pravimostarac
SexNepoznat
Poruka: 3132
pokretac teme
 |
|
PRIÈA IZ MOSTARA - NEKA SVAKO KRENE OD SEBE!
Tuesday, 20 May 2014 18:25
Prièa iz Mostara - Neka svako krene od sebe
Juèer nakon ikindije namaza jedan stalni džematlija mi reèe da me neko treba u dvorištu džamije. Obièno ljudi traže efendiju radi materijalne pomoæi, odreðenih problema, izgubljenih ili zaboravljenih stvari u abdesthani ili džamiji i slièno. Meðutim ovo je bilo nešto sasvim drugo, sa èim sam se prvi put u životu susreo, što me je ostavilo na trenutak bez teksta. Izaðem, upitam kako mogu biti na usluzi? Ispred mene momak, visok, lijepog držanja, pun samopouzdanja i direktnosti, bez ikakvog oklijevanja i uvoda reèe: “Hodža, ja hoæu da postanem musliman!” Zateèen i zbunjen izustim: “Allahu ekber”. Sjednemo jedan pored drugoga ispred džamije. Pitam ga kako se zove, veli Miroslav…
Dobro nam došao Miroslave. Kako to da želiš postati musliman? Kaže: ja sam kršæanin, kršten sam, primio sam krizmu, ali želim postati musliman jer sam shvatio da je to istina, a pored toga sanjao sam da sam u ovoj džamiji, pred hodžom, u prisustvu braæe muslimanima primio islam! Jesi li bio ikada prije u ovoj džamiji, pitam? Nisam, veli. Prelijep san i ukaz, Bog ti sigurno želi dobro i za tebe ima dobar plan, rekoh. Ponovio je za mnom rijeèi šehadeta, èestitao sam mu primanje Islama uz najljepše dove i želje. Prièali smo duže, upoznao sam ga sa temeljima vjere, klimao je glavom i slušao, poslije sam ga odvezao kuæi u zapadnom dijelu Mostara.
Danas je bio na svim namazima prisutan, klanjao je predano i skrušeno. Preko interneta je veæ prije nauèio osnovne propise kupanja, abdesta i pokrete namaza. Sada uèi, èita, pita. Još mi veèeras reèe da je kao djeèak, od desetak godina ima priliku iæi u Vatikan, i razgovarati sa tadašnjim Papom Ivanom Pavlom II. Sa njim je èak o islamu prièao na što mu je Papa rekao: “Koliko se raspituješ o islamu, ti æeš islam primiti.” – tako mi je doslovno rekao. Veèeras sam ga prije jacije uèio izgovaranje Fatihe, a nakon namaza mi reèe: “Ovo mi se sve više i više sviða.” Odvezao sam ga kuæi jer je poèela padati velika kiša. Pri izlazu iz auta reèe: “Esselamu alejkum, vidimo se na sabahu.”
Molim Milostivog Upuæivaèa da ga uèvrsti u vjeri, saèuva i pomogne kao što je pomogao sljedbenike Knjige koji su pred Allahovim Poslanikom prihvatili Islam. Takoðer molim Uzvišenog Allaha da se što više naše omladine, koja imaju muslimanska imena vrate islamu. Nismo ni svjesni šta znaèi da vas rodi majka muslimanka. Nismo ni svjesni koliko smo sretni što smo se rodili kao muslimani, pa potrudimo se da i umremo kao muslimani. Brat Miroslav je ponovo roðen, pa rodimo se i mi, muslimanski mladiæi i djevojke. Prihvatimo islam svim srcem i budimo pokorni našem Gospodaru.
Imam iz Mostara
islam24h.net
___________________________________________________________________ Do not lose sleep over what the Almighty has bestowed on others. What is not meant for you will never be yours. Be thankful for what YOU have.
|
|
05-24-2014 15:29 |
|
green 
Super Moderator

Poruka: 7086
 |
|
beskorisna rasprava, ko je musliman, a ko nije...
možeš klanjati 1000 godina, a ako nisi obavio hadždž, automatski nisi musliman u punom kapacitetu, jel tako? neko æe se složiti, a neko neæe s ovom konstatacijom...
(osim ako si bolestan, invalid itd. pa iz opravdanih razloga ne možeš na hadždž)
eh sada, koliko je ljudi, generacija "muslimana" roðeno u Bosni u posljednjih 500 godina...
pa sigurno puno, na desetine, stotine miliona ljudi. svi oni se zovu i za sebe kažu da su muslimani, jelte?
a od tih 100 miliona jedinki, na hadždžu nije bilo ni 1%, nije li tako?

|
|
05-25-2014 12:30 |
|
|
možeš klanjati 1000 godina, a ako nisi obavio hadždž, automatski nisi musliman u punom kapacitetu, jel tako? neko æe se složiti, a neko neæe s ovom konstatacijom...
(osim ako si bolestan, invalid itd. pa iz opravdanih razloga ne možeš na hadždž)
eh sada, koliko je ljudi, generacija "muslimana" roðeno u Bosni u posljednjih 500 godina...
pa sigurno puno, na desetine, stotine miliona ljudi. svi oni se zovu i za sebe kažu da su muslimani, jelte?
veèina onih koja je bila to je uèinila u zadnjih 20 godina, prije nikome na pamet nije padalo.
|
|
05-25-2014 13:55 |
|
pravimostarac
SexNepoznat
Poruka: 3132
pokretac teme
 |
|
Nije predmet rasprave Hadz
Hadz je obaveza ako si u MOGUCNOSTI,
Predmet rasprave je da ljudi deklarisu vjerovanje i pripadnost Islamu a neobavljaju ono sto je propisano specificno namaz
___________________________________________________________________ Do not lose sleep over what the Almighty has bestowed on others. What is not meant for you will never be yours. Be thankful for what YOU have.
|
|
05-25-2014 14:29 |
|
berber 
moforaja

Poruka: 4845
 |
|
Samo se muslimana trazi da zasluze biti muslimani kroz praktikovanje vjere i besprijekorno ponasanje u svakom pogledu.To nije slucaj sa ostalim religijama.Niko nije perfektan i svak je uradio nekad nesto sto je mogao bolje i drugacije.
Nas problem je sto mi sudimo veoma ostro svakom muslimanu.Ako ne praktikuje vjeru osudjujemo zbog toga.Ako praktikuje samo gledamo budnim okom svaki mig da nadjemo neku gresku i kazemo dzaba mu dzamija.
Sad citam jednu knjigu koju sam slucajno kupio ljetos sa neloliko knjiga na nasem jeziku,preporucila mi prodavacica.Zove se "Kuca imama",napisao Kader Abdolah.Radnja se desava u Iranu u drugoj polovini 20.vjeka kad je vladao Mohamed Reza Pahlavi,prije uvodjenja vjerske diktature.
U knjizi se opisuje zivot u jednoj kuci sto pripada nekoj poznatoj dzamiji u kojoj zive upravitelj dzamije,imam,mujezin,svi sa familijama,nesto posluge.Glavna licnost je upravtelj koji na veoma mudar nacin ukazije na greske koje vjernici cine i sprjecava velike sukobe.
Spominje se kako je Kuran tesko tumaciti jer je napisan prije 1400,g. na starom arapskom jeziku,kako je pun istorijskih zakucica i onaj ko nema dobro opste znanje ne moze shvatiti.
Ja mislim da mi trebamo prestat ocekivati perfekciju od muslimanskih vjernika,ne osudjivati i ne gledati sve pod lupom,jer svi smo mi od krvi i mesa.
___________________________________________________________________ nema vise ni tepe
|
|
05-25-2014 16:20 |
|
|
|
 |
|