vjetar 
moforaja

Poruka: 13977
 |
|
..odlican tekst
Selvedin Beganoviæ, imam u džematu Trnovi kod Velike Kladuše, kada je prije nekoliko dana èuo da je mladiæ E. P. (1993.) iz Male Kladuše otišao ratovati u Siriju, na svom Facebook profilu objavio je potresno pismo u kojem poziva selefijske voðe da prestanu slati našu djecu na sirijska ratišta. Posebno se obratio Bilalu Bosniæu iz Bužima, koji važi za jednog od selefijskih voða u BiH.
Zavoðenje selefija
- Gospodine Bosniæu, ko je to rekao da je neko stvoren za nauku, a neko za džihad? Poslanik, a. s., nije slao ashabe ispred sebe, niti èetvorica ispravnih halifa. Po kojem to sunnetu nagovaraš momke da idu u Siriju i postanu pokretna meta visoko obuèenim vojnicima Asadove vojske i iranskih specijalaca - zapitao je Beganoviæ u svom pismu na Facebooku.
U razgovoru za "Dnevni avaz" Beganoviæ pojašnjava da je morao diæi svoj glas protiv manipulatora.
- Uvlaèe našu djecu u tuðe ratove. Šalju ih na nišan specijalcima Bašara el-Asada. Bio sam borac i znam šta je rat. I niko normalan ne može voljeti rat, a kamoli dijete koje nije završilo ni srednju školu i u kojem ja odmah vidim svoga sina. Zato nisam mogao to prešutjeti kada sam saznao - prièa Beganoviæ.
Naš sagovornik istièe da mladiæ iz Male Kladuše nije jedini s tog podruèja kojeg su "zavele" selefije i koji je otišao u džihad.
Ulema iz svijeta
- Èuo sam da ih ima još. Put je, kažu, znan. Prvo ta obuka u Austriji, mjesec dana, a onda na tursko-sirijsku granicu, odakle idu direktno u rovove i ginu ko zna za koga. To se mora zaustaviti i mora se što prije zakonom zabraniti da se naša djeca žrtvuju za tuðe ciljeve - istièe Beganoviæ, koji je zbog otvorenog stava doživio i neugodnosti.
Velikokladuški imam, koji je na svom Facebook profilu dobio veliku podršku i za èije pismo mnogi kažu da je prava hrabrost, naglašava da Bošnjaci moraju shvatiti da je kompletna islamska ulema u svijetu pozvala muslimane da ne idu u rat u Siriji.
Ne trebaju nam šehidi veæ uèenjaci
Beganoviæ je u svom pismu, Bilalu Bosniæu poruèio i da prestane "s ispiranjem mozgova" te mu zamjerio što, dok šalje djecu da ginu, on u svom toplom domu uživa sa èetiri žene.
- Gospodine Bosniæu, ako si alim, onda moraš znati da alimi ne šalju u džihad, nego proglase džihad i kažu: Braæo, za mnom! Ovaj momak nije bio oženjen, gospodine Bosniæu, a ti i ja smo u toplom pored svojih žena. Ja pored jedne, a ti pored èetiri (masaAllah). Gospodine Bosniæu, Bosna je izgubila 250.000 stanovnika, namjerno neæu reæi šehida, jer samo On zna ko je šehid. Irak broji milione, Palestina od 1948. i ne zna za broj. Nama šehidi ne trebaju, nama trebaju junaci i uèenjaci. Gospodine Bosniæu, molim Vas da prestanete s ispiranjem mozgova u toj vašoj paralelnoj instituciji, neæu reæi mesdžidu, jer mesdžidi ne mogu biti privatni, kao što je to sluèaj s vašim objektom... - završio je svoje pismo na FB-u imam Beganoviæ.
Ranija upozorenja reisu-l-uleme
Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazoviæ ranije je upozoravao da "muslimani razmisle èije oružje u rukama drže".
- Neka muslimani razmisle u èije su se falange upregli i èije oružje u rukama drže! - kazao je reis u hutbi u Stocu krajem avgusta.
A u hutbi za Kurban-bajram reisu-l-ulema istakao je:
- Moramo se odmaknuti od oholih i umišljenih, od imitatora i neznalica, koji smatraju da su vlasnici duhovnih istina. Bosanski muslimani ne smiju postati sluge tuðih ideologija i voða, ne onih koji vlastite narode drže u neslobodi.
Roditelji strahuju za svoju djecu
Otac i majka mladiæa E. P. koji ratuje u Siriji nisu željeli govoriti za medije iz straha od osoba koje organiziraju odlazak na ratište. Otac R. P. kazao nam je kratko ispred porodiène kuæe da se njegova supruga boji za život svoje ostale djece te da radije ne bi govorili i da æe prepustiti institucijama da riješe ove probleme.
Takoðer, i komšije u Maloj Kladuši nisu voljne prièati o ovoj temi, ali priznaju da se ne osjeæaju sigurno, jer se boje za svoju djecu. A. D.
___________________________________________________________________ laku vam noc pijuni
spavajte ko lavovi i ko kraljevi
|
|
11-26-2013 15:45 |
|
|
|
 |
|