cheri 
moder u peMziji

Poruka: 3810
 |
|
Da podijelim s vama ovo, jer moze nekom biti i korisno.
Zadnjih dana je moj sin imao vrtoglavice, ali ne klasicne, nego malo neobicne. Naime, kad lijeze ili ustaje, ili se okrece na stranu, nije da mu se vrtilo u glavi, nego se slika jednostavno nakon njegovog pokreta pomjerala sva u jednu stranu i to je trajalo nekoliko sekundi prije no sto se smiri. Posto je to trajalo nekoliko dana, jako mu je smetalo, otisli smo kod ushnog (ORL).
Nakon sto je doktorica pazljivo sve analizirala i pregledala, dijagnoza je bila KUPULOLITIJAZA( polozajna vrtoglavica). Radi se o tome da se kristali kalcijevog karbonata, koje imamo u uhu pomjere sa svog mjesta. Zato, kad on lijeze ili bilo kako mijenje poziciju glave, ima taj osjecaj da se sve pomjeri dok se ne smiri.
Za 5 minuta mu je izvela par zahvata, tako sto ga je par puta naglo legla na bok, na jednu stranu, pa u sjedeci polozaj, pa na desnu i tako 3 puta. Kad bi ga legla na bok onako naglo, on je govorio da mu se sve uzasno pomjera. Cetvrti put kad ga je legla na stranu NISTA!
Kaze to znaci da smo kristale vratili na mjesto, jer se radi ustvari o mehanickom poremecaju, tako da je ovim zahvatima problem rijesen
Eto, ovo je mi je izgledalo interesantno, jer nisam prije cula za ovaj poremecaj, pa eto, mozda neko imadne iste simptome, moglo bi se raditi o istoj stvari.
O uzrocima nije znala reci od cega je moglo doci do toga, a posto se to njemu prvi put desilo kad je prije 3 godine imao manji potres mozga, moguce je da je to, ali ne moze garantovati.
|
|
10-15-2008 11:53 |
|
cheri 
moder u peMziji

pokretac teme
 |
|
Sandra, mogu misliti kako je bilo ako si u hitnoj zavrsila. A za umor i stres ti vjerujem, da nije nista drugo, izbori sto su tek prosli. ...
Meni je bilo interesantno ovo sto mi se desilo sinu, jer nekako kontam, kad se nekom ovo desi, moze mislit ono kao pao tlak ili tako nesto, a ustvari je nesto sasvim drugo.
Nadam se da si dobro Ako mozes sad da odmoris, to bi te jedino oporavilo, mada sumnjam, jer nisu samo izbori bili u tvom tefteru, puno toga radis, mozda si malo i precjenila vlastite snage.
|
|
10-15-2008 20:42 |
|
Aleksandra 
moforaja

Poruka: 10252
 |
|
|
10-15-2008 20:47 |
|
cheri 
moder u peMziji

pokretac teme
 |
|
Ugh...vi ste dobri..
Meni kad god prilegnem polje alkohola u glavi ljulja ko oni mjehuric u waser vagi...
Malo sale...da vas oraspolozim..
Lako mi je za to, bar znas sta ti je
Ako hoces, da te povezem s ovom doktoricom, pa kad te to uhvati, da te ono malo baca lijevo desno, k'o mog sina...jao sto bi bio rigoleto Da vidis kako to radi, ni Rey Misterio ne zna onako bacat' ljude.
Ali, boga mi, salu na stranu, pravi je majstor, za 5 minuta je dala dijagnozu, a za drugih pet minuta je rijesila problem. Ko zna, zna.
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane cheri dana 10-15-2008 u 21:23.
|
|
10-15-2008 21:16 |
|
Borna 
samo sto nisam

Poruka: 1023
 |
|
|
10-15-2008 21:44 |
|
behar 
samo sto nisam

Poruka: 1141
 |
|
|
10-15-2008 22:08 |
|
Carmela 
vjeciti optimist

Poruka: 7603
 |
|
RE: Polozajna vrtoglavica |
|
Da podijelim s vama ovo, jer moze nekom biti i korisno.
Zadnjih dana je moj sin imao vrtoglavice, ali ne klasicne, nego malo neobicne. Naime, kad lijeze ili ustaje, ili se okrece na stranu, nije da mu se vrtilo u glavi, nego se slika jednostavno nakon njegovog pokreta pomjerala sva u jednu stranu i to je trajalo nekoliko sekundi prije no sto se smiri. Posto je to trajalo nekoliko dana, jako mu je smetalo, otisli smo kod ushnog (ORL).
Nakon sto je doktorica pazljivo sve analizirala i pregledala, dijagnoza je bila KUPULOLITIJAZA( polozajna vrtoglavica). Radi se o tome da se kristali kalcijevog karbonata, koje imamo u uhu pomjere sa svog mjesta. Zato, kad on lijeze ili bilo kako mijenje poziciju glave, ima taj osjecaj da se sve pomjeri dok se ne smiri.
Za 5 minuta mu je izvela par zahvata, tako sto ga je par puta naglo legla na bok, na jednu stranu, pa u sjedeci polozaj, pa na desnu i tako 3 puta. Kad bi ga legla na bok onako naglo, on je govorio da mu se sve uzasno pomjera. Cetvrti put kad ga je legla na stranu NISTA!
Kaze to znaci da smo kristale vratili na mjesto, jer se radi ustvari o mehanickom poremecaju, tako da je ovim zahvatima problem rijesen
Eto, ovo je mi je izgledalo interesantno, jer nisam prije cula za ovaj poremecaj, pa eto, mozda neko imadne iste simptome, moglo bi se raditi o istoj stvari.
O uzrocima nije znala reci od cega je moglo doci do toga, a posto se to njemu prvi put desilo kad je prije 3 godine imao manji potres mozga, moguce je da je to, ali ne moze garantovati.
Da li je imao glavobolje Cheri? Ovo me jaaako zanima ...moj se mlaði u zadnje vrijeme žali da mu se "manta" i da ga boli glava.
10-15-2008 22:53 |
|
|
|
 |
|