Sto je svedska grancica?
Svedska grancica je mjesavina dvadesetak vrsta ljekovitog bilja koje stimuliraju probavni sustav,pomazuci u eliminaciji stetnih tvari prisutnih u organizmu.
Svedska grancica se i danas koristi u mnogim domovima jer budi energiju i povecava zivotnu snagu koju svakodnevno trebamo,posebice kada smo izlozeni razlicitim bolestima.
Po svom sastavu,svedska grancica je tinktura dobivena ekstrahiranjem ljekovitih biljaka pomocu 40%etanola.Tradicionalan nacin proizvodnje podrazumijeva 14-dnevnu ekstrakciju uz svakodnevno muckanje,nakon cega se sadrzaj procijedi i drzi u tamnim bocama.Iako je veoma poznata,njezin orginalan recept u potpunosti nije prenesen tako da postoje varijante s 36,16,12 i 8 biljaka.U svakom slucaju,prava svedska grancica ima karakteristicno tamno smedju boju i gorak okus te ne smije sadrzavati umjetna bojila,aromu ili konzervanse.
Od cega se sastoji svedska grancica?
U tinkturi prevladavaju biljke koje sadrze gorke tvari ili etericna ulja.Biljke sa gorkim tvarima(lincura,aloe vera,maslacak)poticu lucenje zelucanih sokova,pa se tako koriste kod pomanjkanja teka i slabe probave ali i za jacanje oslabljenog organizma te se preporucuju slabokrvnim osobama i malignim oboljenjima.
Biljke koje sadrze gorke i etericne tvari(pelin,andjelika,stolisnik,menta,idjirot)djeluju na zeludac kao i gorke tvari ali im je djelovanje cesto i nesto snaznije.Ove biljke utjecu na rad jetre,zucnog mjehura i crijeva,a imaju i snazno antisepticko djelovanje,buduci da sprecavaju razvoj bakterija i nekih nametnika.Probava opterecuje krvotok daleko vise nego se to dosad smatralo,pa ljekovite biljke s gorkim travama rasterecuju probavu,srce,a i time cijelo tijelo.
Pregled djelovanja biljaka
STOLISNIK-Lijeci zeludac
-potice tek
-olaksava crijevne tegobe
-smiruje grceve
-djeluje dezinfekcijski
-zaustavlja krvarenje
PODANAK PIRIKE-ublazava katar zeluca i crijeva
-povoljno djeluje kod bolesti zuci,jetre,slezene
LIST MENTE-smiruje zelucane i crijevne grceve
-protiv plinova
-umiruje
LIST SENE-sredstvo za ciscenje crijeva
-smanjuje zatvor
ALOE VERA-stimulira probavu
-obogacuje prehranu prirodnim izvorima vitamina i minerala
-cisti organizam
-antibakterijsko i antivirusno djeluje
MEDVJETKA-smanjuje bakterijske infekcije bubrega i mokracnog mjehura
KORIJEN MASLACKA-pojacava lucenje zuci
-diuretski ucinak
-potice rad jetre i bubrega
-doprinosi razgradnji zucnih kamenaca
Sastav:biljka stolisnik,podanak pirike,list mente,list sene,list koprive,maslacak korijen,kora slatke narance,list medvjetke,slatki korijen,korakrkovine,biljka pelin,aloa vera,pulvis terijaka,podanak idjirota,korijen andjelike,mira,safranika,korijenlincure,podanak tormentile,pulvis muskatnog orascica,kamfor,cvijet safrana,cvijet muskatnog orascica.
Malo je ljekovitih proizvoda izdrzalo test vremena poput jedne mjesavine bilja,stvorene u laboratoriju svedskog lijecnika jos u 17.stoljecu.Lijecnik po imenu Clus Samst,tragao je za cudesnim eliksirom koji ce produljiti zivot njemu i njegovoj obitelji.Moze se cak reci da je u tome i uspio jer svi su mu srodnici dozivjeli duboku starost,a on sam napunio je cak 104 godine.Da li je mogao pozivjeti dulje,nikad necemo saznati jer smrt nije nastupila zbog bolesti ili same starosti vec zbog-pada s konja
Da sada ne prepisujem ucinke,napisat cu u kratkim crtama
Dobro je piti za:migrenu,vrtoglavicu,maligne bolesti,zubobolju,jacanje imuniteta,upalu grla,grceve u zeludcu,bolove u zuci,kod zadrzavanje vode u organizmu,suma u usima,upale,protiv glista,zutice,hemoroida,bubrege,plucne tuberkuloze,vodene kozice,groznicu ili vrucicu,vraca izgubljen imunitet,reumatski bolovi,nesanica...
Toliko od mene ruka mi utrnu od pisanja
___________________________________________________________________ Ne postoji beskraj koji ja ne mogu prosiriti,ne postoji zelja u kojoj ti ne zivis,ne postoji dubina veca od moje ljubavi niti ja postojim bez tebe najdrazi Volim te 

broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Mo-beba dana 03-17-2008 u 16:40.
|