Anketa: Da li uvesti policijski sat ? |
Da |
   |
5 |
62.50% |
Ne |
   |
3 |
37.50% |
Total: |
8 Votes |
100% |
TigricaX 
zvrk hanuma

Poruka: 6105
 |
|
Eh, kako je moja generacija, npr. odrasla?
Slali me po cigare cim sam mogla nosom pult od trafike dotaci, pa i po pivu kad zatrebaj....Nista mi to nije bilo drugacije ni zanimljivije od mlijeka i praska za pecivo. Zabranjeno voce je najsladje.....Jeste se u srednjoj skoli znalo popiti na dernecima...pa nekima budi muka, pa nauce lekciju, poneki put ponove, nekad ne....Izlazila u disko sa 15-16 godina.....doduse, do 18te imala ogranicen izlaz, al' opet.....
Ova politika "zabrana prodavanja alkohola i cigara mladjim od 21" i "zabrana ulaza u diskoteke il' kafice".....Lakse im onda drogu nabaviti - toga bar ima na svakom koraku i niko ti je nece zabraniti, nego ce te jos navuci da je kupis....i umjesto u disko, da se ispleses i mozda popijes koju, neka te na ulici... 
___________________________________________________________________ "Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge
i nema ljepših snova od onih što ih raða bol."
|
|
02-10-2006 16:03 |
|
zvechka 
samo sto nisam

Poruka: 1374
pokretac teme
 |
|
Danas je porodica u najvecoj krizi. Djeca su prepustena sama sebi, odgaja ih ulica,
a njihova "prava" su tolika da im niko nista ne smije. Pocevsi od vaspitacice, do uciteljice
i profesora, niko djeci nista ne smije. I svaki dan je gore. Kucni odgoj - sta ono to bi???
Danas su profesori ugrozena vrsta, jer omladina dolazi maltene naoruzana u skolu.
Kako onda za takvu omladinu uvesti policijski sat ? Ne bi im ni to pomagalo, ali mozda
je dobar pocetak, koji ce natjerati roditelje da se zamisle, sta su uradili od svoje djece. 
Mi smo zivjeli u mirnijem vremenu, u drzavi u kojoj ipak nije bilo toliko kriminala, a danas
je na svakom koraku dosta pljacke, razbojnistva, ubistava, maltretiranja, stresova sto zbog
skole, sto zbog posla......tako da negdje mora biti ventil za praznjenje, samo sto ga ne
nadje svak na pravoj strani.
|
|
02-10-2006 23:20 |
|
zvechka 
samo sto nisam

Poruka: 1374
pokretac teme
 |
|
Tigric, ne samo da roditelji imaju puno uticaja u tome, nego oni su glavni krivci da
je omladina takva kakva jeste.
Roditelji koji su "zakasnili" sa uzgajanjem, koji djeci sve puste dok su mali,
ne prate ih sta rade i s kim se druze kad podju u skolu, kad malo porastu popnu
im se na glavu. Odrasla djeca vise nemaju nikakvih granica, koje sama traze da im se
postavljaju dok su maleni.
Prijateljica je vaspitacica u vrticu i kaze da joj se kosa dize na glavi kad ujutro prima djecu.
Roditelji im sve puste, da ih guraju, da ih grizu, da ih udaraju nogom, padne i koji samar?!
Naravno poprica sa roditeljima na samo, a oni kazu da jednostavno ne znaju kako da se
ponasaju u takvim trenutcima, kako djecu da zaustave. Halooo, to su djeca od tri cetiri
godine! Sta ce tek poslije raditi ako sad "tuku" roditelje i to im oni dozvoljavaju. Djeca sa
takvim odgojnim metodama (ako ih tu uopste ima!) misle da je sve sto urade OK i tako se
pocne - pusiti u sestom osnovne, pijanciti u sedmom osnovne, izlaziti kad hoce i kud god hoce.
Meni to nije u redu, a ostali, svak zna za sebe. Mojoj djeci ne treba nikakav policijski sat. 
|
|
02-11-2006 13:01 |
|
TigricaX 
zvrk hanuma

Poruka: 6105
 |
|
Upravo tako Zvechka - mislim da govorimo isto, samo drugim rijecima. Poenta je da bi se trebalo raditi na tome da se popravi kvalitet porodice, da se ljudima omoguci da provode vise vremena s djecom, da se ublazi nekako stres, kojeg je svakim danom sve vise i vise, a ne da se uvodi policijski sat. Ako dijete hoce napraviti nesto sto ne treba i ne valja, to moze u bilo koje doba dana....
Dok nisam napunila 18 pa dobila dozvolu da mogu ostajati do kad hocu, isla sam u disco sa rajom, i moji bi roditelji dolazili po mene u ponoc obicno, nekad malo duze, ako je prilika posebna....Je l' me bilo stid da me cekaju oni pred discom? U pocetku jeste, ali sam poslije shvatila koliko sam sretna....Nije to bilo sto mi ne vjeruju, nego sto me vole i hoce da sigurno dodjem kuci 
___________________________________________________________________ "Nema ljepše nade od one što je nikla iz tuge
i nema ljepših snova od onih što ih raða bol."
|
|
02-11-2006 17:58 |
|
|
|
 |
|