Sandra,evo pitam vec nekoliko puta recept za tijesto od pizze i djemila mi se ne javi.
Ili mozda svi misle da se zezam.Stvarno ne znam,predpostavljam da je jednostavno,voda,brasno,germa,itd.Ali ne znam postupak kako se pravi.
Posto si otvorila tu temu,a ima i pecivo,bi li mi ti mogla napisati?
brate,imam tri recepta -ovaj ti je najlaksi[mislim ako zuris,a napisacu kasnije i druga dva.....]
TIJESTO ZA PIZZU
Zamijesiti tijesto od 400 gr brasna,150 gr ulja i kasicice soli[ti vidi kako tebi pase,ja volim slanije]
To zamijesiti sa mlakom vodom da tijesto bude glatko[mozes namazati ruke malo uljem,da ti lakse klize po tijestu] i ostaviti ga da odstoji pola sata na dnevnoj temperaturi.
Onda ,jarane.........
uzmes brasna ,pa malo pospes po povrsini na koju planiras razviti ili ti ga rasukati tijesto.....
i fino oklagiju ili ako nemas moze boca staklena.....isto malo brasnom pospes da ti se tijesto ne bi ljepilo........
i onda to tijesto suces ili razvijas.........moj savjet sto tanje..da bude..........
i u lagano namazani uljem pleh........stavi to tijesto..........i po njemu svasta ....naslazes.......i peces........
koliko ga trebas peci, ne mogu ti reci, jer svaka rerna ima svoj sistem pecenja..........
.........zato ti to fino curis i kad mislis da je gotovo vadis......
10 jaja
500gr secera
500gr badema
250gr maslaca
2 kasike skuhane crne kafe
200gr cokolade za kuhanje
GLAZURA:
180gr cokolade,50gr secera,1.5dl vode,50gr maslaca-to fino umuti....
KORE:
Izmutiti snijeg od 10 bjelanaca,100gr secera i 400gr pecenog i samljevenog badema.Masu peci iz dva dijela u plehu.Kad bude pecena,isijeci je na uzduzne trake po polovini.Dobice se 4 uzduzne kore.
FIL:
Dobro umutiti 10 zumanaca,100gr secera,crnu kafu.U ovu sjesu dodati u vec umuceni maslac.Sve dobro izjednaciti.Zatim dodati istucani griljaz od 100gr badema i 100gr secera.
Namazati tortu i zaliti je glazurom od cokolade .