tana 
rigorozni

Poruka: 17886
pokretac teme
 |
|
indijanac se ismijava, spominje nakve radenske, samuraje, skojevce.
indijanac ne zna sta da misli, ne zna sta da kaze, ne zna sta da osjeca .... zbunjen je.
indijanac ne konta sta je sa brojem 19, i zasto nije 2, 3, 5
indijanac nije ni procito moj prvi post i objasnjenje broja 19.
mislim, procito je on, ali nije doprlo do njega.
indijanac ima odredjene zablude po pitanju religije, kao sto su da religija sputava um, da se moramo patiti na ovome svijetu da bi nam bilo bolje kasnije ..... i jos mnoge "standardne" zablude koje mnogi imaju. predrasuda je zajebana stvar i nije se lako otarasiti, a predrasuda nam zamucuje vidik.
indijanac ne zna da je nekad dobro metnuti uho i saslusati i cista srca bez predrasuda uci u razgovor.
ali indi - sve je to ljudski, ne sekiraj se. bio sam i ja nekad u toj fazi tako da te razumijem potpuno. covjek se uci dok je ziv, osim ako je zaosto u razvoju.
najvaznije je da si dobar covjek i da ne cinis/zelis zlo drugim ljudima, a ni sebi. i da pomazes ljudima u nevolji. ostalo ce doci samo od sebe.
ziv mi bio.
za razliku od indijanca - mamba je jednostavno zlobna
___________________________________________________________________ kad ce mostar mama?
|
|
09-13-2005 18:46 |
|
Indijanac 
bice nesto od mene

Poruka: 530
 |
|
indijanac se ismijava, spominje nakve radenske, samuraje, skojevce.
indijanac ne zna sta da misli, ne zna sta da kaze, ne zna sta da osjeca .... zbunjen je.
indijanac ne konta sta je sa brojem 19, i zasto nije 2, 3, 5
indijanac nije ni procito moj prvi post i objasnjenje broja 19.
mislim, procito je on, ali nije doprlo do njega.
indijanac ima odredjene zablude po pitanju religije, kao sto su da religija sputava um, da se moramo patiti na ovome svijetu da bi nam bilo bolje kasnije ..... i jos mnoge "standardne" zablude koje mnogi imaju. predrasuda je zajebana stvar i nije se lako otarasiti, a predrasuda nam zamucuje vidik.
indijanac ne zna da je nekad dobro metnuti uho i saslusati i cista srca bez predrasuda uci u razgovor.
ali indi - sve je to ljudski, ne sekiraj se. bio sam i ja nekad u toj fazi tako da te razumijem potpuno. covjek se uci dok je ziv, osim ako je zaosto u razvoju.
najvaznije je da si dobar covjek i da ne cinis/zelis zlo drugim ljudima, a ni sebi. i da pomazes ljudima u nevolji. ostalo ce doci samo od sebe.
ziv mi bio.
Pa bolan Tana...
Procitah sve postove ove teme i ne vidjeh nista interesantno.
Ama bash nista.
I mogu ti reci, vishe mi se svidja ona tema o "interesantnom razmisljanju" od ovoga ovde...
Blago tebi kad si spoznao "istinu"
Broj 19 
___________________________________________________________________ Ko bi mogo opjevati redom
sve ljepote divnoga Mostara,
zar se èudiš srce što ga ljubim
sa ljubavlju sinovskoga žara?
|
|
09-13-2005 20:44 |
|
nepoznat
Gost
 |
|
Mislim da je interesantno primjetiti takve stvari, ali mislim da ko trazi neke naucne podatke u Kuranu, izabrao je pogresnu knjigu za citanje. Mislim da je Fizika od Richard-a Finemana pogodnije stivo za takvo nesto.
Kuran ima dovoljno takvih stvari kao 19, kao najnizi dio svijeta, kao dvije nemjesajuce vode slatka i slana, kao sirenje kosmosa, kao embrijo daje prve znake spola poslje ravno 6 sedmica itd... ne da bi on bio neka naucna knjiga - jer to Kuran nije niti mu je to cilj, niti da pokazuje na neke materijalne dokaze, jer je Kuran prvenstveno duhovna knjiga a niposto materijalna (kao fizika, biologija, hemija itd) - nego samo da citacu dadne do znanja da cita nesto sto nepismen covjek u 7 vijeku sigurno nebi mogao sam izmisliti.
Mislim da je interesantno primjetiti ovakve stvari, ali u njih gledati kao neko vele-cudo je promasena poenta - mislim da Kuran ima jos dosta mocnih cuda osim ovih gore navedenih. U redu je bit impresioniran ovim, ali ko je ovim impresioniran NAJVISE OD SVEGA STO JE PROCITAO U NJEMU - taj ga nije skonto 100%, bolje bi mu bilo da ga ponovo procita.
Pitanje..
Si ti procitao Kuran? I koliko puta? 
|
|
09-13-2005 21:38 |
|
nepoznat
Gost
 |
|
|
09-13-2005 21:41 |
|
tana 
rigorozni

