|
@Prika, ne raspravljamo o religijama vec o popovima i muftijama, koji su od religija business razvili.
Upravu si da je ruzno reci dupelizac starijem covjeku (pa makar on bio i gori od dupelisca ), i to je jedino u cemu se slazem s tobom. Ja ne znam sta ti podrazumjevas pod pojmom ”Vjernik”?? Vjerovanje u efendije/popove/fratre ili vjerovanje u Boga? Po tvome ja ispadoh veci nevjernik od @gande i @R2 zajedno, estakvirullah! Ja sebe smatram vjernikom jer vjerujem da postoji jedan jedini Allah-Bog i da je on stvorio sve ovo sto je oko nas, i u to vjerujem bez jednog jedinog zrnca sumnje.
Vjerujem isto tako da je Qur’an Allahov govor i njegova uputa ljudima. Prema tome ja sam u kategoriji 100% vjernik-musliman To sto sam ja nazvala muftiju kako sam nazvala je grijeh koji sam sebi uknjizila jer nazivati drugog covjeka pogrdnim imenom je zabranjeno i Qur’anom i sunnetom. Znaci ja mogu biti grijesnik ali u Boga vjerujem i od Qur’ana ne odustajem., i sto Dino efendija kaze: ” da mi Allah mir i milost da, a ne onako kako sam zasluzio”… Reisa, muftiju i kompaniju (IZ) sam kritikovala otkako znam za njih, jednostavno su ” zabrazdili” skroz-na-skroz. I mene nikakva njihova vjerska ”titula” nece sprijeciti da kazem onako kako jeste. Onaj sto ukrade tudje je lopov, pa taman da mu je ahmedija na glavi.…
Ama sta cu ja tebi objasnjavati kad je po tebi je Kacavenda boziji sluga …djavo je dobar kakav je on …a ti samo vjeruj njemu a nemoj svojim ocima/usima…na razum necu da apelujem jer nismo svi njime obdareni
I jos samo jedan ispravak netacnog navada, ja od ovih svojih skoro 1000 postova nisam NI U JEDNOM citirala ili navela neki ajet iz Qur’an. (Bio je jedan jedini moj citat iz Qur’ana na gandinoj temi o hurijama ali je ta tema sada izbrisana).
sad da sam ja bezobrazna k'o neki mogla bih ovu izjavu u potpis staviti
Popovi su bozije sluge i sluze bogu u bozijoj kuci i ako je on "los co'ek"nije na nama da to komentarisemo i javno iznosimo.Vijerovatno je tako i sa Hodzama,Efendijama?.
nego @prika "nek' ti pop oprost da a ne onako kako si zasluzio" 
|
|
06-18-2008 21:18 |
|
Prika 
brato

Poruka: 867
 |
|
hihihi Sto se tice potpisa mores ga metnut dje oces,a mores i bedz napravit,pa nosaj sa sobom ako ce ti bit lakse Ono sto ti izjavi je za Dnevnog Avaza,a more i ko potpis. Nece te oprat 100 voda Kaze hodza skojim sam danas pio kafu i malo mi objasnjavo o statusu efendije.Gospoja,drugi put izbroj do 10,prije no lanes
Kaze vako:Sama rijec "efendija" znaci gospodin ali eto kod nas se koristi za imama.Upita me jesam li mislio na imama u namazu ili...?,a ja vako Zino ko pesh. Kaze on:Dobro sine,(ko konta okle tebe s ovim,al eto.. )Kaze: Imam moze biti svaki muskarac koji zavrsi medresu. Nekad ne tako davno, imam je mogao biti svaki musliman koji je bio jako upoznat sa vjerom. Danas, bar u BiH, imam mora da stekne i fakultetsko obrazovanje. Duznost jednog imama je da predvodi svoj dzemat, da se brine o dusevnom/vjerskom stanju svog dzemata [ medzlisa], da se brine o odrzavanju dzamije, da obavlja sve vjerske obrede, itd.. Duznosti imama su obrazlozene u svakom dzematu i svaki imam je duzan da obavlja svoje duznosti. Namaz moze da predvodi svaki musliman koji to zna ali to neznaci da je taj musliman imam. Imam je u jedan dzemat poslat od strane muftije odredjenog muftijstva.
Eto se ispricasmo fino na kraju me upita zasto ce ti ovo?,a ja kazem treba mi za Mofe Znaci ipak da nije bas nepotreban kako vi rekoste.Nesmijem vise ici da nepredjem na islam
PS.Tana,jel Dzamija u New Yorku nekad prije bila crkva?
___________________________________________________________________ PS.Fuck Peter,Fuck Merry 
|
|
06-18-2008 23:52 |
|
Alibaba 
moforaja

Poruka: 5511
 |
|
|
06-19-2008 07:24 |
|
RIO 
bice nesto od mene

Poruka: 452
Location: Tamo gdje je sunce najljepse, i gdje protice zelena ljepotica...
 |
|
Vjera je ono sto je moje, i za tu moju vjeru cu ja odgovarati na Sudnjem danu, i nemogu ja nekoga odbaciti iz svog zivota sto nevjeruje, to je njegovo dali ce da vjeruje ili da nevjeruje. Jer svako ce za svoja djela odgovarati. i kakve veze politika ima sa vjerom pojedinaca, mozda na nekom visem nivou se nesto i petlja, i to vise nego mozda, ali svako ima svoju vjeru da u nju vjeruje i za nju ce da odgovara,
Tana 
___________________________________________________________________ Gle, ko bi rek'o, ja sjedim sasvim sam ko zatocenik svoje sugestije, svjestan da bez nje ja propadam i nestajem brzinom svjetlosti....
|
|
08-31-2010 07:39 |
|
djemila 
Naj-Moder 2008

