|
 |
pasha 
Super Moderator

Poruka: 9498
 |
|
I mene spopalo, a jesam kralj!
Nekada bih me spopao bol u noznom prstu i bio bih jak a onda i u koljenu. Sada znam zasto!
Mokraćna kiselina je normalan nusprodukt razgradnje purina i drugih tvari u tijelu. Kada stanica otpuÅ¡ta svoje otpadne produkte, ukljuÄujući i mokraćnu kiselinu, onda se putem krvi prenosi do bubrega i eliminira u obliku urina. MeÄ‘utim, kada u tijelu nastaje prevelika koliÄina mokraćne kiseline ili kada je otežana njezina eliminacije kroz bubrege, može se javiti stanje povećane mokraćne kiseline u tijelu ili hiperuricemije.
Hrana koja sadrži vrlo visok sadržaj purina su primarno iznutrice, plava riba (sardine, inćuni), muzgavci (škampi, dagnje), riblje konzerve, suhomesnati proizvodi, mesni ekstrakti, bujoni, alkohol, kvasac. To je hrana koju bi u vrijeme akutnog napada gihta u potpunosti izostavili.
Akutni napad gihta oznaÄavaju primarno jaki bolovi u zglobovima gdje su nakupljeni kristali mokraćne kiseline. To može trajati tri do pet dana i preporuka je konzumirati tekućinu u većim koliÄinama i to primarno obiÄnu vodu, limunadu ili voćni sok (ne voćni nektar koji sadrži dodatne Å¡ećere). Alkohol je komponenta koju se predlaže u potpunosti izbaciti, jer osim Å¡to potiÄe luÄenje vode iz organizma Å¡to uzrokuje koncentriranje mokraćne kiseline u preostaloj tjelesnoj tekućini, alkohol takoÄ‘er smanjuje izluÄivanje mokraćne kiseline u urin.
Hrana koja također može izazvati smetnje u vrijeme akutnog napada:
Integralni kruh i žitarice, dizana i pržena tijesta, svježa peciva i kruh
Mahunarke, cvjetaÄa, Å¡pinat i blitva, konzervirano povrće
Orašasti plodovi
Visokomasni mlijeÄni proizvodi
Gotovo sve kategorije mesa, plava riba (bogato purinima)
Kakao i Äokolada, papar, senf, masni kolaÄi s kremom, mljevena kava, crni Äaj
Hrana koja pogoduje u vrijeme akutnog napada gihta, ali i kasnije:
Dvopek, tost, riža, odstajali kruh, kukuruzna i pÅ¡eniÄna krupica
Sve korjenasto povrće (krumpir, mrkva, korabica, cikla), zatim tikvice, salate, rajÄice, zelene mlade mahune..
Voće i voćni sokovi
Umjereno masni mlijeÄni proizvodi
Kuhana bijela riba, jaja, nemasne riblje juhe
Maslinovo ulje
Nakon akutnog napada gihta, dopuÅ¡teno je konzumirati sve kategorije hrane, s naglaskom na smanjene koliÄine alkohola, iznutrica, suhomesnatih proizvoda i muzgavaca.
09-01-2019 10:25 |
|
pasha 
Super Moderator

Poruka: 9498
pokretac teme
 |
|
|
09-02-2019 07:23 |
|
|
hahaha jeste kralj Harald
nefali nista drug moj samo ponekad zigne
sreca pa je rranch povelik pa ima puno aktivnosti, nema kad izlezavati se! 
....to u vezi aktivnosti je jako važno - puno kretanja i malo izležavanja pa si OK ! InaÄe, lijek za giht koji ti preporuÄujem je - neÄeÅ¡ vjereovati - perÅ¡un iliti perÅ¡in !
Ovo sam ti skinuo sa neta: "Biljka perÅ¡una je jakog i aromatiÄnog okusa i svima nam je poznato njegovo diuretiÄko dejstvo, meÄ‘utim perÅ¡un kao lijek pomaže i kod slijedećih bolesti: artritisa, upale beÅ¡ike, anemije, alergije, bolesti bubrega, gihta, celulita, bolesti srca, bolesti jetre i prostate, gojaznosti, kod parazita u crijevima, te kod loÅ¡e cirkulacije".
Ti još proguglaj - pa se prifati peršina - ja ga jako puno upotrebljavam i nemam nikakvih problema ! 
___________________________________________________________________ Moj Mostare ko ti lomi grane,
ko zavadi mostarske jarane,
ko to tebi istoriju piše,
ko to želi da te nejma više.
|
|
09-02-2019 08:31 |
|
|
hahaha jeste kralj Harald
nefali nista drug moj samo ponekad zigne
sreca pa je rranch povelik pa ima puno aktivnosti, nema kad izlezavati se! 
....to u vezi aktivnosti je jako važno - puno kretanja i malo izležavanja pa si OK ! InaÄe, lijek za giht koji ti preporuÄujem je - neÄeÅ¡ vjereovati - perÅ¡un iliti perÅ¡in !
Ovo sam ti skinuo sa neta: "Biljka perÅ¡una je jakog i aromatiÄnog okusa i svima nam je poznato njegovo diuretiÄko dejstvo, meÄ‘utim perÅ¡un kao lijek pomaže i kod slijedećih bolesti: artritisa, upale beÅ¡ike, anemije, alergije, bolesti bubrega, gihta, celulita, bolesti srca, bolesti jetre i prostate, gojaznosti, kod parazita u crijevima, te kod loÅ¡e cirkulacije".
Ti još proguglaj - pa se prifati peršina - ja ga jako puno upotrebljavam i nemam nikakvih problema ! 
a pershuna...biljke zajebane...sve lijeci :)
|
|
09-03-2019 11:25 |
|
ljubica 
moforaja

Poruka: 13713
 |
|
|
10-13-2019 08:39 |
|