silva
SexNepoznat
Poruka: 2717
|
|
Danas sam sa kolegicama na poslu razglabala kako koja (ili joj mama) pravi iciju.I evo:
-najcešca je icija od pogace, kao što pravi Muntahta, samo bez riže...
-moja svekrva je pravila iciju, tako što bi rasukala pitu, podmastila,savila, ispekla,pa iscimala i presula šakom obarene riže.(meni to uvjek bilo gubljenje vremena, smotaj pitu , pa je iscimaj
-moja mama, dalmatinka došla mlada u Mostar, veze nema s kuhanjem, a stari hoce iciju....upitala ona komšinicu iz Duvna i ona joj rekla kako ce praviti kore...tako sam ja navikla i pravim ih i dan danas.Tvrdo zakuham jufku sa 2 jaja, pa valjam malo deblje kore nepravilnog oblika, koje sušim u rerni, da malo porumene...sve jednu po jednu.tako sušene kore, samo bez jaja budu u našim prodavnicama.kore iscimam.
-jednom sam na selu blizu Prozora gledala kako prave kore:razvaljaju deblju jufku pa je peku na šporetu, ono malo što zagori fino miriše...iscimaju,preliju....oni to zovu pirjan
sve ove pobrojane vrste tijesta zaliju se jakom pilecom supom
i prespu iscimanom kuhanom kokom i stave u rernu da se malo zapeku...neko voli da vrlo malo upije, neko da se razbiba...to je sve stvar ukusa....
Cudi me da niko nije spomenuo kiselu iciju...
može svaka varijanta jufke, ali se ista prelije sa supom od iskuhanog suhog mesa,... najbolje plahe, u koju se na kraju doda malo sirceta i bijelog luka, može i bibera ko voli...
Ja u subotu bila u Stocu, kupila plahu sa Hrguda, evo sad mi pade na pamet da sutra napravim iciju
___________________________________________________________________ Umrlo je proljeæe.
Ranjeno srce u kazaljki ostade......
|
|
02-10-2009 23:32 |
|
Muntahta
moforaja
Poruka: 8353
Location: Tamo gdje je moja dusa.
|
|
Danas sam sa kolegicama na poslu razglabala kako koja (ili joj mama) pravi iciju.I evo:
-najcešca je icija od pogace, kao što pravi Muntahta, samo bez riže...
-moja svekrva je pravila iciju, tako što bi rasukala pitu, podmastila,savila, ispekla,pa iscimala i presula šakom obarene riže.(meni to uvjek bilo gubljenje vremena, smotaj pitu , pa je iscimaj
-moja mama, dalmatinka došla mlada u Mostar, veze nema s kuhanjem, a stari hoce iciju....upitala ona komšinicu iz Duvna i ona joj rekla kako ce praviti kore...tako sam ja navikla i pravim ih i dan danas.Tvrdo zakuham jufku sa 2 jaja, pa valjam malo deblje kore nepravilnog oblika, koje sušim u rerni, da malo porumene...sve jednu po jednu.tako sušene kore, samo bez jaja budu u našim prodavnicama.kore iscimam.
-jednom sam na selu blizu Prozora gledala kako prave kore:razvaljaju deblju jufku pa je peku na šporetu, ono malo što zagori fino miriše...iscimaju,preliju....oni to zovu pirjan
sve ove pobrojane vrste tijesta zaliju se jakom pilecom supom
i prespu iscimanom kuhanom kokom i stave u rernu da se malo zapeku...neko voli da vrlo malo upije, neko da se razbiba...to je sve stvar ukusa....
Cudi me da niko nije spomenuo kiselu iciju...
može svaka varijanta jufke, ali se ista prelije sa supom od iskuhanog suhog mesa,... najbolje plahe, u koju se na kraju doda malo sirceta i bijelog luka, može i bibera ko voli...
Ja u subotu bila u Stocu, kupila plahu sa Hrguda, evo sad mi pade na pamet da sutra napravim iciju
Silva,zastekaj malo plahe u zamrzivac...kad stignem eto me na kiselu iciju...
___________________________________________________________________ Prestani brinuti o tome ko te ne voli
ko ima vise ili ko sta radi.
Umjesto toga pocni cijeniti odnose sa onima koji te vole.
|
|
02-10-2009 23:37 |
|
silva
SexNepoznat
Poruka: 2717
|
|
|
02-10-2009 23:44 |
|
Muntahta
moforaja
Poruka: 8353
Location: Tamo gdje je moja dusa.
|
|
|
02-11-2009 20:32 |
|
|
|
|
|