prowler2 
moforaja

Poruka: 5249
 |
|
|
11-15-2013 21:52 |
|
vjetar 
moforaja

Poruka: 13977
 |
|
"Šumadijske vehabije" ratujuæi u Siriji mjeseèno zarade i do 5.000 eura
U sirijskim oružanim sukobima angažovano je 60 državljana Srbije, koji se, kao plaæenici, bore na strani pobunjenika. Svi su ekstremni selefije, a podaci srbijanskih sigurnosnih agencija pokazuju i kako je nekoliko pravoslavaca iz Šumadije prešlo na islam. Niko od njih nema ratnog iskustva, ali su prošli dobru obuku.
Srbijanski Blic u tekstu pod naslovom "Vehabije iz Šumadije" piše kako je u Siriji angažovano nekoliko hiljada stranih boraca, iz više desetaka država, kako bi se prikljuèili pobunjenièkim snagama. Nekoliko stotina njih porijeklom je sa Balkana.
Iz Srbije je otišlo oko 30 osoba, uglavnom iz Novog Pazara, a tu je i grupa muslimana sa Ledina, naselja u Novom Beogradu, te grupa preobraæenika iz Šumadije. Ti ljudi su nekoliko puta išli na front otkako je poèeo rat u Siriji. Još 30-ak srbijanskih državljana u Siriju je otišlo iz stranih država, u kojima su bili na privremenom radu. Imena svih plaæenika poznata su institucijama sigurnosti.
Blicov izvor navodi da je kretanje svakog pojedinca koji je otišao u Siriju praæeno i da su podaci o njima razmijenjeni sa sigurnosnim agencijama u regiji. U Siriju su stigli preko Turske, gdje ih je èekala veza do pobunjenièkih snaga. Svi su ekstremni selefije i dobro plaæeni za svoje usluge. Radi se o mlaðim muškarcima, bez ratnog iskustva, ali sa dobrom obukom. Navodno, za mjesec dana ratovanja najbolji od njih zarade i do pet hiljada eura.
Izvor za Blic navodi kako je najveæi sigurnosni problem ovakvog ratnog angažmana taj što se veliki broj plaæenika prikljuèio naoružanim grupama povezanim sa Al Kaidom, što predstavlja potencijalnu opasnost nakon njihovog povratka.
___________________________________________________________________ laku vam noc pijuni
spavajte ko lavovi i ko kraljevi
broj ispravljanja poruke: 3, zadnji put od strane vjetar dana 11-18-2013 u 16:14.
|
|
11-18-2013 16:02 |
|
Stari Grad 
moforaja

Poruka: 10597
 |
|
sve oko nas ima neku ulogu u ovom unverzumu
planete, biljke, životinje, kiša, planine, vjetar, pèele,
neko ili nešto im je dalo tu ulogu
onda mora i èovjek imati neku ulogu
Therefore, God?
Zašto odmah the God
Zasto ikad God? Zar je sramota reci 'ne znam' i pustiti nauku da trazi, i eventualno nadje, odgovor?
___________________________________________________________________ ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!! ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje ...
|
|
11-22-2013 16:56 |
 |
Stari Grad 
moforaja

Poruka: 10597
 |
|
Mislim da još nema èitav program na yotube-u, samo promo ili sitni isjeèci.
I ovdje je tek prva epizoda prikazana, mada nju nekim volšebnim softwareom mogu spustiti na komp.
Dokumentarci možda i nemaju tolike dubine filozofski, pošto u njima ima jako dobrih misli, koje su nažalost (?) prezentirane u vrlo kratkim crtama od svakog uèesnika, isjeèeno.
Ali su opet i vrijedni pogledati, da bi se malo dobila perspektiva na èitavu raspravu.
Opet me ne bi iznenadilo da postoji po koji torrent, mada se takvi linkovi ovdje i javno ne postavljaju. (sveti Guglo).
Serija i potvrðuje da su dva tabora neminovna, ali dijelom to i svojim sadržajem i profilom uèesnika i "demantuje" na odreðen naèin.
Oba tabora djeluju manje više iz istog poriva - traženjem odgovora na vjeèna pitanja... ili istine i o našem postanku, i o svijetu koji nas okružuje i iz kog smo postali.
------------------------
___________________________________________________________________ ne zelim biti niciji advokat , ali mislim da se tvojim zlobama i proganjanjima ljudi treba stati na put...
on je nastavljao da svojim kvaziintelektualnim napadima izvrgava mene (moju licnost , a ne moj forumski lik!!! ) uzasnoj , SVAKODNEVNOJ , kampanji proganjanja i omalovazavanja...
...sad ce se on malo presabrat pa napisat jedno dvije stranice seciranja moje licnosti i djela...sa papagajskim ponavljanjem niza neistina...
.. dosta je vise i tebe i tvoje ...
|
|
11-22-2013 23:49 |
 |
|
|
 |
|