iskoro 6 
trudim se

Poruka: 241
 |
|
|
07-29-2003 20:23 |
|
Branto 
seka

Poruka: 703
 |
|
|
07-31-2003 21:11 |
|
Branto 
seka

Poruka: 703
 |
|
Eeee moj Vule,a ko si za naprdivanje,prva sam ti musterija
Prvo da kazem nekoliko Branti
....zasto neki Mostarci,Sarajlije, itd. pricaju Hrvatskim jezikom ?
Isto zato sto neki Mostarci, Sarajlije itd pricaju novim bosnjackim jezikom u kojem se najvise zastupa turcizam.
....Vucko,kako bola ti to ne znas,a stariji si od mene-Bosnjacki "NOVI"(kako ga ti nazivas) jezik je stariji od Titinog S-H. Ne diraj TURCIZME! Nema tog naroda u bivsoj Yugi ko nije upotrebljavao Turcizam...ucili smo ih uz S-H (a pogotovo Mostarci)
1. Zato sto ih ni rat nije opametio
A koga je to rat opametio?
....Vule,mene je opametio i moju familiju(uzu i siru)
2. Zato sto televizijom upravljaju Sarajevski politicari
Mislis da bi bolje bilo da upravljaju Mostarski, Tuzlanski, Zenicki, Banjalucki politicari?
...Vuki,bi sigurno Mostarski(ovi ostali su svakako drugi narod)......spikere Sarajevskog dnevnika prije rata sam razumjeo, a sad ga razumijem svako drugi dan........ovi ostali,a pogotovo Banjalucki nikako da naucim(ma ni shalu im ne kontam)...pravo da ti kazem,treba mi prevodioc.
3. Zato sto su Sarajevski politicari naklonjeni Hrvatskoj vise nego Srbiji
A to bi bolje bilo da su naklonjeni vise Srbiji?
...Mili,u svakom slucaju bi razumio sta pricaju(mozda bi bili svi sretniji)
5. Zato sto su neke rijeci lakse za izgovoriti
Na kojem jeziku? Nasem? Vasem? Bosnjackom? Hrvatskom? Srpsklom? Albanskom?
...NASEM Vuka nasem,onim kojim smo pricali prije rata..MOSTARSKIM....S-H je nametnut narodu Bosnjackom...niti smo iz Srbije niti iz Hrvatske a morali da pricamo S-H..mores nas komforno uporediti sa Albancima sa Kosova u doba Tite,samo sto nas nisu ubijali i zatvarali...
8. Zato sto je 70% Mostara i okoline Hrvatsko...vecina preovladava
Ne govorimo o teritoriji, govorimo opcenito ili uopsteno o jeziku.
...Vuka,potvrsjujem to tvoje da ne govorimo o teritoriji,ali teritorija je osnovni razlog za promjenu jezika...HLADNI RAT(znas vec sta je to,da ne pisem),pogledaj sta se i kako se i ko siri posao na lijevu obalu. Normalno uz to prosirivanje teritorije,dolaze strani ljudi da rade.Ti strani ljudi pisu i pricaju stranim jezikom,itd...
Vidjeces uskoro na RAZVITKU sta ce pisati u srcu lijeve obale.
9. Zato sto nisu dozivjeli Heliodrom
Ja nisam, a bas me interesuje kojim jezikom se sluze oni koji su dozivjeli Heliodrom?
Hajde, kad smo vec kod toga, kojim jezikom se sluze oni koji su dozivjeli Manjacu, Jablanicu, Grude, Capljinu ???
...E golemo Vuka,pa zar ni ovo ne znas.......
evo da ti ukratko...narod koji je bio u tim logorima,sigurno nece pricati jezikom njihovih cuvara
10.Zato sto su Muslimani glupi ko Turski kurac....vijekovima su se priklanjali ili jednoj ili drugoj strani...nikako da imaju svoj integritet i svoj jezik
(sad kad se izginulo zbog toga i prilika za novim jezikom i statusom,"SLADJE" im pricati opet tudjim jezikom)
...sta Vucko,jel nemas sta rec na ovo ili ti nije nesto jasno??
Branto. Prijatelju, nemam nista ni protiv ijednog jezika. Nek svako prica onim kojim mu je drago.
Vuka-Mili, ni ja nemam nista protiv ijednog jezika,ali ...nije pristojno ni malo
___________________________________________________________________ ahtung ahtung ahtung ahtung
~287~ ~289~ SMRT MATERACIJU
|
|
07-31-2003 22:53 |
|
Mala
Dobri duh
Poruka: 310
 |
|
|
08-01-2003 00:38 |
|
La mirage 
bice nesto od mene

Poruka: 406
 |
|
Ja sam primijetio od kako sam vani da nas govor i naglasak (mostarski) najvise opstaje a da se dosta Bosanaca prilagodjava nama (ovo u slucaju da smo mi u vecini).
Ja nisam ni malo promijenio govor, cak me i cura koja je isto odakle i ja cesto "ne razumije", ako koristim neke starinske rijeci, a nije da se trudim ali prilicno ih dosta koristim, bezbeli. I ja nju nekad, ali to je vise iz zezancije i ljubavi, zezam ako kaze bijeli luk umjesto saransak itd.
Ono sto onaj spomenu "opchina", ja tako ne govorim ali se sjecam da su to ljudi govorili skoro podjednako, neko 'vako, neko 'nako. Isto tako neko kaze hljeb a neko kruh (neko opet struca )
Zato mislim da mu je primjer bezze!
Ali sto ovi uvlakuse govore GLEDE itd, isto k'o da me ujede nesto kad cujem tu rijec. Koliko se mogu sjetiti, a gledao sam podosta TV Zagreb, djecijih emisija je bilo plaho puno, ni oni nisu govorili tako, to je sa demokratijom dosao i novi jezik, prvo kod njih a onda se prosirilo i na ove nase "zapadnjake". Ili kad ti kaze nema hljeba a iza nje(ga) puna stalaza... sta bi joj/mu onda??
I jos jednu stvar sam zapazio 'vamo u "svijetu". Bosanci vala vise razvlace nego mi (cast izuzecima, moja roodiica prvaa) 
___________________________________________________________________ If God made anything better than a girl, He sure kept it to himself. —Nelson Algren, A Walk on the Wild Side
|
|
08-01-2003 09:11 |
|
Aleksandra 
moforaja

Poruka: 10252
 |
|
|
08-01-2003 12:31 |
|