Poruka: 17886
pokretac teme
 |
|
mamba ne znam zasto, ali cu ti ipak objasniti:
u kuranu, pored ostalog pise kako se pravilno razvodi od zene, kako se pravilno trguje i vaga, kako se tretira zena, muz, rodbina, prijatelji, kako se reaguje na traceve, kako se tretira sirotinja, kako se tretiraju ratni zarobljenici, kako se pravilno rade mnoge stvari u zivotu. skoro da nema aspekta naseg zivota koji nije obuhvacen kuranom.
e ako to nije manuel onda sta jeste?
pored toga ima puno nauke i filozofije ako hoces. samo treba umjeti.
bog nam je dao knjigu i reko je: "vako treba da se ponasate, a ne morate vako, do vas je. u svakom slucaju srescemo se opet".
prilicno je arogantno raspravljati o knjizi koju nisi ni procitala.
___________________________________________________________________ kad ce mostar mama?
|
|
09-13-2005 22:20 |
|
|
Mislim da je interesantno primjetiti takve stvari, ali mislim da ko trazi neke naucne podatke u Kuranu, izabrao je pogresnu knjigu za citanje. Mislim da je Fizika od Richard-a Finemana pogodnije stivo za takvo nesto.
Kuran ima dovoljno takvih stvari kao 19, kao najnizi dio svijeta, kao dvije nemjesajuce vode slatka i slana, kao sirenje kosmosa, kao embrijo daje prve znake spola poslje ravno 6 sedmica itd... ne da bi on bio neka naucna knjiga - jer to Kuran nije niti mu je to cilj, niti da pokazuje na neke materijalne dokaze, jer je Kuran prvenstveno duhovna knjiga a niposto materijalna (kao fizika, biologija, hemija itd) - nego samo da citacu dadne do znanja da cita nesto sto nepismen covjek u 7 vijeku sigurno nebi mogao sam izmisliti.
Mislim da je interesantno primjetiti ovakve stvari, ali u njih gledati kao neko vele-cudo je promasena poenta - mislim da Kuran ima jos dosta mocnih cuda osim ovih gore navedenih. U redu je bit impresioniran ovim, ali ko je ovim impresioniran NAJVISE OD SVEGA STO JE PROCITAO U NJEMU - taj ga nije skonto 100%, bolje bi mu bilo da ga ponovo procita.
Ova zadnja recenica mi se nikako ne svidja i kvari inace dobar post.
Ja ne vidim nikoga kome je broj 19 najvaznije sto je nasao u Kur'anu. Bar na ovoj diskusiji.
___________________________________________________________________ Ako ne gledas vijesti onda si neinformiran a ako ih gledas onda si pogresno informiran.
|
|
09-14-2005 00:13 |
|
|
mamba ne znam zasto, ali cu ti ipak objasniti:
u kuranu, pored ostalog pise kako se pravilno razvodi od zene, kako se pravilno trguje i vaga, kako se tretira zena, muz, rodbina, prijatelji, kako se reaguje na traceve, kako se tretira sirotinja, kako se tretiraju ratni zarobljenici, kako se pravilno rade mnoge stvari u zivotu. skoro da nema aspekta naseg zivota koji nije obuhvacen kuranom.
e ako to nije manuel onda sta jeste?
pored toga ima puno nauke i filozofije ako hoces. samo treba umjeti.
bog nam je dao knjigu i reko je: "vako treba da se ponasate, a ne morate vako, do vas je. u svakom slucaju srescemo se opet".
prilicno je arogantno raspravljati o knjizi koju nisi ni procitala .
A ti si toliko arogantan da tvrdis stvari o kojima pojma nemas. Evo sacu se ja TEBI pravdat i rech da sam procitala KUR'AN . I to ne jednom nego nekoliko puta JASTACU EVO SACU!!!!!. Meni to ne treba, ne moram se ja dichiti procitanim ajetima, niti recitovati dove, ja to sve nosim u sebi.Evo mogu ti rec nesto iz jedne dove sto pamtim , a nebi ni tebi lose bilo da ti bude mantra. Svaki dan se pomoli i reci Allahu: "SACUVAJ ME BOZE OD SUVISNOG ZNANJA"!!!!!!
Svaka knjiga ima nesto u sebi , i svako cita SVAKU KNJIGU onako kako mu pase. Jesi ti cuo za preference frames Tana? E svako ima svoje frames koji cine da vidimo stvari na specifican nacin. Ja u svakoj knjizi koju procitam vidim neki socioloski fenomen recimo.
Ma sta se ja trudim tebi objasniti kad ti sve najbolje znas. Meni je samo smijesno sto si od Kur'ana apravio DaVincijev Kod. I to sam ti rekla. A sad ti svoj poso i navali na desifrovanje planete uz pomoc Svete Knjige. Who cares? Not me ......
___________________________________________________________________ Eh kakve je Pesta kupleraje imala
|
|
09-14-2005 08:09 |
|
nik obrisan
Gost
 |
|
...
Cao tana... Mislim da je sad "do tebe" :o)!
|
|
09-14-2005 12:27 |
|
|
|
 |
|