Poruka: 11491
 |
|
|
04-24-2013 23:17 |
|
tana 
rigorozni

Poruka: 17886
pokretac teme
 |
|
napravio sam cd da bi ja lakse pratio i studiro kuran. napravio pretragu, imaju komentari koje vrlo lako mozes procitati a da ne izgubis nit, navigacija dobra ... itd ... tehnicki pravo dobar ja boljeg nisam vidio cak ni na engleskom jeziku.
dakle sebi sam ga napravio, kasnije ga dao nekim vjernicima, ovi ga odnijeli u djamiju, djamija napravila hiljade kopija i dijelila vjernicima. cd je moj skromni doprinos vjerovanju i vjernicima.
da li sebe smatram muslimanom? da, iako ne praktikujem religiju. musliman je onaj ko vjeruje u boga i smatra kuran bozjom rijecu, i muhameda zadnjim poslanikom. tako pise u kuranu. znam ja da to neke vjernike nervira da neko sebe naziva muslimanom a ne obavlja sve sto si nabrojo. a znas li ti da je veliki grijeh kad musliman sudi drugom muslimanu? islam je ono sto pise u kuranu i to je to. kuran je objavljen ljudima i dzinima i sve sto pise u njemu je direktna bozja rijec. sve drugo je diskutabilno. ima i izraz za ljude koji na ovaj nacin vjeruju, ali sam ga zaboravio.
nisam ja samo procito kuran nego sam ga izucavo i studiro. proces jos uvijek traje.
ja tita ne obozavam, nego ga volim i postujem. ako je bio diktator onda je bio dobrocudni, pravedni diktator. da nam je bogdom sada jedan takav u bih, ne bi stvari ovako nakaradne bile. pogotovo ga postujem sada kad vidim kakvu je on bagru drzo pod konac.
___________________________________________________________________ kad ce mostar mama?
|
|
06-25-2013 20:20 |
|
|
napravio sam cd da bi ja lakse pratio i studiro kuran. napravio pretragu, imaju komentari koje vrlo lako mozes procitati a da ne izgubis nit, navigacija dobra ... itd ... tehnicki pravo dobar ja boljeg nisam vidio cak ni na engleskom jeziku.
dakle sebi sam ga napravio, kasnije ga dao nekim vjernicima, ovi ga odnijeli u djamiju, djamija napravila hiljade kopija i dijelila vjernicima. cd je moj skromni doprinos vjerovanju i vjernicima.
da li sebe smatram muslimanom? da, iako ne praktikujem religiju. musliman je onaj ko vjeruje u boga i smatra kuran bozjom rijecu, i muhameda zadnjim poslanikom. tako pise u kuranu. znam ja da to neke vjernike nervira da neko sebe naziva muslimanom a ne obavlja sve sto si nabrojo. a znas li ti da je veliki grijeh kad musliman sudi drugom muslimanu? islam je ono sto pise u kuranu i to je to. kuran je objavljen ljudima i dzinima i sve sto pise u njemu je direktna bozja rijec. sve drugo je diskutabilno. ima i izraz za ljude koji na ovaj nacin vjeruju, ali sam ga zaboravio.
nisam ja samo procito kuran nego sam ga izucavo i studiro. proces jos uvijek traje.
ja tita ne obozavam, nego ga volim i postujem. ako je bio diktator onda je bio dobrocudni, pravedni diktator. da nam je bogdom sada jedan takav u bih, ne bi stvari ovako nakaradne bile. pogotovo ga postujem sada kad vidim kakvu je on bagru drzo pod konac. Standarna greska kod , hajmo réci muslimana , mada po Poslanikovom Sunnetu nisi musliman a opet mogu ti izvuci desetine ajeta koji to potvrdjuju . Ispravan nijjet , u ime Allaha . Kod tebe nedostaje jedna stvar a to je IMAN . Nedostatak Imana je to ,moj buraz . Sad fino potrazi sta je to Iman i kako se srce cisti . Znas ta kaze Poslamik s.a.w.s. da fakticki nije musliman onaj ko ne voli vise Allaha i Poslanika od sve svoje familije uze i sire ( djeca zena roditelji braca i sestre) Dobrocudni diktator. haj da nesto novo naucim . gdje ima bolan ne bio dobrocudni diktator . Pa eno u Sj Koreji je dobrocudni ´diktator sto tamo nisi otisao a ne na ogavni Zapad . nemoj mi suplje . Znaci ako je tebi bilo dobro , svima je dobro . Imam prijatelja u Bosni ima firmu ima para ko pljeve i kaze dobro mu u Bosni ne bi nikad nigdje isao . A je li dobro ?Zivot je kratak i usredsredi ga na pravu stvar inace propast ti se pise . za sto ce covjek biti pitan prvo kada umre i kad te ispitaju meleki . ZA namaz buraz !
___________________________________________________________________ "Da li je Kur`an od vjeènosti za to ne pitam. Da je on knjiga nad knjigama vjerujem iz muslimanske dužnosti!"
(Johann Wolfgang Goethe)
|
|
06-26-2013 01:41 |
|
|
|
 |
|