, ko æe ga znati Ti imas fobiju od Islama . Idi bolan drugu Pucaru na grob ne bi li ti dao kakvu pomoc Sema je uzeo jedinu vjeru priznatu kod Allaha . Hvala Allahu na tome . I kojeg jarca kaako ti kazes , spominjes . Vecina muslimana danas i uvijek je nosilo bradu pa po tebi onda zene nase ispadose koze . i jos ako su prekrivene , uuuu e tu je nazadnost . sa tobom je svaki dijalog nemoguc jer iz Tebe izlazi mrznja a mrznja stvara glupost a glupost zid koji se ne pomjera
___________________________________________________________________ "Da li je Kur`an od vjeènosti za to ne pitam. Da je on knjiga nad knjigama vjerujem iz muslimanske dužnosti!"
(Johann Wolfgang Goethe)
|
|
08-31-2014 19:08 |
|
Stari Grad 
moforaja

Poruka: 10597
 |
|
ljudi èuju samo ono što žele èuti, umorni smo od davanja argumenata
za nekoga je nešto argument, a za drugog je to samo glupost, posebno je tako na forumu
Tu se duboko ne slažem. Tako je na forumu ? Tako nije uvijek bilo na forumu, niti je forum (bilo koji) mjerilo naèina i kulture voðenja dijaloga koji ima smisla i koji je baziran na argumentima vrijednim razmatranja, utemeljenim na provjerenim i relevantnim èinjenicama.
To što je validan argument npr. za nekog glupost, pa se isti diskvalifikuje na bazi duboko liène netrpeljivosti, motivisane npr. vjerskim, ideološkim ili nacionalnim pobudama, bez ikakvog argumenta uz zatvorene i iskljuèive konstatacije, èini vinovnika takve diskvalifikacije nepodobnim za voðenje bilo kakve relevantne debate ili izmjene mišljenjâ.
------------------------
___________________________________________________________________ ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!! ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje ...
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Stari Grad dana 08-31-2014 u 20:02.
|
|
08-31-2014 20:01 |
 |
|
|
 |
|