|
Ovo je pod forum o mostarskim legendama a ne in memoriam....Ne bih volio da se neko naljuti na mene ali ovaj covijek zasluzuje da se nesto kaze o njemu.Vec odavno cekam da neko nesto napise ali samo vidim ruze.........
Evo ja cu vam ispricati nekoliko anegdota..........
Jednog avgustovskog,vrelog dana,na liniji u Podvelezju,zasushe nas minobacacima samo tako.......Pogibe mi prijatelj u rovu.....Sahranjivali su ga sljedeceg dana ali sam ja jos uvijek na liniji......Dogovorih se sa prijateljem Adisom da sidjemo na sahranu....Nismo pitali komandira jer ljakse nije gotivio mo raju,a narocito "vlahe"kao sto sam i sam.Na sahrani nas ugledase oni pozadinci i naravno prijavise....Po sahrani se mi opet popesmo na polozaj..Poslije nekoliko dana,u kucu mi dolazi VP sa naredjenjem o hapsenju.......Izvinjavaju se ali moraju da vrse duznost....Prvo me vode u Vranicu,pa onda u Juzni logor........Tek tada mi rekose zasto sam uhapsen (dezerterstvo).Saslusavao me jedan danas ugledni ugostiteljski radnik i prijetio svakoraznim kaznama.......Ulazi Hujka u kancelariju i nakon pozdrava i pitanja za zdravlje,upita sta ja radim tu i sto ne odmaram kuci...Objasnise mu oni kako sam ja dezerter ali on hoce i moju verziju....Nakon moje price,jako se zacrvenio i poceo da se dere na sve te pozadinske "borce" i da ih pickara.Dobro je znao da im je smetalo moje ime i prezime,a on je pizdio zbog takvih.......
Tu mi je jos jednom dokazao svoju humanost,pravicnost i velicinu.......
U njegovim svakodnevnim obilascima linija,sjede jednom sa nama pored gumene cisterne da se prozajebavamo malo............Jedan borac na cisterni pere zube i onako ko da je na plazi..........Gleda ga Mido i rece:"Tesko cemo mi ovaj rat dobiti sa ovakvim borcima"......
Tjelotranitelj mu Asmir,stalno ga je trazio po liniji jer ga nije mogo nikad upratit.......
Mogao bih o njemu pricati danima ali nikada ne bih mogao docarati njegovu hrabrost i ljudskost........
|
|
02-08-2007 23:06 |
|
TUTI
Mister foruma 2008
Poruka: 5888
 |
|
|
02-09-2007 00:21 |
|