prowler2 
moforaja

Poruka: 5249
 |
|
mijenjaju govor ?
svrljam malo po ovim forumima i vidim da ima raje koja si pocela da govore drukcije nego sto su citav zivot govorili.
covjek koji je do juce(ovo do juce shvati bukvalno) govorio voz, sprat, opstina, doktor sada govori vlak, kat, opcina, lijecnik .... itd. da apsurd bude jos veci covjek cak nije ni hrvat.
ne kontam materemi ......
nek' me niko pogresno ne shvati ........ absolutno nemam namjeru da nekome solim pamet i da govorim raji kako da pricaju. svak zna sta mu je u zivotu radit'.
u mene je logika jednostavna: ja pricam isto onako ko sto sam citav zivot prico. mozes ti to zvati srpski, hrvatski, bosanski, kako god hoces ali je cinjenica da nisam promjeno nijednu rijec i nemam namjeru. ponekad cujem kao: zasto koristis tu rijec, to je srpska rijec ili hrvatska ili turska ... itd. jebe me se cija je rijec, tako sam govorio citav zivot i tako ce i da ostane.
kako vi gledate na to, jeste li promjenili govor i da li ste primjetili da je neko u vasoj blizini to ucinio ? Pa evo recimo u nekim sredinama ako si rekao hefta zvali su te na informativni razgovor a jos ako si govorio tobe jarabi i jos koju rijec iz starog bosanskog jezika onda si mogao dobiti i malo duze ispitivanje od par i vise godina nadleznih organa koji su bili za bratstvo i nejednistvo i cuvanja tekovina revolucije Sad ljudi , znaci Bosnjaci , slobodno mogu da pricaju kako hoce i kako su njihovi pradjedovi pricali a ne nekim drugim , mladjim i stranim jezikom koji su morali uciti i govoriti silom . Mnoga djeca bosnjacka a i roditelji nece da uce djecu cirilicom ali ih zakon prislijava opet , nedemokratski . uce li djeca u ZHK cirilicu . Ne, a bosnjacka moraju . gdje je tu logika Samo me zanima u kojoj si ti zemlji zivio. Lazi te neche spasiti kad odesh pred Allaha. To je zapisano.
|
|
11-27-2018 22:42 |
|
makso 
Super Moderator

Poruka: 2849
 |
|
Ovo sa Indexima je , ja se nadam , bio sarkazam.
Jutro Prowler
Evo clanka
http://www.glas.ba/2018/11/20/da-sam-ja-netko/
Procitaj ga citavog. Dobar. Trebao bi ga okaciti na neku muzicku temu
Koliko je istine u tome, ne znam
Citiram dio:
Veæ sa 15 godina furam kravatu i sako. Doduše, bio je to gornji dio uniforme koju smo nosili na nastupima limene glazbe Željeznièkog kulturno-umjetnièkog društva “Vaso Miskin Crni”. Taj teget sako sa zlatnim epoletama i prvi fitilj u životu bili su uvjet za ulazak u kultnu Slogu. Morao si biti uredan Titov omladinac ako si želio slušati Indexe i njihovu muziku, u poèetku najèešæe prekopiranu sa sumnjivog kapitalistièkog Radio Luxemburga. Na ulazu je naš izgled primjerenih socijalistièkih omladinaca ocjenjivao golijat Žuga, redar pred kojim je Sarajevo drhtalo. Bio je opasniji i od onih što su bili u zgradi preko puta i koja se zvala Republièki SUPBiH, tada sjedište raznih službi za progon nepoæudnih. Mogli su te zakajtariti u teku sumnjivih ako si malo jaèe drmao glavom sa nešto dužom kosom. Èuo sam ponekada pored uha kako neki šapæu – pazi na onog raspojasanog bitlsa!
Govori se o 60-im , mi smo odrasli u 80-im. Cak i u 80-im je nahebalo pusenje zbog onoga 'Crk'o Marshal'
U svakom slucaju, sta god da se desavalo, danas je gore, kad ne smijes kavu naruciti ili upitati gdje je chenifa, zavisno gdje se nalazis.
Jos je crnje da moras da narucis KAVU, u kaficu gdje drma CECA
U svakom slucaju, INDEXI 
___________________________________________________________________ prest'o sam 
|
|
11-28-2018 11:48 |
|
prowler2 
moforaja

|
|
Jutro Prowler
Evo clanka
Citiram dio:
Veæ sa 15 godina furam kravatu i sako. Doduše, bio je to gornji dio uniforme koju smo nosili na nastupima limene glazbe Željeznièkog kulturno-umjetnièkog društva “Vaso Miskin Crni”. Taj teget sako sa zlatnim epoletama i prvi fitilj u životu bili su uvjet za ulazak u kultnu Slogu. Morao si biti uredan Titov omladinac ako si želio slušati Indexe i njihovu muziku, u poèetku najèešæe prekopiranu sa sumnjivog kapitalistièkog Radio Luxemburga. Na ulazu je naš izgled primjerenih socijalistièkih omladinaca ocjenjivao golijat Žuga, redar pred kojim je Sarajevo drhtalo. Bio je opasniji i od onih što su bili u zgradi preko puta i koja se zvala Republièki SUPBiH, tada sjedište raznih službi za progon nepoæudnih. Mogli su te zakajtariti u teku sumnjivih ako si malo jaèe drmao glavom sa nešto dužom kosom. Èuo sam ponekada pored uha kako neki šapæu – pazi na onog raspojasanog bitlsa!
Govori se o 60-im , mi smo odrasli u 80-im. Cak i u 80-im je nahebalo pusenje zbog onoga 'Crk'o Marshal'
U svakom slucaju, sta god da se desavalo, danas je gore, kad ne smijes kavu naruciti ili upitati gdje je chenifa, zavisno gdje se nalazis.
U svakom slucaju, INDEXI 
|
|
11-28-2018 22:00 |
|
|
Jutro Prowler
Evo clanka
Citiram dio:
U svakom slucaju, INDEXI  ne znam gdje ti ulazis ali u Sarajevu odljeze od brekavice i lepog. I niko se ne buni . Svako ima pravo da prica kako hoce i na kojem jeziku hoce . Kao sto rekoh proslo je vrijeme kad si za jedan turcizam isao na razgovor. Doduse ovakvu slobodu ces dozivjeti samo tamo gdje su Bosnjaci vecina . Tamo gdje su Bosnjaci manjina ,ne smiju ni izaci iz kuce a ne sta drugo da odu negdje i narucit kahvu npr u Banja Luci . Ili ces biti prebijen ili ce ti se popisat u kahvu ili pljunut u nju
___________________________________________________________________ "Da li je Kur`an od vjeènosti za to ne pitam. Da je on knjiga nad knjigama vjerujem iz muslimanske dužnosti!"
(Johann Wolfgang Goethe)
|
|
12-02-2018 13:09 |
|
prowler2 
moforaja

|
|
|
12-22-2018 00:15 |