tana 
rigorozni

Poruka: 17886
 |
|
|
06-10-2008 06:47 |
|
behar 
samo sto nisam

Poruka: 1141
 |
|
|
06-11-2008 15:59 |
|
tana 
rigorozni

pokretac teme
 |
|
tana, moze jedno pitanje?
hvala
kada si poceo onako malo vise obracati paznju na vjeru, upracat je, imati potrebu za njom...?
da li su rat i ratna desavanja uticali ?
mislim da si negdje vec pisao, ali davno to bjese...
nema veze rat sa tim nikakve. boga sam spozno prije nekih 5-6 godina. jednostavno su mi se otvorile oci jednog dana.
ja sam do boga doso putem nauke, gledajuci naucne emisije i citajuci skonto sam da sve ovo MORA biti proizvod inteligencije, da svemir ne radi "slucajno" i sve je uredjeno do najmanjeg detalja .. bas ko sto je ajnstajn reko "bog ne baca zare"
dakle kad sam skonto da postoji kreator onda sam posegno za kuranom i tamo naso potvrdu i naso vjeru. jako puno nauke ima u kuranu.
da bi sebi olakso studiranje kurana uzeo sam prevod od mustafe mlive i napravi CD od njega, i tehnicki ga uredio tako da je vrlo lako pratiti, pretrazivati, citati komentare u kuranu i sve ostalo. takodje imam i sekciju "kuran i nauka". uzelo mi je 5-6 mjeseci svakodnevnog rada po citav dan dok nisam zavrsio. cd takodje sadrzi zvucne zapise ucenja kurana, sto nije slucaj sa web verzijom.
kad su vjernici vidjeli moj CD bili su odusevljeni. nekoliko dzamija u NY je napravilo hiljade kopija cd-a i dijelili su ih vjernicima, naravno bez naknade.
cak i ako nisi vjernik pogledaj link gore, imaces sta i vidjeti cisto sa filozofske/naucne strane.
___________________________________________________________________ kad ce mostar mama?
|
|
06-11-2008 17:57 |
|
Alibaba 
moforaja

Poruka: 5511
 |
|
|
06-12-2008 08:39 |
|
Aleksandra 
moforaja

Poruka: 10252
 |
|
tana, hvala na odgovoru!
ja licno mislim da bog ne postoji, vec da postoji prirodna ravnoteza stvari.
ne bojim se boga, jer i ne postoji, a ne bi ga se trebao niko bojati. vjere su izmisljene da bi se lakse manipulisalo ljudima. dokaz za to je, danas vise nego ikada, koliko se vjerska lica i vjera nalaze u politici, sto je besmisleno.
medjutim, meni se dopadaju vjere. npr, pravoslavlje o kojem najbolje govori i samo ime. cak slavim i bozic, jer mi se jako dopada MIRBOZENJE, kada se ljudi mire i oprastaju jedni drugima. to je dobra prilika da se skupe rodbina i prijatelji, da se ispricaju, pomire, vesele, druze, jedu, piju itd
po ovomo sto si ti gore napisao skoro da sam procitala da je u sustini jedino allah bog i da ove druge religije nemaju sansi. ispravi me ako grijesim ...
06-12-2008 12:42 |
|
tana 
rigorozni

pokretac teme
 |
|
tana, hvala na odgovoru!
ne bojim se boga, jer i ne postoji, a ne bi ga se trebao niko bojati. vjere su izmisljene da bi se lakse manipulisalo ljudima. dokaz za to je, danas vise nego ikada, koliko se vjerska lica i vjera nalaze u politici, sto je besmisleno.
medjutim, meni se dopadaju vjere. npr, pravoslavlje o kojem najbolje govori i samo ime. cak slavim i bozic, jer mi se jako dopada MIRBOZENJE, kada se ljudi mire i oprastaju jedni drugima. to je dobra prilika da se skupe rodbina i prijatelji, da se ispricaju, pomire, vesele, druze, jedu, piju itd
po ovomo sto si ti gore napisao skoro da sam procitala da je u sustini jedino allah bog i da ove druge religije nemaju sansi. ispravi me ako grijesim ...
evo ispravljam te, grijesis. lala ti je objasnila.
islam priznaje sve monoteisticke religije, znamo koje su to.
___________________________________________________________________ kad ce mostar mama?
|
|
06-13-2008 06:28 |
|
Aleksandra 
moforaja

Poruka: 10252
 |
|
tana, hvala na odgovoru!
evo ispravljam te, grijesis. lala ti je objasnila.
islam priznaje sve monoteisticke religije, znamo koje su to.
ok.
nisam kompetentna definitivno raspravljati/diskutovati o vjerskim knjigama
vise me interesovalo ono sto sam te pitala na pocetku...dakle, spoznaja vjere...
a reci mi kako objasnjavas ovoliko uplitanje u politiku od strane vjerskih lica?
evo recimo, muftija smajkic je dosta medijski exponiran...o svemu vise nego o vjeri prica
broj ispravljanja poruke: 1, zadnji put od strane Aleksandra dana 06-13-2008 u 09:12.
|
|
06-13-2008 08:50 |
|
|
|
 |
|